Mi a különbség a drága és az olcsó olívaolaj között?
Ha valódi oliva akkor ugyan olyan jó.
Ugye azt tudod hogy egy igen költséges dolog az oliva ültetvény.
Szóval igazán olcsón nem nagyon lehet ezt a folyamatot végig vinni.
Magyar árakat hagyjuk hogy sok magyar termék olcsóbb nyugaton mint Belföldön.
Salátákhoz a legjobb minöségü, extra szüz olajat kellene használni, mert ott igen sokat számít az íze, illata.
Fözéshez az extra szüz nem jó, mert azt nem lehet hevíteni, de nem is arra készült. Viszont én fözéshez sem vennék középkaegóriásnál olcsóbbat, mert az vagy nagyon alja minöségü olivabogyóból készült, vagy valamivel keverték.
A középketegóriában meg ízre lehet eldönteni, nektek mi ízlik leginkább, én több félét is tartod otthon, mert nem minden ételhez ugyanazt szeretem.
Pontosan, kb. mint amikor préselik a szőlőt a borhoz, aztán amit egyszer kipréseltek, azt felhúzzák még egy kis cukros vízzel, (csiger) ázik egy kicsit, amíg újra elkezd erjedni, és újra kipréselik, a lelkét is.
Na kb. ugyanez az oliva pogácsából kinyert olaj is.
Viszont az az előnye tényleg megvan, hogy a hőt jobban bírja.
A fajta, a preselesi mód és milyen arányban tartalmaz extra szűz olajat ami hidegpréssel nyert olajat tartalmaz.
Az extra szűz is lehet főzni ez hogy nem lehet egy mendemonda.
Az egész mediterrán térség evvel főz. Más kérdés hogy Magyarorszagon evvel főzni vagy ebben sütni barmit anyagilag a milliomos kategóriáját képezi.
Kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy milyen eljárással nyerték ki az olajat. A drágábbakon az lesz, hogy "közvetlenül az olívabogyóból nyert olaj" az olcsóbbakon pedig valami olyasmi, hogy "kizárólag olívapogácsából előállított termék" - ez az ún. "pomace oil" vagy csúnya magyar tükörfordítással "pogácsa olaj".
Értelemszerűen a bogyóban található olaj nagy részét (50-60%) közvetlenül az olívabogyóból kisajtolja a gyártó, s a nyugati országokban szinte kizárólag ezt is értékesítik, ott pomace oil-ra nem nagyon van kereslet, viszont az olívaolaj sajtolás után maradt mellékterméket megveszik olyan cégek, akik ennek a feldolgozásával foglalkoznak és újrafeldolgozzák, hogy kinyerjék a maradék 30-40%-ot. 100%-ot nyilván nem lehet, illetve egy bizonyos szint fölött emberi fogyasztásra alkalmatlan lesz a termék, azt a pogácsát már inkább takarmánynak, majd ahogy romlik a minősége fűtésre, tüzelőnek adják el (brikettesítve). Ezek régen különféle balkáni cégek (albánok, macedónok) voltak akik mindenféle vegyi anyagokkal próbálták növelni a hasznot, így értelemszerűen elég rossz hírnévre tettek szert, de azért aki alacsony feldolgozottságú élelmiszert akar fogyasztani annak még akkor is problémás az olívapogácsából sajtolt olaj, ha élelmiszerbiztonságilag amúgy minden rendben van a termékkel.
Szóval a tisztán látás végett:
1) A drága olaj úgy készül, hogy beviszik a gyárba a bogyókat és kisajtolják belőle hidegen, minimális vegyszeres vagy hőkezelés megengedett, de alapvetően nyers, természetes olajat kapnak.
2) Az olcsó olaj kinyerése további feldolgozást igényel, de mivel "hulladékból" van, így megéri többet költeni a kinyerésére és komolyabb vegyi kezelésre.
3) Innen még tovább feldolgozzák és lesz belőle emberi fogyasztásra alkalmatlan termék, főleg pellet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!