Számotokra tényleg finom az egészséges kaja?
Tudom, hogy ízlések és pofonok meg hogy tág fogalom ez az egészséges kaja; de bevallom, én általában nem szeretem őket. Szerencsére a csirkét és a halat igen, na de azt is inkább panírozva, mint natúran. Ha ilyen oldaakon járok, ahol egészséges ételreceptek vannak, mindenki ömleng, hogy nemcsak egészséges, de milyen finom. Sajnos nekem a sült krumpli, rántott hús, csirkepörkölt nokedlival a finom.
Pont itt az oldalon hirdet egy cég egészséges ebéd házhozszállítást, és vidám képpen eszi a fószer a paradicsomot salátalevéllel.
Ne értsetek félre, tudom, miért jobb a szervezetnek az egészséges étel, meg azt is, hogy azt kell(ene) ennem a fogyáshoz, de én pl. a salátákat nem találom finomnak. Oké, teszek rá dresszinget, ami kb. a saláta harmadát ízesíti meg, mert ha sokat teszek, hogy befedje az egészet, akkor már nem lesz fogyókúrás.
Szerencsés, aki otthonról ezt a kultúrát hozza, egészségesen főztek a családban, nem volt "nyúlkaja" a saláta vagy a zöldség, és tulajdonképpen ezt az ízvilágot szokta meg. Én a hetvenes évek közepén születtem, a nyolcvanasban voltam gyerek, akkor sültkrumpli-rántotthús-ubisali volt egy átlagos vasárnapi ebéd, max. pörkölttel váltva.
Már eléggé hosszú lére eresztettem, ezért két kérdéssel zárom: 1. Te valóban finomnak találod az ún. egészséges ételeket? 2. Hogy tudom ezeket megszerettetni magammal? Meg tudom egyáltalán?
Mexikói keveréktől én is kiborulok. Az olyan, mint az 5oo ft-os virsli. Brrr.
Én is ilyen voltam, mint te. Viszont kitartottam, ráadásul elkezdte rosszul lenni az olajos cuccoktól, émelygés és rossz közérzet követte a fogyasztásukat.
Iszonyatos mennyiségű élelmiszer van a világon, amit még nem is kóstoltál! Hidd el, lesz közte olyan, ami ízleni fog. Iszonyatosan sok múlik az elkészítésen. A zöldség megparolasa a legrosszabb, amit tehetsz vele.
Most a főzelékekre vagyok rácuppanva, akármelyikhez megy akár a hagyományos pöri, akár a rántotta hús. Én így kezdenem a helyedben, a fogás egyik fele a megszokott, a másik fele újítás.
Ajánlom figyelmedbe Főzelékes Feri blogját, elképesztő, amit a zöldségekkel művel.
Hmmm nem mondanám, hogy ízlik az egészséges kaja vagy nem inkább azt, hogy nekem az egészségtelenebbek nem ízlenek annyira. Nem igazán szeretem a zsíros cukros sós dolgokat ezért nekem könnyebb "egészségesen" étkeznem.
De másik szemszögből meg nincs egészségtelen kaja csak egészségtelen mennyiség tehát amíg egy jól kiegyensúlyozott az étrend és mindenből van egy pici és változatos az az egészséges, nem aki salátán meg kölesgolyókon él. Tehát akár egy egészséges étrendbe is belefér egy kis csoki stb.
Igyekszem egészségesen és tudatosan táplálkozni, és nyilván olyan ételeket eszek, amik finomak.
Egyébként igazad van, én sem látom semmi értelmét a különböző manapság divatos étrendeknek, amennyiben az embernek nem ízlenek azok az ételek.
Szerintem olyan étrendre kell törekedni, ami egészséges, de azért az ember szeresse i is azokat, amit megeszik.
Egy sima fejes saláta paradicsommal nekem sem ízlik, senkinek nem ízlik, és a legtöbb ember szeret olyasmit enni ami finom. Viszont nagyon sok saláta van, ami tényleg jó, ebédre szinte majdnem minden nap valami kiadós salátát szoktam enni.
A saláta pedig nem is az egyetlen egészséges étel, bár nyilván az egyik legolcsóbb. Nagyon sok főtt étel létezik, ami finom és egészséges és nem unalmas. Ha neked a tésztás dolgok ízlenek, akkor a lisztet/tésztát cseréld le egészségesebb verzióra, válassz egészségesebb olajat, vagy süss olaj nélkül, a köret krumpli helyett legyen fél adag krumpli fél adag párolt zöldség, a salátákra nyugodtan kísérletezz ki finom önteteket, citromos, fokhagymás, balzsamecetes, gyümölcsös, nagyon sokféle lehet. Nem kell full zöldségen meg íztelen csirkemellen élni, nem igaz, hogy az összes egészségtelen kaja rossz.
Próbálj meg kompromisszumokat kötni, egészségesebb alternatívákat keresni úgy, hogy azért még élvezhető legyen számodra.
Igen, finom, de kell hozzá fantázia és meg kell tanulni használni olyan fűszereket, ami a magyar konyhában nem olyan hagyományos. Én zöldfűszer és curry mániás vagyok, de te meg tudod találni a sajátodat. A pörköltet azért szeretjük, mert fűszeres, a grillcsirkét meg azért nem szereted, mert nem az.
