Ételallergiások, titeket is sajnálnak a rokonok, ismerősök ha valamiből nem ehettek?
Én több éve nem eszem húst, tojást, tejterméket, eleinte nem igazán tudtak mit kezdeni vele, idöközben megszokták, söt a legtöbbbször elöre megbeszélik, ha valamiben nem biztosak.
Néha ugyan rákérdeznek, hogy nem hiányzik-e valamelyik étel, ami az asztalon van, de nem eröltetnek és nem sajnálkoznak.
(Mielött valaki beleköt, nem vagyok vegán - ök ugyanis elvi okokból étkeznek hasonlóan, és egészségügyi okaim vannak erre az étrendre!)
Nálunk a családban elég sok "problémás" ember van, gluténérzékeny, laktózérzékeny, cukorbeteg, vegetáriánus, vegán, meg pár allergia különbözö élelmiszerekre.
Egyszerüen úgy szervezzük az étrendet, hogy mindenkinek biztosítva legyen a megfelelö étel. És NEM, nem készítünk sok félét, inkább kevesebb félét, mint amilyen a "normális" karácsonyi étrend az átlagos családokban.
Lányomnak gluténmentes diétát kell tartania. Ha sütök neki, akkor abból a rokonok nem hajlandók enni, merthogy az maradjon meg neki. Így most már ott tartunk, hogy a lányom sem hajlandó enni belőle.
Ők mindent búzalisztből készítenek, ami nem baj, nekem a célom, hogy a gyerek megtanuljon nemet mondani. Viszont mindig sajnálkoznak mellé, hogy jaj szegény, most nem ehet a sok finomságból. Ezzel viszont csak hangsúlyt kap, hogy ő valamiben más és milyen rossz neki.
Egyébként rengeteg olyan édesség van, ami egyáltalán nem drágább, mint a búzalisztes, sütött cuccok.
Az ismerőseim között vannak gluténérzékenyek. Ha tudom, hogy jelen lesznek, mindig csinálok gumisütit, vagy ehhez hasonló zselatinos, gyümölcsös finomságot. Ebből tudna enni a lányod és a rokonok is. Nekik is eszükbe juthatna, hogy nem csak búzalisztből meg sütésből áll a világ,nem lenne nagy erőfeszítés egy pudingot sem megcsinálniuk a lányodnak, vagy egy gyümölcssalátát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!