Mitől laktató egy étel?

A tápérték egy közszájon forgó szó, jelentheti az étel kalóriatartalmát (energiatartalom) és azt is, hogy mennyi vitamin és ásványi anyag van benne.
Vegyünk két példát, a spenótot és az étolajat. Az étolajban sok kalória van, de nincs benne nagyon vitamin, rost. Ha eszel öt evőkanál étolajat, azzal beviszed az ebédre való kalóriáidat, de baromira nem fogsz tőle jól lakni. A spenótban van sok vitamin, rost, ásványi anyag, de nincs benne sok kalória. Nem tudsz annyi spenótot enni, hogy a kalóriák meglegyen, de a hasad fájni fog attól a sok spenóttól.
Szóval a cél az, hogy az ebédben legyen elég kalória, elég ásványi anyag és vitamin, és a térfogata megfelelő legyen a te igényeidhez.
A jóllakottságérzet két dolognak köszönhető, vittél be elegendő kalóriát, és van elegendő térfogatú cuccmucc a hasadban.

Szerintem is mindenkinél mást jelent a laktató.
A családomban van, aki főtt tésztától eltelik.
Én meg ha nem eszem egy étkezéshez pékárut (kenyér) , akkor éhes maradok.
A kenyérféle + tej nálam a legjobban bevált éhségűző.

Épp a napokban láttam a TV-ben egy afféle túlélő műsort.
A szereplő sima vizet forralt és fenyő tűleveleket főzött bele. Amiben valójában semmi kalória nincs, de azt mondták a műsorban, hogy az íze miatt ezzel át lehet verni az agyat.

16-os.
Én így vagyok a TV-ben látott dinoszauruszokkal.
Hiába mondják, hogy éltek, én sosem hiszem el, MERT a TV-ben mondták.
És azt sem hiszem el, hogy Bin Laden rossz fiú volt, MERT a TV-ben mondták.
Mondanál egy forrást, aminek hihetek ?

17: nem én vagyok az örök igazság forrása. Sőt, szerintem ilyen nem is létezik. Talán még csak nem is olyan fontos, hogy mi igaz és mi nem, egyezzünk ki egy képzeletbeli világban való éléssel, ahol teljesen mindegy, hogy mi igaz és mi nem... ;) :P
Asszem kicsit eléggé eltértünk az erdeti kérdésem témájától...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!