Kezdő halfogyasztónak milyen fajta halat ajánlanátok, ami nem túl intenzíven halas ízű?
Lazac!!:)
Én kevés halat eszem, nem is vagyok nagy tenger gyümölcsei fan, de a lazacot nagyon szeretem.
Ha tengeri, akkor tonhal, (Rio Mare), ha folyami, akkor egy jó harcsapaprikás szerintem a legjobb kezdésnek.
A ponty eléggé intenzív ízű hal, főleg ha nem folyóból származik. Sokan ezért nem szeretik a halat, mert a pontyot sem.
A halrudacskák konkrétan teljesen ízetlenek. :)
Egyébként tőkehal, tonhal, lazac, harcsa. Ezek nem, vagy alig szálkásak, és az ízük se intenzív.
Ugyanebben a problémában voltam.
Csinálhattam akármit, akármilyen halból , akkor sem ízlett.
Pont a mai napon láttam egy hordozható halfüstölő reklámot.
Ezt még ki fogom próbálni, ha a füsttel sem tudom elviselhetővé tenni magam számára az ízét, akkor tőlem biztonságban lesznek a vizek élőlényei.
Egyébként a hekk-et mondták nekem, hogy íz semleges.
Egy kutyafülét, abban is érzem a pocsolya ízt.
Úgy látszik nem vagyok kompatibilis a hallal.
Mindenkinek köszönöm szépen!
Mentek a zöld kezecskék😗
Fehérhúsú halak:
- Laposhal
- Tőkehalak
- Hekk
- Tilápia
- Sügér
- Amúr fokhagymásan kirántva (fokhagyma nélkül viszont jellegzetes, erősebb halíze van)
- Süllő
- Keszeg helyett kárász, kevésbé szálkás, ízük hasonló
- Törpeharcsa paprikás lisztbe forgatva, és kisütve
Olajos halakból a szardíniának kisütve nincs annyira jellegzetes halíze, de az olajosakat inkább utólagosan hagynám.
Olajos halak:
- Hering
- Szardínia
- Szardella (anchovy): Ezt mindenképp ki kell próbálni egyszer, pizzára is szokták tenni
- Pisztrángból a szívárványos pisztráng a legízletesebb, hasonló a lazachoz
- Lazac: ha átsütve eszed, akkor elveszíti jellegzetes halízét, de így nincs sok értelme. „Szaftosan” elkészítve (enyhén rózsaszínes belső) hozza ki az igazi ízét, vagy nyersen (sushi), de mindenképp friss halból készítve. Kezdőknek nem igazán ajánlanám.
- Tonhal: a tonhal steaket több féle képpen is szoktál fogyasztani, ahogy a rendes steaket (átsütési mód), ha rendesen átsütöd akkor kb. sült disznóhúsra hajaz az íze, viszont ha jó „juicy” akkor Isteni finom, nem igazán lehet máshoz hasonlítani (csak épp hogy kérget sütsz a két oldalára). Ezt is friss halból érdemes kipróbálni.
Apróhalak, mint az aquadella kiszárítva pl. erősebb halízű, sütve gyengébb. Magyar viszonylatba ropihalnak a sneci (szélhajtó küsz) érdemes kisütni, annak nincs annyira „halíze”.
A füstölt halak... Az meg olyan, hogy vagy bejön, vagy nem. Nekem, amit házilag készítettünk füstölt kárászt, az ízlett. Van füstölt ponty is a piacon, viszont itthon még egyszer sem láttam, nekünk is úgy csurrant-cseppent a német rakományú kamionból. A Tescoban fellelhető ilyen-olyan füstölt halak nem jöttek be. Vannak tradicionálisan füstölt halak, azok elég durván csak „füst” ízüek.
A füstölt lazac ami lágy, szétesik a szádban, de kb. sonka íze van. A füstölt tonhalról csak annyi maradt meg, hogy finom volt de nem éri meg.
Az egyéb halas készítmények is olyan kategória, hogy vagy bejön, vagy nem. Ilyenek a pástétomok, a lazac virsli és húspogácsa, a halrudacskák...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!