Ti mit esztek egész héten, hogy ne kelljen folyton főzni?
Rájöttem, hogy a fél életemet a konyhában töltöm. Minden nap, vagy második nap azzal megy el a délutánom-estém, hogy főzök.
Munkahelyre (iroda) szoktam vinni ebédet, mert ott nincs semmilyen ebédelési lehetőség, plusz a tizenéves gyerekem vacsorára főtt ételt eszik, azért kell annyit főznöm.
A rendelős kajákkal mindig van valami bajom, egy rosszul sikerült adag és már kiábrándulok.
Hogy lehet megoldani másként, vagy honnan érdemes rendelni?
Nem Budapest, Debrecen.
Ha olyat főzöl, ami fagyasztható, akkor főzz belőle annyit, amiből mehet a fagyóba is. Következő héten egy főzést kihagyhatsz.
A maradékokból másnap-harmadnap kevés plusz munkával lehet varázsolni valami más kaját is és időt spóroltál.
Pl. pörkölt maradék = gulyásleves, nokedli-többlet = tojásos nokedli, krumpli püré = krumplis lángos, vagy éppen krumplis tészta, sült hús maradék = brassói, vagy serpenyős vegyes zöldséghez
Fagyasztani én is szoktam, sőt, ha van kedvem/időm, akk direkt többet főzök fagyasztani... szinte mindig van bent pörkölt, valami ragu, leves, vagy akár előkészített, bepanírozott hús, megpucolt/feldarabolt zöldség - ezek sajna ritkábban, de próbálok változtatni. :P Ezek nagyon jól szoktak jönni.
Fagyasztott, félkész kajákat is tartok itthon, tudod, ezek a kisüthetős cuccok. Tudom, nem túl update, de nekem simán belefér néha - és nem muszáj olajban csinálni, én pl. simán csak berakom a sütőbe a husit/halrudat/hagymakarikát/akármit, felrakom a rizst, ez nagyonmax 10 perc, aztán otthagyom, fél óra múlva kész. Arra azért figyelek, h ezekből minőségit keresek, szal ilyen 20-30%-os hústartalmút nem veszek.
Sokszor csinálok rakott kajákat is, ezek ezerféleképpen variálhatók, és alig van velük meló, csak felrakod és mehetsz a dolgodra (pl. tegnapi tökegyszerű receptem: brokkoli, rizs, csirkemell tejszínes szósszal, fűszerezve, sajttal sűrítve be a kivajazott jénaiba, tetejére sajt. Egy óra alatt kész, amiből kb. 20 perc a “munka”, 40 percre meg otthagytam a ‘csába és csináltam, amit akartam. ;) Két napi kaja. Sok-sok ilyesmi kaja van, darált hússal, gombával, cukkinivel, karfiollal... stb. is mehetnek, és a fűszerezésen mindig lehet variálni, érdemes a neten keresgélni, aztán majd úgyis változtatsz rajtuk vmit. :)
Tésztás kaják is egyszerűek és gyorsak, mondjuk carbonara, milánói/bolognai, vagy akár csak egy jó kis sajtos-tejfölös tészta, pirított szalonnával a tetején nagyon finom.
Csirkecomb, oldalas, hurka/kolbász szintén minimális előkészítést igényel, simán otthagyom sülni.
A párolt zöldséget nagy darabokra vágom (egyen csak nyugodtan mindenki késsel villával :P), krumplit héjában berakom a husi mellé sülni, ezek is jó időspórolók.
Férjedet nem említetted, de szerintem fontos, h munka mellett nem egyedül viszem a háztartást, szóval a heti kb. 4 főzőcske alapból lecsökken kb. heti 2-re/fő, meg persze egymásnak is segítünk, ez nagyon sok időt megspórol. Ill. szerintem a tizenévest is be lehet vonni segíteni - nyilván nem mind1, h 11 vagy 17, utóbbi esetben már simán csinálhat bármit, de a kilencévesem pl. hagymát, fokhagymát, zöldséget pucol (krumplit mondjuk nem adok neki pucolni, mert attól még az én ízületeim is fájnak), megterít, hozza-viszi a cuccokat a kamrából/hűtőből, megcsinálja a szörpit/limonádét, megkeveri a tésztát, ilyesmik. Hangulattól függően gyakran dumcsizunk is közben egy jót. ;)
Nagyjából hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem, valaminek hasznát veszed majd. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!