A sertés mely részéböl készítik: a véres hurkát? a kocsonyát? a tepertöt? a disznósajtot?
No lássuk csak.
Véres hurka: a megfőtt véréből. Kocsonya: Csülke (lába), feje, farka. Tepertő: Zsírjából (bőr és az alatta lévő réteg), Disznósajt: Fejhús, füle, farka, porcok, (ebben nem vagyok annyira biztos).
Hát ugye a hurka belsőségekből, leeső húsdarabokból, az abalében főtt mindenféléből készül, ennek a masszának egy részét fűszerezés előtt külön veszik, és hozzáadják a vért.
A kocsonya láb, fül, farok, bőr, esetleg csülök. Sajt fejhús, bőr, fül, belsőség.
Kicsit kijavítanám az elsőt: Nem megfőtt vért raknak bele, hanem nyerset. Főzve kicsit nehézkes volna egyenletesen hozzá adagolni, meg különben is úgyis megsütik aztán.
A tepertőbe meg nem kerül bőr, a Jó Isten sem bírná elrágni, az csak zsír.
Köszönöm a helyesbítést. :) Nálunk amúgy bőrrel sütik a tepertőt, imádom ropogtatni
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek_..
Felénk:
-a véres hurka, zsíros húsokat, fejet, némi belsőséget (szigorúan máj nélkül), és kikevert, folyós vért tartalmaz.
Zsemlekockával autentikus, de rizzsel is készítik.
-a kocsonya alapanyaga a csülök, köröm, bőrke.Perverzebbeknek fül, farok. Füstölten, vagy nyersen, esetleg vegyesen.
-A tepertő frissen felaprított, kisütött hát-oldal-hasaszalonna. Bőrösen is süthető, de ilyenkor ragad mint a fene.
-a disznósajt fejhúsokból, nyelvből, szívből, veséből, kevés tokaszalonnából készül, amiket puhára főzünk, és szép vékony csíkokra aprítva fűszerezünk (só, bors, paprika, fokhagyma, majoránna), majd a derék coca kimosott gyomrába töltünk, újra főzzük, egy éjszakát préseljük, majd hideg füstre kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!