Hogyan lehet spórolni az élelmiszeren?
Az elmúlt hónapokban vettük észre a párommal hogy eszméletlen pénz megy el élelmiszerre úgy hogy csak ketten vagyunk... Hogy lehet ezen sprórolni?
Lidlbe szoktunk vásárolni legtöbbször, általában az akciókat is figyeljük illetve soha nem dobunk ki ételt nem pazarlunk és átlagos ételeket eszünk, átlagosan élünk, heti max 3x van hús is az asztalon.
Ki milyen “praktikát” ismer amivel lehet akár kicsit is spórolni?
Illetve akik ketten vannak egy háztartásban, mennyit költenek csak élelmiszerre havonta? Kíváncsi vagyok én gondolom-e soknak amit felhasználunk, vagy más háztartásokban is kb annyi megy el, mint nálunk.
Miért, mennyit költötök?
És mi számít neked átlagosnak?
Semmit ne dobj ki!
Hetente-kéthetente tarts nagy bevásárlást, elöre megtervezett étrend, illetve az ehhez szüksége bevásárlólista alapján. (Elég csak nagy vonalakban megtervezni, nem köbe vésett étrendröl van szó)
Az akciókat a lista megírásokor vedd figyelembe, spontán ne vegyél semmit.
Egyszerre 2-3-szoros mennyiségeket fözz és adagokban fagyaszd le. Így változatosan lehet étkezni - nem kell napokig ugyanazt enni - és mindig van váratlan esetekre tartalék a fagyasztóban.
A kisebb mennyiségü maradékokból sok mindent lehet készíteni, ami jó ízü és nem kell azt sem kidobni.
Célszerü a heti étrendet úgy tervezni, hogy az egyik napi kaja részben a következö napra felhasználni való legyen: pl. pörkölt maradékból rizseshús, rakott zöldségek hortobágyi palacsinta, stb lehet és másnap alig kell a fözésre idöt szánni, mert az elözö napról ott van, amire szükséged van.
Írd fel minde alkalommal, mit és mennyit vettél, így idövel látni fogod, miböl milyen mennyiség kell, illetve mi az, amit renszeresen fogyasztotok, ezért megéri nagyobb mennyiségben beszerezni.
Érdemes tartós élelmiszerekböl tartalékot venni, akkor mindig van vésztartalék, nem kell spontán valami túlárazott dolgot megvenni, mert kellene, de nincs otthon.
Mi két főre kb 40 ezret költünk el havonta, ebben benne van havi egy randizós pizzaeste.
mivel spórolok:
mindig több napra főzök, ha mrad a végén és úgy már nem kívánjuk átalakítom(pl: pörköltből gulyásleves, krumplipüréből lángos, pacsi, krokett)
sparban nap végén sokszor fél áron vannak a másnap lejáró húsfélék, felvágottak, ezeknek a fagyóban nem lesz semmi bajuk. Múltkor 800 forintért vettem 3 kiló darált marhahúst.
alap dolgok(liszt, tojás, olaj, rizs, fűszerek, krumpli, hagyma) mindig vannak otthon
sokszor csinálok zöldségekből feltétet(gomba, lencse vagy cukkinifasírt, tök vagy cukkini tócsni) ezek is olcsóbbak mintha húsból lenne.
Bolgonaihoz, lasagnához mindig rakok egy csésze vöröslencsét, ízileg nem érződik ki, de megkétszerezi az adagot, kb 100 forint plusz pénzért.
Én egy főre magamra átlagosan havi 60-70 ezret költök de úgy, hogy sokat rendelek is.
Igaz én mindent szépkártyáról fizetek
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!