Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi lenne egy emberrel ha csak...

Mi lenne egy emberrel ha csak gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztana, semmi mást?

Figyelt kérdés
Miből lenne hiánya? Miért jó vagy nem jó?

2020. nov. 30. 17:42
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
52%

Sok vitamin van, ami a növényekben vagy nincs meg, nem tudja növényekből jól hasznosítani a szervezet, vagy nincs a növényekben elegendő mennyiségben.


Az állati eredetű ételekben minden vitamin megvan, C vitamin az egyetlen, amit nagyon csekély mértékben tartalmaznak. A húsokat teljesen megemészti a szervezet és mindent hasznosít belőle, ez a növényekre nem igaz.


Sok olyan vitamin is van amit a szervezet akár évekig raktároz, ezért inkább az a kérdés, hogy ki meddig folytatja ezt az életmódot. Sokaknál emiatt nem okoz problémákat pár évig így élni.

2020. nov. 30. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim ***** válasza:
53%

Össze lehet hozni, bár szerintem macerás és biztos, hogy kedvező hosszú távon.

Sokak szerint a növényi alapú fehérjék aminósavprofilja nem teljes értékű. Valahogy kombinálni kell a növényi alapú fehérjéket tartalmazó ételeket és akkor talán teljes értékűt kaphatsz. (Ez elég vitatott volt amúgy az elmúlt években hogy lehetséges-e, nem vagyok élelmiszermérnök szóval nem tudom mi az igazság.)

Túl sok gyümölcsöt nem valami egészséges fogyasztani, a legtöbb erősen savas, magas cukortartalmú és hirtelen dobja meg az inzulinszintet.

A B12 vitamint csak szintetikus (mesterséges) formában tudod bevinni ebben az esetben, mivel az csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, de nagyon fontos vitamin.

A vegán testépítés meg értelmezhetetlen szóösszetétel, mint a húsvéti nyuszi annyira létezik. :D

2020. dec. 1. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 anonim ***** válasza:
26%
Nem biztos*
2020. dec. 1. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 Sunshinedoll ***** válasza:
68%

Ha odafigyel a megfelelő tápanyagok bevitelére, akkor baja nem lesz tőle, hiánya sem lesz, sőt, csak egészségesebb lesz.

Sajnos sok kezdő vegán esik abba a hibába, hogy ugyanakkora adagokat eszik, mint előtte és ezáltal kevés táplálékot fogyaszt, mert zöldségből többet kell enni, hogy ugyanannyi kalóriát vigyél be, mint pl húsból vagy tésztából.

Szóval ha valaki tényleg odafigyel, hogy változatosan és megfelelő adagokat egyen, akkor nem lesz se alultáplált, se semmilyen hiánya. Egyetlen baj vele, hogy nem olyan kényelmes, mint egy vegyes táplálkozás, hogy bármikor beszaladhatok valahová enni, több főzést meg előkészületet igényel, ha elmegyek egész napra, vinnem kell magammal valamit, mert szinte biztos, hogy étteremben, büfében, boltban semmit nem találok amit főétkezésnek meg tudnék enni előkészítés nélkül.

Nálunk a család 80%-a vegán, ezek közül ketten vagyunk olyanok, akik gabonákat is nagyon keveset eszünk (tehát zömével zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk) - én ételérzékenység miatt, a másikónk meg az év 60%-ában (tavasztól őszig) nyersvegán és azért. Ő pl nyáron szinte kizárólag csak gyümölcsöket eszik, mert az esik neki jól. (Egyszer amúgy ki is számolta, hogy mennyi kalóriát, fehérjét, zsírt meg ch-t eszik nyersvegánként, és teljesen arányos és jó adatok jöttek ki a súlyához és életviteléhez mérten). Az égvilágon semmi bajunk nincs, a véreredményeink jók, megfázva se voltunk 2 napnál tovább.

