Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Vettem epret a piacon, kimérve...

Vettem epret a piacon, kimérve. Elég műanyag íze van, illata szinte nincs is. Ennyire rossz minőségű lenne a kerti eper?

Figyelt kérdés
2019. máj. 29. 17:39
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
86%
Eper és eper közt is van különbség. Termelői epret vettem több helyről a piacon már ebben az évben, egyik ilyen, másik olyan. Egyik kevésbé finom, a másik csodás. Egy vásárlásból ne vonj le általánosságokat.
2019. máj. 29. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
59%
A sok csapadék miatt és kevés napfény miatt nincs színe,a gombaölő/penészedésgátló permetszertől lehet a műanyagíze.
2019. máj. 29. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
74%
Nálunk is érne az eper,de 2,5 hete többet esik az eső,mint ahogy a nap érné.Nincs jó íze,a félig éretteket le kell szednem az újratermelődő hangyainvázió elől.Sajnos a gyümölcsöket is elrohasztja az eső és a meglévő fabetegségeket sem lehet kezelni.
2019. máj. 29. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
85%
Sok piaci eper a tescoból meg hasonló helyekröl származik, nemrég volt egy riport, ahol a piacos nénik a bolti müanyag dobozokból töltötték ki a pultra az epret, amit utána háziként árultak.
2019. máj. 29. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
90%

Legtöbbje spárbol ldlböl megveszi az olcso epret jo drágán eladja termelöiként

Nem kevés bukott le a nagybani piacon

2019. máj. 29. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
84%

A kerti eprek között természetesen lehet eltérés, mint írták. És minden termesztett növény minősége nem csak a fajtájától függ, hanem a talajtól és a gondoskodás módjától, egyéb tényezőktől.

Ha megfelelő fajtát, ideális talajba elveted, palántát nevelsz belőle, gyomlálod, öntözöd, akkor nagyon nagy valószínűséggel remek gyümölcs lesz a fáradozásod jutalma.

Nagyüzemi termelés viszont így nem lehetséges, illetve rendkívül költséges.

Hazánkban is van néhány ember, aki arra adta a fejét, hogy kis- és közepes volumenben kerti minőséget állítson elő.

Sikeresek is, de magasabb árkategóriában tudják csak eladni.

A nagyüzemi termesztésre nemesített (nemtelenített) fajták kevesebb törődést igényelnek, ellenállóbbak betegségekkel szemben, bőtermőek, tömegterméket lehet előállítani.

Ennek ára az, hogy kevésbé ízletesek.

Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy sokan hozzá lettünk szoktatva az ízfokozókhoz.

Pl. a bolti szörpök sokszor finomnak tűnnek, de egy tökéletes eperből, tökéletes háziasszonyként, tökéletes technológiával nem fogsz tudni olyan ízt előállítani, mint amit a bolti szörp produkál.

És mivel az ízlést tanuljuk, ha azt szoktuk meg, amit készen kapunk, azt érezzük jónak, a valóban minőségit meg esetleg csak fanyalogva fogyasztjuk.

Ha valóban gyenge minőséget kaptál, az aligha kerti, inkább nagyüzemi. Az sem kizárt, hogy olyan országból származik, ahol a feltételek nem adottak teljeskörűen a jó eperhez, de olcsó a munkaerő és megéri behozni, mert még a szállítási költség is belefér.

Lásd pl. 300 forintos chilei bor.

2019. máj. 29. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
61%
Vetem idén már vízizü epret ,izetlent,és finom ízüt is ,mind termelöktöl nem is egytöl .sajnos május igazán esősre sikeredett.
2019. máj. 30. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 Fodor István Ferenc ***** válasza:
23%
Gondolom szamócára gondolsz. Nem tudom, hogy ha van egy növénynek saját neve, akkor miért kell más nevet adni neki. Persze tudom, hogy földi epernek is mondják, de akkor mi az, ami a fán terem? Faeper? Hát ez elég hülyén hangzik. De a kérdésre válaszolva: gyerekkoromban minden növénynek, gyümölcsnek csodálatod íze volt. Nem nosztalgiából mondom, hanem úgy, hogy nem "fújták fel". Nem az volt a fontos, hogy minél nagyobb és pirosabb legyen, hanem pl. a retek is kicsi volt, de megcsípte a nyelvem. Ma minden gyümölcs egyforma vízízű. Tisztelet azoknak a termelőknek, akik nem csak a haszonra mennek.
2019. jún. 1. 03:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
78%

"Gondolom szamócára gondolsz. Nem tudom, hogy ha van egy növénynek saját neve, akkor miért kell más nevet adni neki. Persze tudom, hogy földi epernek is mondják, de akkor mi az, ami a fán terem? Faeper?"


Nem tudom, miért nem tudják egyesek - igy te sem - felfogni, hogy egy-egy gyümölcsnek tájanként más neve lehet.

Nálunk (Vas megye egyik része) az "eper" az általad szamócának nevezett gyümölcs. A "szamóca" meg az, amit a legtöbb helyen málnának neveznek. Ami meg a fán nö az természetesen "faeper"!

De anyósoméknál (Bács-Kiskun megye) a "földieper" szót használják, a "szamóca" kizárólag a vad, természetben gyüjtött eperre vonatkozik. A fán pedig "szeder" terem náluk.

Ennek ellenére mindegyik helyes, mert a tájnyelveknek éppen az a lényege, hogy nem kizárólag a pesti tájszólást használják.

2019. jún. 1. 07:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
38%
Fodor István Ferenc: qrvára senkit nem érdekel a náciskodásod, nem erről volt szó.
2019. jún. 1. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!