Lehet egy sült keszeg súlya kb. 40 dkg?
Akár lehet is.
Egy 30-35 cm példány kb fél kg súlyú.
Szóval pucolva belezve kicsit kevesebb.
A méretet te láttad és ahhoz hozzáadódik az olaj, amiben kisült,ha paprikás lisztben volt akkor az is , illetve ha nem étteremben tányéron, hanem papír tálca vagy csomagolás, akkor azt is belemérik.
Persze, hogy lehet.
De attól is függ, hogy nyersen mérik, (és az alapján kalkulálják az árat) vagy megsütve mérik?
Előbbi rendszer éttermekben szokás, ez precízebb, korrektebb.
Utóbbi a büfés rendszer, ennek az egységára nyilván jóval magasabb, hiszen beleszámolják a sütési veszteséget, de az ő eladási rendszerükben "pörgősebb" és praktikusabb sütve mérni.
Ha nyersen mérős hely, akkor lazán lehet, még több is.
Ha sütve mérik, az már inkább határeset, mert a sütési veszteség miatt sok vizet, és súlyt veszít, akár 35-40%-ot is.
Ahhoz azért jó nagynak kellett lenni eredetileg, ha sütve 40 deka. Az nyersen volt vagy 60 deka!
...hát, hát...
Ezért mondom, hogy korrektebb a nyers mérés, mert a büfében hiába mérik az orrod előtt, ott már rajta van a paprikás liszt, vagy rosszabb esetben egy vékony párizsi bunda, az pedig nyomja a súlyt, pláne ha meg is zsívja magát olajjal.
De hát ha annyit fizettél, akkor annyi volt!
Nem ott fognak átb-ni, hogy nagyobb tömeget mondanak be a valósnál, mert azt a legkönnyebb visszaellenőrizni, akár egy ellenőrnek is. Nem hülyék.
Ott b-nak át, hogy vagy tesznek rá valami vastagabb bundát, egy vékony paprikás liszt helyett, meg ott, hogy mindenféle trükközés nélkül végtelenül egyszerűen, alapból úgy határozzák meg a dekás egységárat, hogy utána már mindenféle mérési trükközés nélkül is legyen rajta hasznuk, jó bőven.
De hát ezt már így utólag nehéz kideríteni.
Minden esetre egy sülve 40 dekás hal, ha bundázatlan, akkor azzal azért jól lehet lakni. Hát most kinek mi a nagy...
Nyersen mondjuk pisztrángból, hekkből, olyan 30-35 deka körül van egy átlag 1 adagos méret.
De így utólag azért fölösleges túlagyalni, mert teszem azt, mondjuk ha volt rajta egy vastagabb bunda, ami nyomja a mérleget, ha az nem lenne rajta, akkor a dekás egységárat emelnék meg mondjuk 20%-kal.
Vagy pl rajta volt a feje. (ez is változó)
Olyan "panaszt " is hallottam már, hogy ez átverés, mert azt is belemérik... :D
Már hogy lenne átverés, le lehet azt mérni fej nélkül is, csak akkor a deka egységára lesz pl. 15%-kal több.
Azt kell megérteni, hogy egy büfés úgy számol, hogy neki 1 kg halon, kell hogy legyen x ft nyeresége.
És mindent innen számol visszafelé.
A dévérkeszeg az egyik leggyakoribb sütésre felhasznált halunk. Ezek között nem ritkák a kilós példányok, de a matuzsálemek a 3-4 (6) kilót is elérhetik élősúlyban.
Egy sütve 40 dekát nyomó dévér teljesen átlagosnak számít.
Attól függ mekkora volt. Ezek sem csak tenyérnyire képesek megnőni. Annak idején mikor pecáztem, fogtam 1,5 kg fölötti(!) dévéreket is. Simán megnő akkorára jó körülmények között. Kárászokból meg a 80 deka, 1 kiló körüliek sem ritkák.
Ha nagy volt a sülthal, simán lehetett 40 dekás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!