Vettem epret a piacon, kimérve. Elég műanyag íze van, illata szinte nincs is. Ennyire rossz minőségű lenne a kerti eper?
Legtöbbje spárbol ldlböl megveszi az olcso epret jo drágán eladja termelöiként
Nem kevés bukott le a nagybani piacon
A kerti eprek között természetesen lehet eltérés, mint írták. És minden termesztett növény minősége nem csak a fajtájától függ, hanem a talajtól és a gondoskodás módjától, egyéb tényezőktől.
Ha megfelelő fajtát, ideális talajba elveted, palántát nevelsz belőle, gyomlálod, öntözöd, akkor nagyon nagy valószínűséggel remek gyümölcs lesz a fáradozásod jutalma.
Nagyüzemi termelés viszont így nem lehetséges, illetve rendkívül költséges.
Hazánkban is van néhány ember, aki arra adta a fejét, hogy kis- és közepes volumenben kerti minőséget állítson elő.
Sikeresek is, de magasabb árkategóriában tudják csak eladni.
A nagyüzemi termesztésre nemesített (nemtelenített) fajták kevesebb törődést igényelnek, ellenállóbbak betegségekkel szemben, bőtermőek, tömegterméket lehet előállítani.
Ennek ára az, hogy kevésbé ízletesek.
Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy sokan hozzá lettünk szoktatva az ízfokozókhoz.
Pl. a bolti szörpök sokszor finomnak tűnnek, de egy tökéletes eperből, tökéletes háziasszonyként, tökéletes technológiával nem fogsz tudni olyan ízt előállítani, mint amit a bolti szörp produkál.
És mivel az ízlést tanuljuk, ha azt szoktuk meg, amit készen kapunk, azt érezzük jónak, a valóban minőségit meg esetleg csak fanyalogva fogyasztjuk.
Ha valóban gyenge minőséget kaptál, az aligha kerti, inkább nagyüzemi. Az sem kizárt, hogy olyan országból származik, ahol a feltételek nem adottak teljeskörűen a jó eperhez, de olcsó a munkaerő és megéri behozni, mert még a szállítási költség is belefér.
Lásd pl. 300 forintos chilei bor.
"Gondolom szamócára gondolsz. Nem tudom, hogy ha van egy növénynek saját neve, akkor miért kell más nevet adni neki. Persze tudom, hogy földi epernek is mondják, de akkor mi az, ami a fán terem? Faeper?"
Nem tudom, miért nem tudják egyesek - igy te sem - felfogni, hogy egy-egy gyümölcsnek tájanként más neve lehet.
Nálunk (Vas megye egyik része) az "eper" az általad szamócának nevezett gyümölcs. A "szamóca" meg az, amit a legtöbb helyen málnának neveznek. Ami meg a fán nö az természetesen "faeper"!
De anyósoméknál (Bács-Kiskun megye) a "földieper" szót használják, a "szamóca" kizárólag a vad, természetben gyüjtött eperre vonatkozik. A fán pedig "szeder" terem náluk.
Ennek ellenére mindegyik helyes, mert a tájnyelveknek éppen az a lényege, hogy nem kizárólag a pesti tájszólást használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!