Hogy kell úgy tepertőt csinálni, hogy jó nagyra megdagad?
Megdagad???
Hát, úgy sehogy. :D
Tepertős pogácsa... na az megdagad.
Meg tudok még pár példát, ami megdagad, csak annak már nem sok köze van a tepertőhöz.
A zsírszalonnát nagy kockákra kell vágni, akkor a töpörtyük is nagyon lesznek.
De mivel KISÜL belöle a zsír, ezért nagyobb nem lehet, csak kisebb, mint a szalonna volt. (Mellesleg az (össze)töpörödik szó van a nevében, ebböl is tudhatod, hogy megdagadni nem fog soha!)
...1-es vagyok, gyanítom amúgy onnan gondoltad, hogy belül üreges, levegős...
Ha jól ki van belőle sütve a zsír, akkor olyan. De nem azért, mert nagyobb lett az eredeti térfogat, és "felfújódott" hanem azért, mert kisült a belőle a zsír. :)
Nem tudom, hogy felétek van e esetleg aki háztájiban süt tepertőt?
Igazából kevesen tudnak nagyon jót csinálni.
Nálunk (bár nagy városban élek) van egy idős házaspár, akik a piacon árulnak és olyan omlós a teperőjük, hogy megnyalod mind a tíz ujjad utána. Minden apró hús fecnit levágnak a zsírról és úgy sütik ki. Nincs benne egyetlen keményre sült darab sem. Szóval próbáld meg, hogy nem a boltit veszed, hanem a háztáji termelőtől.
A 4-es válasza mellé:
Tudtommal miután kiszedték a zsírból, hideg vízzel/tejjel hirtelen "megpráholják" a forró töpörtőt. Akkor a hidegtől szétválik a két oldal hártyavékony kéreg, közte marad a buborék.
Nem tudom nagyüzemileg csinálják-e, házi disznóvágásnál mindig így "kezeli" a hentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!