Utálom a saját főztömet. Miért van ez?
Nem arról van szó, hogy rosszul főzök (legalábbis a környezetemben élők szerint) csak egyszerűen nem szeretem azt, amit én csinálok. Hiába van teli a hűtő az általam készített "készételekkel" (legyen az lecsó, rizses hús pörkölt, főzelék, lencse-, bab-, vagy húsleves, rakott krumpli stb.) és hiába csinálok frissen egyadagos ételeket, azokat sem magamnak, hanem inkább másoknak készítem.
Ugyanis én imádok főzni, szenvedélyem a gasztronómia és igyekszem mindig - lehetőség szerint - a tökéletességre törekedni mind az íz, állag és minőség szempontjából.
Csak hogy igazolni tudjam magam:
Görög muszaka 100% marhahúsból, háromféle sajtból (trappista és füstölt Karaván a rétegezésnél, parmezán a besamelben) és édesburgonyából:
Olasz "pasta castellani con acciughe" (egyedi, saját recept; castellani tri-color tészta sózott szardellával, szárított paradicsommal, olasz paradicsomszósszal, friss bazsalikommal, kapribogyóval, továbbá görög kalamata és zöld olívabogyóval + fokhagyma, olívaolaj, só és bors).
Szecsuáni jellegű, hot-pot stílusú leves nem csípős hot-pot alappal + lótuszgyökér, bojtorján gyökér, bambuszrügy, vízi gesztenye, babcsíra, kínai szárított tofu bőrke (yuba), szárított enoki-, fafüle és déli tőkegomba, saspáfrányrügy vm. üvegtészta:
Ugyanaz csak csípős változatban (chili + szecsuáni- + feketebors + pirított szezámmag a tetejére):
De hiába készítek el bármilyen ételt és csinálom meg a lehető legjobban, jómagam egyszerűen rá sem bírok nézni. Sajnos bármikor elcserélném az általam készített bármilyen ételt egy ócska műanyag "Mekis kajára" vagy KFC-re).
(Kivétel azok az ételek, amiket már csak sütni/főzni kell; pl.: rizs, száraztészta, tojás, virsli, krumpli, kolbász stb.)
Kíváncsi volnék hogy miért van ez vajon ill. másnál is előfordult-e már ilyesmi?
Közületek fordult-e már elő hasonló jelenség akár család, ismerős van önrészről?
(Amúgy én 29/F vagyok)
Az olasz tészta képe kimaradt: [link]
(De végülis mindegy, mert én csak igazolni szerettem volna ezzel is hogy nem azért utálom a saját főztömet, mert nincsen ízlésem és hogy sz@rul főzök)
# 2
"Nekem ez szerintem azért van, mert főzés közben kóstolgatok, ízlelek és mire odajutok, hogy tálalás, már szinte elég is volt."
Igen, igazad lehet. Nálam pedig különösen fontos a jó, íz, illat és állag harmónia, ha ételről van szó. Ezért én is olyan sokszor kóstolgatom az adott ételt - hogy elérjem a tökéletes "kompozíciót", hogy a végére teljesen megcsömörlök tőle. (Ezért hiába csinálok egy jó kiadós tyúkhúslevest, inkább eszem helyette a zacskós változatot. 😔)
# 4
Igazából néha eszegetek belőle ha nincs más opció, de akkor sem esik jól (ha hűtőbe volt, kkor inkább hidegen mert még arra sem akarom venni a fáradtságot, hogy megmelegítsem).
Nem tudom hogy miért van ez így (talán ahogy az előttem levő írta; a sok kóstolgatás után már megcsömörlök a végére).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!