Keletkezhetett benne metanol?
A következőt kell elképzelni: 7dl üvegbe, cukor, víz élesztő, pár szem szeder leve az íz miatt. Ma van 10. napja hogy elkészítettem, az alkohol% benne egy erősebb boréhoz hasonló. Nincs kotyogóm ezért készítettem egy bénát, de a CO2 kilökte belőle a vizet idővel. Nagy mennyiségben keletkezhet benne metil? Az akkor keletkezik ha erjedés közben levegővel érintkezik? Az üvegben nyomás volt szóval a csövön kifele ment a gáz és nem befele. Vagy nem is kell aggódnom?
Másik: Ha mégis lenne benne metil, annak az ellenszere az etil, vagyis emberi fogyasztásra alkalmas szesz. Igyak mellé bort/sört és akkor nagy baj nem lehet? :)
Köszönöm!
Megittam több napja és semmi bajom nem lett.
De ha levegőtől elzárva erjesztem ahogy azt kell akkor nagy baj nem lehet nem?
Erjesztett italokban csak a pektinekben megkötött metanol jelenik meg, ami cukorcefrében nincs.
Életveszélyes metanoltartalom pedig semmilyen alkoholos ITALban nincs, megvakulni csak lopott ipariszesztől szoktak. Amíg nem létezett finomított metanol, addig sneki nem is hallott olyanról, hogy italoktól meg lehetne vakulni.
ápr. 25. 07:03
Nem lehet forráspont alapján elválasztani, ez egy áltudományos elképzelés. Egyszerű lepárlással nem lehet érdemben elválasztani a metanolt, ezt minden értelmesebb pálinkafőző szakirodalomban elolvashatod. A sör (etanol) egyébként segít a metanol bomlásának lassításában, és ez esetenként igenis tehet akkora különbséget, hogy ne vakulj/halj meg tőle. Az persze igaz, hogy nem igazi ellenszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!