A megoldás, hogy megszórod a kedvenc zöldfűszereddel (az enyém a bazslikom, de ne sajnáld róla)
Megtanulhatsz bánni az indiai fűszerekkel is. Egy jó zöldséges curry szinte minden zöldséget finommá varázsol, de a sokat magasztalt olasz konyha mintájára bármit le lehet önteni zöldfűszeres paradicsomszósszal is.
A saláták is akkor finomak, ha megfűszerezed őket. Két főre nálam egy kis csokor petrezselem + 5-6 mentalevél egy citrom leve + egy lila hagyma / újhagyma megy bele. A fűszernövényeket a petrezselyem kivételével (abból könnyű frisset venni és sok kell belőle) erkélyemen nevelem, mert sokkal finomabbak frissen és viszonylag igénytelenek, csak egy balkonláda kell nekik. A kakukkfű, a menta, a citromfű és a rozamring 3+ éve bírja.
Érdemes piacra járni és olyan termelőktől venni tejterméket és zöldségeket, akiken látszik, hogy a saját maguk által termelt dolgokat árulják. Sokkal jobb az ízük, más az állaguk, pár hét múlva nem is fogod érteni, hogy miért etted meg a boltit, DE ez nem olcsó mulatság és nem kis logisztika, mert a piac nincs nyitva este 8-kor amikor hazaesel munka meg egybek után. Sajnos az egészséges és egyben finom táplálkozás a jómódúak kiváltsága.
Ha az ízlésedet akarod formálni, akkor a cukor és só és ízfokozó fogyasztász érdemes visszavenni. Két hétig garantáltan mindennek szar íze lesz és borzalmasan fogod érezni magad, de aztán helyre fog állni a rend és ki tudod váltani őket neked szimpatikus fűszerekkel. A cukorral főleg a hozzáadott cukorra gondolok. Ha elkezded olvasni a címkéket, akkor meg fogsz lepődni, hogy teljesen váratlan termékekbe is tesznek.
A fö gond ezekkel, hoyg legtöbbször rossz alapanyagokat használnak, és mindig ugyanazokat, ugyanúgy.
Ahogy említetted, a mexikói keverékböl készült párolt zöldség tényleg elég undorító, föleg, ha emellett még rosszul is készítik el.
(Pl tipikus hiba, hoyg a fagyasztott zöldségeket felolvasztják, utána kezdik fözni és ebböl csak egy moslékszerü valami jöhet ki. HA fagyosan pirítani kezded erös lángon, a különbség nem leírható)
Mindenképpen külön kell a zöldségféléket venni, és alkalmanként más-más arányban, összetételben kombinálni, megfelelöen füszerezni (nem füszerkeverékekkel, hanem füszerekkel).
Rengeteg féle zöldség létezik, és mindent többféle módon lehet elkészíteni.
Attól, hogy valami "egészséges", még lehet finom, csak a legtöbb esetben ezeket íztelenül és fantázia nélkül készítik el.
Emellett fogyni nem fogyókúrával, diétával kell, mert az az, ami csak rövid ideig hoz ereményt, hanem át kell állni más rendszerre.
A saláták tipikusan ilyen téma, a legtöbb emberben ez van, hogy "salátalevél paradicsommal", pedig ennél jóval több lehetöség van.
Vagy pl. a kínai jellegö zöldségkészítési módszerek, az erösen pirított, füszeres zöldségek akár a húsok helyett is elmennek pár alkalommal.
Meg gondolom, a dresszing alatt a bolti kész valamiket érted, ezek tényleg nem jók, mert rengeteg zsiradékot tartalmaznak, de házilag készítve lehet akár kifejzetten kalóriaszegégy ÉS ízletes is.
A "sült krumpli, rántott hús, csirkepörkölt nokedlival" nem túl jó étrend, de ha kibövíted zöldségekkel, illetve csökkented a zsiradékokat, sokat nyerhetsz vele, meg így lassan egyre több "új" dolgot tudsz megpróbálni kis adagokban, a megszokottakkal együtt fogyasztva, és idövel rájössz, hogy nem csak "sült krumpli, rántott hús, csirkepörkölt nokedlival" ennyiböl áll az élet.
Én is a 70-es években születtem és kertes házban nőttem fel, a friss répának, zöldborsónak, karalábénak párja nincs. Kiültem kisszékre a borsó közé és úgy ettem a mézédes zsenge zöldborsót.
Ami a fagyasztott zöldségkeverékeket illeti én sem szeretem, mert undorító és sokszor keserű répával lökik tele, mert az olcsó.
Próbálj olívaolajon pirítani rövid ideig friss cukkinit, paprikát, spenótot. Össze sem lehet hasonlítani a gyári keverékekkel.
Imádom a halat, marhát, csirkét. Ezekhez használhatsz egzotikus szószokat. Panang curry hallal, rákkal istenkirály!
És nagyon finom a padlizsánkrém, hummusz. Ezek teljes kiörlédű kenyérre kenve szuper ízvilág.
Jégsalátára olívaolaj és balzsamecetszósz+ tonhal... nagyon finom.
Amúgy nézz utána eredeti mediterrán recepteknek. Ott is minden frissen, azonnal sütve van. Nem fagyasztott sząrságok. Sokkal finomabb bárminél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!