Mi a különbség a vodka és a rum között?
Nem egyszerű kérdés, ezért is rossz az eddigi válaszok többsége (a többi meg nem a kérdésre válaszol :)
A vodka (törvény szerint) hígított finomszeszből áll, ami azt jelenti, hogy legalább 96%-ra (jellemzően 96,5) finomított, meghatározott tisztaságú alkohol. Az ízében mindig tisztán érezhető maga az etanol, ez adja a jellegzetes vodkaízt, ami más párlatokban általában nem jelenik meg, én a többiben pl. általában hibának tartom.
Éppen ezért bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készülhet, de ha nem gabona vagy krumpli, akkor az EU-ban külön rá kell írni, hogy miből van. (Az oroszoknál nem tudom, szabályozzák-e az alapanyagot, de náluk valszeg csak gabona és krumpli lehet.)
A gyakorlatban a legtöbb minőségi vodka rozsból, búzából és árpából készül, az olcsók (Royal/Kalinka és attól lefelé) pedig manapság szinte mind kukoricából. A krumplivodka már csak kuriózum. Valóban készülhetne cukornádból is, de nem szokott, mindjárt visszatérek rá, hogy miért.
A rum egy szinte nevetségesen tágan szabályozott kategória, lényegében rum lehet bármilyen égetett szesz, amit cukornádmelaszból (vagy cukornádléből) pároltak le, legalább 37,5%-os, nincs ízesítve és nem finomszesz (de lehet majdnem az).
Emellett "rumként" ismerünk pár olyan italt is, ami hivatalosan nem az, és nemcsak a matróz szeszesitalról van szó. Hivatalosan NEM rum az osztrák inländerrum (bár papíron rumnak minősülő szesz az alapja), sem a „rum-verschnitt", mely utóbbinak csak 5% rumot kell tartalmaznia, és általában aroma adja az ízét.
Namost a rum és a vodka megkülönböztetése azért érdekes, mert a rumgyártásban sok a "majdnem-finomszesz", ami magában tényleg olyan, mint egy rossz vodka, és ugyanúgy is készül, szeszfinomítóban. Ezt a 95%-os ipari rumot jellemzően „rendes” rummal keverve veszed meg (pl. Bacardi), vagy „rumjellegű” fűszerekkel ízesítve, ezt hívják „spiced rumnak” (pl. Cap' Morgan), mely utóbbit nálunk szerencsére nem lehet rumként forgalmazni, már csak azért sem, mert gyakran 37,5% alá vizezik. Utóbbi elven készül az osztrák inländerrum is, de kicsit más stílusban. Mifelénk magában ritkán árulnak „ipari rumot”, de a White Morgan állítólag ilyen.
tegnapelőtt 15:10
Te vagy nagyon eltévedve, úgy kb. 15 évvel. Amúgy azt azért tudod, hogy magát a kristálycukrot is olcsóbb lenne idehurcolni a cukornádtermelő országokból, mint itt cukorrépából gyártani? Csak az EU-s védővámok akadályozzák meg, hogy a finomított cukrunk is nádcukor legyen. Szóval nyugodt lehetsz, az olcsó valódi rumot se drágább idehozni, mint kukoricaszeszből hamisítani. A jó rumot (az meg mi) pedig természetesen nem lehet aromákkal utánozni, még akkor se, ha maga Rákosi elvtárs mondta ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!