Lehet otthon bármiféle alkoholt előállítani?
#8. Nekem erről a Kvász jutott eszembe.
A kvász egy orosz eredetű erjesztett ital, fekete- vagy rozskenyérből készül. Hasonlít egy nagyon gyenge sörhöz.
Rengeteg változata ismert, lehet ízesíteni mindenféle gyümölccsel, vagy mentával.
Orosz kvász:
Hozzávalók: 1 kg rozskenyér, 20 dkg cukor, 5dkg élesztő, 6 l víz, pár szem mazsola.
A kenyeret felszeleteljük,és sütőben megszárítjuk, kétszersültet készítünk belőle. Ezt összetörjük és forrásban lévő vízzel leöntjük. 6-8 óra múlva leszűrjük. beletesszük a feloldott élesztőt és cukrot. Az edényt lefedjük és 12 óra elteltével a folyadékot üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 2-3 szem mazsolát teszünk. Az üvegeket ledugaszoljuk, az első 24 órán meleg helyen tartjuk, majd hideg helyre tesszük. kellemes üdítő, savanykás, barnás színű italt kapunk. Legfinomabb a 4 napos ital!
Almakvász:
Hozzávalók: 1,5-2kg alma,3/4pohár mazsola, 4pohár cukor, 2-3dkg élesztő, 10 l langyos, forralt víz.
Kvászt korai édesalmából szokták készíteni. A megmosott almát vékonyan felszeleteljük, belerakjuk nagy üveg, vagy cserépedénybe, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, valamint a kevés cukorral összemorzsolt élesztőt. Az edényt 1-2 órán meleg helyen tartjuk, majd a kvászt gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük. Szobahőmérsékleten tartjuk, 3-4 nap múlva kész.
Citromos kvász:
Hozzávalók: 1/2kg citrom, 30dkg cukor, 5dkg mazsola, 2dkg élesztő, 4 l víz.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A szirupot szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, az előzőleg leforrázott 1-2 citrom apróra vágott sárga héját és az élesztőt. 10-12 órán át langyos helyen tartjuk. Átszűrjük és üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 3-5 szem mazsolát teszünk, szorosan lezárjuk és 3 napig hűtőszekrényben érleljük.
#7. Nem lehetetlen.
A 60-as években sokan főztek pálinkát a konyhában, minden felszerelés nélkül.
Egy nagy zománcozott fazék, egy pontosan ráilleszkedő zománcozott tál, némi drót és egy porcelán tányér kell hozzá, meg egy kis csiríz.
Az emberi találékonyság végtelen.
Ne erőltesd a kenyeret! Az a karéj kenyér csak az erjedésért felelős, de nem túl jó eszköz erre. Használj élesztőt! Vagy instant sütőélesztő vagy fajélesztő.
Hogy mit tutykolnak a börtönben, azt engedd el. Otthoni körülmények között is lehet csinálni valóban iható almabort! Almát pépesítsd majd nyerd ki a levét. Pépesítéshez ajánlok akár húsdarálót, majd a pépet egy szitán szűrd át. De ha van gyümölcsprésed az a legjobb. Ezt követően mérd meg hány liter, (kb.) majd ahhoz mérten 1 literhez tégy 15dkg cukrot! (többet is tehetsz, csak akkor már savazni kellene, kevesebbet is tehetsz, de akkor kvázi egy savmentes cider lesz belőle, kb. 4-6 alk. fokos, ami 2-3 hétig tartható el, tovább nem!) literenként 15 deka cukorral lesz ilyen 10-12 alk. fokos körülbelül. A kimért cukrot szirup formájában add hozzá, tehát vagy kiveszel némi levet és abban addig kevered még teljesen fel nem oldódik vagy kevés vízben feloldod és hozzáöntöd. Élesztőt felfuttatod, majd ráöntöd, másnap már erjedni fog. Erjedés befejezte után (lenyugszik, látni fogod) leszűröd, ha nem mozgatod az edényt, a sűrűbb része már az alján lesz. Akár többszöri szűrést is alkalmazhatsz.
Ha cidert szeretnél csinálni, akkor ne adj cukrot az édes "cefrédhez", préselés, majd beoltás élesztővel és hagyod, hogy kierjedjen. Miután kierjedt ugyanúgy leszűröd, ezt követően jön a palackozás. Palackozni csak olyan üvegbe lehet, ami bírja a nyomást! Nyilván úgy is kell lezárni, hogy az is bírja! Szénsav úgy kerül bele, hogy ismételten beindítjuk az erjedést cukorral. Teszel bele cukrot, hogy mennyit, azt ezzel a kalkulátorral nagyjából belőheted: [link]
Példának okáért 5-10 gramm cukrot 1 literhez. Ismét elindul az erjedés, szénsavas lesz.
Nagy vonalakban írtam le mit, hogyan csinálj, ha érdekel olvass utána!
Lehet kísérletezni vásárolt almával, hogy szerezz tapasztalatokat szezonra, ugyanakkor vásárolt almából almabort vagy cidert készíteni nem éri meg, szóval ha van gyümölcsösöd vagy van ismerősnek, rokonnak, akkor érdemes vele foglalkozni, egyéb esetben olcsóbb a bolti cider, ami igazából nem cider.
Amit a '19' leírt (sör recept) az tuti működik!
Jó néhány éve többször is készítettem, remek barna sör lett.
Viszont naponta kellett pátyolgatni, kiengedni belőle a túl sok szénsavat, ne dobja szét a palackot.
De aztán leszoktam róla, mert mire igazán megérett volna, családtagok félig készen elfogyasztották.
Lehet ma is kapni maláta kávét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!