Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Van rá esély, hogy túl metanol...

Van rá esély, hogy túl metanol van egy pálinkában?

Figyelt kérdés

Kezdjük ott, hogy elég hipochonder vagyok.

Kaptam házipálinkát. Ittam egy felessel, és valami nem volt okés benne. Az csak tovább fokozta a gyanúmat, hogy az első kortynál megszédültem. És elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak.

A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat az, hogy a pálinka szarul lett lefőzve, és ezért túl sok metanol van benne? Ha igen, akkor mi lenne a tünet? Esetleg észre se venném?



2018. okt. 26. 20:22
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Megvakulnál...
2018. okt. 26. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
menyi idő múlva?
2018. okt. 26. 21:05
 3/7 anonim ***** válasza:
67%
Házipálinkánál előfordulhat, de inkább csak akkor, ha az előpárlatot "szűkre szabják". Iváskor valójában csak úgy lehet észrevenni, hogy 1 órán belül erősen romlik a látás, de ez nyilván a metanol tartalom mértékétől függ.
2018. okt. 26. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Főzés után kialakulhat benne? Vagy ha már van egy lefőzött adag, amiből ivott már más és nem lett baja, akkor most nekem sem lehet 3-4 év tárolás után?
2018. okt. 26. 21:42
 5/7 Phoney ***** válasza:
100%

Megvakulni, meghalni nem a rosszul lefőzött pálinkától lehet, hanem a pancsolt szesztől. Amihez direkt hozzákeverték a metanolt. Mert így lehet az ipariszeszt adómentesen kilopni a legális rendszerből, de ma már erre is egyre kevesebb kiskapu létezik.


Amikor a hírekben olyan esetet hallasz, hogy "pálinkától" vakultak meg az emberek, az nem pálinka, hanem szélvédőmosó.


Van olyan, hogy egy pálinkában túl sok metanol van, de egyesek egész életükben ilyet isznak, és még csak meg se vakulnak (vagy annyira sok év alatt, hogy fel sem tűnik az összefüggés). A pálinka természetes metanoltartalma egyébként még a cefrében alakul ki, főzés előtt.


Ha az első kortynál megszédülsz, annak semmi köze a metanolhoz, mert az elsődleges hatása kb. ugyanaz, mint az etanolé, csak a lebontásakor válik mérgezővé. Persze egy rossz pálinkában egyéb erjedési kongenerek is lehetnek olyan túlsúlyban, hogy valami külön érezhető hatásuk legyen, de ezek amúgy nem súlyosan mérgezőek. Másrészt, az alkoholos italok szokatlan hatásai többnyire placebo vagy adott idegállapot miatt történnek. Ha az a benyomásod egy italról, hogy valami nincs rendben vele, akkor jó eséllyel a hatását is furcsának fogod érezni. (Pl. sok ember már az első kortynál mindenféléket „érez” a kommersz „abszintoktól”, csak mert azt olvasták, hogy „különleges hatásai” vannak...)

2018. okt. 27. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Ittál már egyáltalán igazi házi pálinkát ezelőtt? Mert a bolti pálinka 30-valahány %-ával ellenben a házi pálinkának az alkoholtartalma minimum 50%-nál kezdődik, és ha nehezebben bírod az alkoholt, az erős piákat, akkor ne csodálkozz, hogy megszédültél!
2018. okt. 28. 00:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
78%
Akármennyire el lehet rontani a pálinka főzését, akkor sem lesz tőle semmi bajod!
2018. okt. 28. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!