Változatos köretek?
Amiket én szeretek:
- zöldségpürék pl. karfiol, sárgarépa - ezeket lehet fűszerezni, illetve krumplival vegyíteni, hogy kicsit tartalmasabb legyen
- párolt zöldség (amit szerettek, nálam főleg karfiol, brokkoli, répa, borsó, spenót vannak)
- nyers zöldség (pl. saláta)
- krumpliból sok mindent lehet a sült krumpli, krumplipürén kívül, pl. petrezselmyes (főtt) krumpli, krokett, steakburgonya, röszti
- bulgur
- tésztafélék (ideértve a nokedlit és társaikat)
Párolt édesburgonya mézes szójaszósszal, fokhagymás spenót (leveles), karfiolrizs, sültcékla-saláta dióval és rukkolával, cukkinichips, csicsóka/karfiolpüré, üvegtészta grapefruittal és mogyoróval, tabulé, polenta, baconös sült kelbimbó, fetás-spenótos újkrumpli, fűszeres-lencsés rizs sült hagymával (mujadarra), csőben sült karfiol gorgonzolával, babsaláta uborkával, fetával és lilahagymával
Egytálételnek nagy kedvencem a fried rice. A rizs legyen másnapos, főzés után is mosd át és a hűtőben egy széles, lapos tálban fedetlenül tárold, hogy kiszáradjon. Vagy használj eleve alacsony keményítőtartalmút, pl. basmatit. Aztán mehet bele amit szeretnél, zöldségmix, sült bacon, egyéb hús és valami csavar, pl. ananász és limelé, koriander, chili, stb.
Receptblogok: Dívány, Chili és Vanília, Kárai Dávid, Fűszer és Lélek, Streetkitchen, Házisáfrány
bizonyos husokhoz a fozelek is "koret"
Nalunk megy a lencse is, nem csak fozelekkent, hanem megfozve vizben, mintha rizst foznek.
-Én nagyon szeretem a hajdinát sült húsokhoz.
-Karfiolból szoktam pürét készíteni.
-Sült répa: Olajat kikeverek zúzott fokhagymával, a répát tepsiben egyenletesen elterítem, meglocsolom a fokhagymás olajjal. A vége felé zsemlemorzsába forgatott reszelt sajtot szórok rá. Önmagában is étel, de köretnek is kiváló.
-Leöntött krumpli: Sűrű palacsintatésztát keverek, karikákra vágott burgonyát a tepsibe rakom, és leöltöm a palacsintatésztával. Lehet bele pirított szalonnakockákat is szórni. Szintén étel önmagában is, de köretnek is jó.
-grillezett gomba
-Ezen kívül amiket még köretként eszek, különböző párolt zöldségek: cukkini, répa, spárga, brokkoli.
Natúr húsokhoz,vagy pl rántott szelethez nálam most a vöröskáposzta sárgabarack öntettel a menő. Kb azonos mennyiségű vöröskáposzta és sárgarépa lereszelve, egy zöldalma felkockázva, pár szem aszalt sárgabarackkal és mandula forgacssal összekeverve. Olaj, ecet, mustár, sárgabarack lekvár összekeverve, ráöntve. Pár óra állás után a legfinomabb.
Krumpligratin
Ez ugyan időigényes, de finom. A krumplit nagyon vékonyra szeleteled, vagy pl uborkagyalun legyalulod. Fűszeres vizet forralsz -so, bors, vagy leveskocka. Egy hőálló edénybe leteszel egy réteg krumplit, majd locsolsz rá egy picit a fűszeres forró vízből. Még egy réteg krumpli, víz, krumpli, stb amig el nem fogy a krumpli. Kb 3/4 órát, egy órát kell sütni, majd lefedni valamivel, ami passzol a formába és nehéz súlyt tenni rá. Egy éjszakára hűtőbe tenni a sulyokkal együtt. Másnap kiborítani a formabol, felszeletelni, mint egy sütit, és a szeleteket sütőlapra fektetni. Megkened vajjal vagy olajjal es pirosra sütöd a sütőben. Ha akarsz, tehetsz rá sajtot is.
Krumplipüré variációk, amik nálunk bejonnek a simán kivul:
-tejfol,vaj és kapor
-tejfol, vaj és főtt tojás kockak- itt a sárgáját érdemes előbb összetörve jól elkeverni
-tejfol, vaj, nyers kaliforniai paprika.
Vegyesköretek:
-rizs tarhonyával
-spagetti nokedlivel
-zsemlegombóc dödöllével
- quinoa (ez gm), bulgur, gersli pl rizs helyett.
- párolt zöldség
- krokett
- rösti
- saláta kismillió varáicióban
- polentakockák
Mivel nálunk senki nem eszi meg a párolt zöldséget ezért én is szoktam sült zöldséget csinálni serpenyőben csak eddig nem tudtam hogy is hívjam mert csakúgy eszembe jutott. Vegyes zöldséget szoktam, sárgarépát, paszternákot mert mindkettő édes, ha van akkor brokkolit vagy krumplit, de multkor kelbimbót is raktam bele és nagyon finom volt (utóbbit inkább a végén kell hozzáadni mert hamar megsül). Én fokhagyma nélkül szoktam csak egy kis sóval, kevés vajban vagy olajban. Kis vizet hozzáadok higy ne égjen, letakarom. Mire megsül a zöldség el is párolog a víz.
Ugyanígy serpenyőben (kevés olajon) sült gomba, ehhez már adok fokhagymát, kimondottan megy hozzá.
Karfiolrizs vagy brokkolirizs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!