Van közületek még olyan, aki kedveli a nyálkás és/vagy nyúlós ételeket? Ha igen, mifélét?
Az az igazság hogy meg vagyok őrülve az ázsiai - ezen belül is főként bizarr és szokatlan - ételekért.
Ezek közül is valamiért azok az ételek jönnek be, amiknek olyan az állaga, mint a "takony" (má pardon, ezzel a textúrára céloztam).
A legalapabb ilyen fajta étel nálam a kínai csípős-savanyú leves (továbbá a legtöbb olyan ázsiai étel, amibe keményítőt kevernek), az is hidegen, amikor a textúrája kellően összeállt és sűrű (azért is szeretem mert kifejezetten jó másnaposságra, főleg almaecettel feldúsítva).
Esetleg ott van még a japán erjesztett szójabab, a natto:
https://www.youtube.com/watch?v=GDFXjqXSbss
(Ezt a cuccot annyira imádom, hogy gyakran készítem el magamnak itthon is.)
Vagy ott a nyers tojás (tudom, szalmonella rizikó faktor, de bevállalom):
- préri osztriga (prairie oyster) formájában (nálam ez nem "másnapos étel" egyszerűen szeretem a fűszeres nyers tojást),
- erőlevesbe keverve, vagy az előzőleg említett "natto" nevű cuccal összekeverve (amúgy ez egy tipikus japán reggeli, mint nálunk a tükörtojás)
Nameko tőkegomba: Ez egy ázsai gombaféle, ami nagyon hasonlít a téli fülőkéhez - sanszos hogy abból nemesítették ki - azaz alapszinten van egy borzalmasan nyálkás, takonyszerű textúrája (viszont nincsen halíze, mint a téli fülőkénél) és ezt a nyálkát az ázsiai népek előszeretettel használják ételek sűrítéséhez - nem véletlenül No. 1 gomba ez náluk.
Ott van még az olvasztott sajt. Egyszerűen imádom, minél nyúlósabb, annál jobb. (Fondü No. 1!)
(Amit még nagyon ki akarok próbálni, az a "kínai kaviár" - a fecskefészek leves.)
Vágom hogy nem mindennapi a téma, de akkor mi a helyzet a kocsonyával? (Ami sertésbőrből és körömből készül, és amit én szintén szeretek - és ugyan nincs "nyúlós, takonyszerű" állaga, viszont más népeknél meg lehet hogy ez a "bizarr".)
Amcsi haverokat megkínálta anyósom egy tányér kocsonyával. Majd hanyatt estek. Életük legbizarrabb élményeként emlegetik azóta is :D
Én meg simán megeszem, semmi különlegeset nem látok benne.
Nézőpont kérdése mi a szokatlan.
A levessel dettó úgy vagyok mint te, hidegen szoktam enni, főleg akkor szeretem, ha már majdnem annyira összeáll mint a zselé.
De kár volt erre gondolnom, mert most megkívántam és éjfél körül meg sehogy nem fogok tudni szerezni. Na mindegy, így jártam :D
# 2
Ez érdekes!
Azt hittem hogy csak nekem a "perverzióm" ez a "hideg csípős-savanyú leves" cucc, de úgy tűnik nem vagyok egyedül. 😀
Nem tudom miért szeretem én is az ilyen nyálkás-nyúlós-zselés állagú ételeket, de annak külön örülök, ha találkozom még olyan emberekkel, akik szintén ezt szeretik. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!