Én úgy gondolom, hogy alapvetően egy vegán jobban odafigyel a tápanyagok bevitelére, mint egy átlagos hétköznapi vegyes táplálkozású ember, szóval sose értettem a "de a fehérje meg egyéb vitaminok!!" érvet, mert körülöttem az ilyenekre a vegánok/vegetáriánusok sokkal jobban odafigyelnek, mint a mindenevők. Azért, mert valaki eszik elméletben húst is meg mindent, nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is valóban odafigyel arra, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezete olyan minőségben és mennyiségben, ahogy kell. Nagyon sok olyat ismerek, aki csak húst eszik, krumplit meg max tésztát, zöldséget is csak kovászos uborka vagy egy kis paradicsom formájában lát napi egyszer. Ez sehogy sem tápanyag- megvitamindús hiába van benne kalória bőven és ezt a C-vitamin zabálás se kompenzálja.

2020. dec. 1. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
49%

"Sok vitamin van, ami a növényekben vagy nincs meg, nem tudja növényekből jól hasznosítani a szervezet, vagy nincs a növényekben elegendő mennyiségben."


Igencsak kiváncsi lennék rá, mik ezek - ugyanis ilyenek nincsenek!

A B12-t szokták egyedül elfogadni, de ahhoz azt is tudni kell, hogy a húsokban is csak azért fordul elö, mert az állatokat B12-t tartalmazó tápokkal etetik, anélkül nem.

2020. dec. 1. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim ***** válasza:
48%

D3 vitamin, hem vas, A vitamin, B12, omega 3 zsírsavak, cink, jód, K2 vitamin


Ezeket vagy nincsenek meg a növényekben, vagy a növényi formáit nem tudja az emberi szervezet megfelelő mennyiségben átalakítani/hasznosítani. Akit az igazság érdekel olvasson erről tanulmányokat.

2020. dec. 1. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 Sunshinedoll ***** válasza:
52%

D3: mikroalgák, étrendkiegészítő

vas: nem-hem vasat a szervezet fel tudja venni, és azt is bizonyították, hogy ha nem eszel húst, a szervezet átáll arra, hogy jobban befogadja és hasznosítsa a nem-hem vasat.

A vitamin: karotinoidok, főleg a B-karotin, ami konkrétan két molekula A-vitaminra hasad a szervezetben... A halakat meg csirkét is növényi eredetű B karotinnal illetve astaxanthinnal színezik/etetik... A növények és mikroalgák jelentik a legnagyobb karotinoid forrást, amúgy.

omega 3: dió, lenmag

cink: a hüvelyesek még a fitinsav-tartalmuk ellenére is nagyon jó cink források, de ott vannak a különböző magvak és teljes kiőrlésű gabona termékek

jodid: különböző algákban nagyon sok van, de nem nagy kunszt sima jodidozott sót enni. Pl. a tehéntejben lévő jodid tartalom nagyon változó, és leginkább az iparosított országokban van jelen, pontosan azért, mert a nagyüzemi állattartásban jódoldattal mossák a tehén tőgyét, mikor elfertőzőik, aztán ugyanúgy megfejik. Ha valakinek megnyugtató, hogy jód van a tejben, mikor egyáltalán nem kéne, hogy legyen, akkor egészségére. A nagyiparban fejt tehenek begyulladt tőgyét kenik jódoldattal és simán lefejik gennyesen-oldatosan, így kerül a tejbe jód, nem azért, mert amúgy olyan jó tápanyagforrás.

K2: Egy átlagember K vitamin bevitelének 90%-a K1 vitamin, nem igazán releváns vegánokon számon kérni a K2-t (főleg, hogy a K1 zömével növényekben fordul elő...), de egyébként a fermentált ételekben van, és a mindenevők is főleg ebből veszik be, mivel az állati eredetű cuccokban lévő K2 mennyisége is változékony és nagyban függ attól, mit evett az állat illetve honnan származik. Számomra érthetetlen az is, hogy még mindig a tejet nyomjuk, mint kitűnő K vitamin forrás, mikor már egy csomószor megcáfolták.

2020. dec. 1. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!