Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A szamoca es az eper az...

A szamoca es az eper az ugyanaz vagy 2 kulon noveny?

Figyelt kérdés
A google szerint ugyanaz, de a csaladommal ezen veszekedunk 1 hete. Videki ismeroseim szerint (es szerintem is) 2 kulon noveny, de a szuleim szerint egy.

#eper #szamoca
2020. febr. 24. 22:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
76%
Kipontozott le és mi okból? Írt ő is választ? Én is pontozzam le őt, csak azért, mert én nem pont úgy használom a szót? Legalább forrást is tettem a mondandóm mellé, ráadásul nyelvészeti oldalat. Mi a fene van veletek emberek??
2020. febr. 25. 21:28
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
#10 lehet, hogy családonként is eltér, de mi a földiepret hívjuk epernek, a picit szamócának, faeperrel meg nemigen találkozom, és szintén BAZ megye...
2020. febr. 26. 16:36
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

"Mifelénk (BAZ) sose mondjuk a szamócára, hogy eper. Az eper az eperfa termése."

Mondd, és akkor mit írnak a boltokban ki arra a gyümölcsre, amit mindenhol másutt eper néven árulnak?

2020. febr. 26. 17:25
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Eper fán terem a fa eper.

Nemesített szamóca, földi eper.

Vad szamóca, ami a réten, erdőn van és kisujjam körmének a méretét nem éri el.

Lekvárt a piacon kapható (a földi) eperből szoktam csinálni.

2020. febr. 27. 02:31
 15/19 mustafa33 ***** válasza:
100%
Az eprefát kihagyom, mert nem az a kérdés. Az eper és szamóca egy, az eper nemzetségbe tartozik (fragaria). Tudományos neve szamóca, köznyelvben eper. Tájak szerint változik, hol mit neveznek epernek, mit szmócának. Általában az erdeit hívják szamócának, a kertit epernek. De ott van a mezei csattanós. No az hivatalosan csattogó szamóca, de mégis csattanós epernek nevezik több helyen, ebben van valami, mert az a közelebbi rokona a termesztett kerti epernek nem az erdei szamóca, abból nemesítették ki.
2020. márc. 19. 01:00
 16/19 mustafa33 ***** válasza:
100%
Ja, a BAZ megye elégé tág fogalom ezért nem nagyon jó érv a "minálunk BAZ megyében", főleg nem nyelvi kérdésekben. Mert aztán az ilyen szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy zempléni az illető, vagy borsodi, netán abauji, azt nem is említem, hogy esetleg volt tornai palócos vidékről származik.
2020. márc. 19. 01:08
 17/19 Laci 74 ***** válasza:
100%
Ez kb. olyan hüJe kérdés, mint az, hogy "az egres és a köszméte külön növény-e?" !
2020. márc. 21. 08:51
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

"Ja, a BAZ megye elégé tág fogalom ezért nem nagyon jó érv a "minálunk BAZ megyében", főleg nem nyelvi kérdésekben. Mert aztán az ilyen szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy zempléni az illető, vagy borsodi, netán abauji, azt nem is említem, hogy esetleg volt tornai palócos vidékről származik."

Istenem, VÉGRE, hogy valaki tisztában van ezzel, azt hittem, már sose érem meg.

2020. márc. 22. 15:46
 19/19 anonim ***** válasza:
75%
Tul.képpen hibásan terjedt el a sima eper kifejezés. Eredetileg az eperfa termése lett volna és most faepernek nevezhetjük, miközben egyben az a vörösszeder is. A szamóca pedig valójában más növény, illetve távoli rokona. Külön pikantéria a magyar nyelvben, hogy a faeper egyéb rokona a feketeszeder. Az angol és a német nyelv elkülöníti mindet, nincs összemosó eprezés.
2023. nov. 9. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!