Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen a jó pálinka?

Milyen a jó pálinka?

Figyelt kérdés

Szerinted milyen a jó pálinka?

Eddig nem sok olyannal találkoztam, ami ízlett. Én a jó gyümölcsös ízűt szeretem. De sajnos a mostanában az általam kóstolt házi pálinkáknak (amikre mások azt mondták, hogy hűde jó) gyümölcsíze alig volt, de mindig volt valamilyen fura mellék vagy utóíze.

Nekem vannak túl magas, irreális elvárásaim vagy tényleg ilyen a legtöbb pálinka?

2018. nov. 21. 10:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Egyszer kóstoltattak velem birs pálinkát azzal a hozzáfűznivalóval, hogy "valami nem kerek vele". Mintha kétpofára ennéd a fehér sulifixet, de ezt leszámítva biztos jó volt, csak mart nagyon. Hát, tényleg nem kerek. És ilyenekkel fáradnak, mert kockulni a kémiával nem menő.
2018. nov. 22. 22:01
 12/15 anonim ***** válasza:
54%

Aminek erős gyümölcsíze van, az jó eséllyel aromával lett felturbózva. Nem kerülnek sokba, és bármilyen vackot fel lehet velük javítani egy bizonyos mértékig. Az igazi pálinka gyümölcsíze egy bizonyos szint alatt marad. (Aromatoronnyal meg hasonlókkal lehet több ízt adni, de azok használata nem elterjedt.)

A mellék- vagy utóíz viszont cefrézési vagy főzési hiba.

[link]

2018. dec. 3. 11:14
 13/15 mindentudó99 ***** válasza:
Ezzel azért kicsit vitatkoznék. Egy kaparós savanyú vagy keserű ócska pálinkába rakhatsz te bármennyi aromát egy szemernyit se javít az élvezhetőségén.
2018. dec. 3. 11:23
 14/15 Phoney ***** válasza:

ma 11:14

Szerintem meglepődnél, hogy bizonyos gyümölcsökből milyen markáns gyümölcsízt lehet kihozni, akár kisüsttel is. Persze, mihez képest... de hogy „aminek erős gyümölcsíze van, az jó eséllyel aromával lett felturbózva”, azt azért meredek kijelenteni. Egyébként meg a legtöbb gyümölcsízből a minőségi aromák is jellegzetesen műízűek.

2018. dec. 3. 11:31
 15/15 anonim ***** válasza:

# 13

Oké, akkor "bármilyen" szó kihúzva.

Természetesen nem arra gondoltam, hogy a lóhúgy is élvezhető aromával, hanem az elrontott pálinkák jobbak lesznek, ha a pocsék utóízen kívül legalább gyümölcsízt is lehet érezni. És azt sem gondolom, hogy hozzáértő ne tudná észrevenni az aroma ellenére a rossz mellékízt, de hát az alkoholistáknak és a szombat este lerészegedni vágyó fiataloknak az etilalkohol a lényeg, minden egyéb csak körítés.

# 14

Igen, erről van szó, hogy "mihez képest".

Nem az a gond, ha érezni a pálinkán, hogy milyen gyümölcsből készült, hanem, ahogy írtam, a valódi pálinkában csak egy bizonyos mértékig lehetséges ezt kihozni.

Nem olyan könnyű engem meglepni. Már több, mint 30 éve vannak ismereteim a pálinkakészítésről, 20 éve komolyabban is foglalkozom vele, úgyhogy értek hozzá valamelyest.

2018. dec. 3. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!