Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szamóca és az eper tényleg...

A szamóca és az eper tényleg egy és ugyanaz? Valaki ezt mondta nekem, de nem bírom elhinni.

Figyelt kérdés

2016. jún. 3. 15:23
 1/10 Ozmium42 ***** válasza:
100%
Igen. Az eper eredetileg az eperfán termő eper, és a szamóca alternatív neve a földieper, ami köznyelvileg eperre rövidült.
2016. jún. 3. 15:35
 2/10 anonim ***** válasza:
82%
Igen, bár változó, ki mit ért eper alatt. A szamócát én inkább földiepernek hívom, mert eper alatt én az eperfát értem.
2016. jún. 3. 15:35
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a felvilágosítást! Akkor ezek szerint egész eddigi életemben fogalomzavarban éltem XD
2016. jún. 3. 16:11
 4/10 sadam87 ***** válasza:
100%

Szamócából több faj van. Magyarországon leggyakoribb az erdei szamóca. Az eper elnevezést ugyanakkor általában egy (kizárólag) mesterségesen termesztett hibridre értjük, amit két szamócafaj keresztezésével hoztak létre.

(De tényleg nincs egyértelmű elkülönülés a nevek között, sokszor használják a fentinél tágabban is az eper elnevezést.)

[link]

[link]

[link]

2016. jún. 3. 17:24
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy mi az "eredeti" eper, tájanként változó. A fekete gyümölcsöt termő, Magyarországon 18-19. században elterjedő eperfát a Dunántúl nagy részén szederfának hívják és hívták, számukra tehát az eper mindig is a szamócát jelentette. A köznyelvben végül ők "nyertek", hiszen ma már mindenki ugyanarra az ízre gondol, amikor eperfagyiról vagy epres kotonról beszélünk.

Ez közben azt is jelentette, hogy a szamóca megnevezés háttérbe szorult. Tapasztalatom szerint ma szamóca alatt legtöbben az erdei szamócát értik, ami kisebb szemű, mint az agyonnemesített kerti szamóca (köznyelvi eper). Tehát a meglepődésed teljesen érhető :)

2016. jún. 3. 18:48
 6/10 anonim ***** válasza:
#5! "hiszen ma már mindenki ugyanarra az ízre gondol, amikor eperfagyiról vagy epres kotonról beszélünk." Ez igen! Igy kell valamit megmagyarázni. Világos, érthetö!
2016. jún. 3. 21:56
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
#6: Csak alkalmazkodott a változó körülményekhez. Nem fog kihalni :D
2016. jún. 4. 00:32
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A nagymamám kertjében a régi kaszásdűlőn, az akkori kaszás utcában volt egy hatalmas fekete (sötétbordós-lilás) termésű szeder fa, arra soha senki nem mondta fél szóval se akkor, hogy eper vagy szamóca de semmi mást nem is mondtak a szederfán kívül.
2016. jún. 4. 12:26
 9/10 A kérdező kommentje:

Tök durva... amit eddig epernek hittem, az szamóca, amit szedernek hittem, az meg az igazi eper...

Szégyen, hogy biológiából emelt szintű érettségim van XD Tényleg sosem hallottam ezekről. :)

2016. jún. 4. 22:22
 10/10 Ozmium42 ***** válasza:
De a szeder az csak szeder.
2016. jún. 5. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!