A szamóca és az eper tényleg egy és ugyanaz? Valaki ezt mondta nekem, de nem bírom elhinni.
Szamócából több faj van. Magyarországon leggyakoribb az erdei szamóca. Az eper elnevezést ugyanakkor általában egy (kizárólag) mesterségesen termesztett hibridre értjük, amit két szamócafaj keresztezésével hoztak létre.
(De tényleg nincs egyértelmű elkülönülés a nevek között, sokszor használják a fentinél tágabban is az eper elnevezést.)
Az, hogy mi az "eredeti" eper, tájanként változó. A fekete gyümölcsöt termő, Magyarországon 18-19. században elterjedő eperfát a Dunántúl nagy részén szederfának hívják és hívták, számukra tehát az eper mindig is a szamócát jelentette. A köznyelvben végül ők "nyertek", hiszen ma már mindenki ugyanarra az ízre gondol, amikor eperfagyiról vagy epres kotonról beszélünk.
Ez közben azt is jelentette, hogy a szamóca megnevezés háttérbe szorult. Tapasztalatom szerint ma szamóca alatt legtöbben az erdei szamócát értik, ami kisebb szemű, mint az agyonnemesített kerti szamóca (köznyelvi eper). Tehát a meglepődésed teljesen érhető :)
Tök durva... amit eddig epernek hittem, az szamóca, amit szedernek hittem, az meg az igazi eper...
Szégyen, hogy biológiából emelt szintű érettségim van XD Tényleg sosem hallottam ezekről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!