Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?
A fagylalt és jégkrém közti első különbség, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.
Lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt (iparilag előállított porkeveréket vízzel való hígítás után fagyasztják) is. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8°C fölé.
A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.
A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.
Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással történik.
Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, zselatin, illetve gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény adható hozzá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!