47 liter összegyűjtött párlatot tisztáztam elvettem fél litert az elején az megfelelő?
Nem! Nem feltétlen! Nem mennyiségre kell elvenni! Ezt hol olvastad, ki javasolta hogy így kell? Mert mégha olvasol is erre százalékos arányt, ott is ált. az szokott szerepelni, hogy az alszesz fél %-a a rézeleje, s további 1.5%-a az előpárlat, tehát ha hallgatsz erre, akkor is majd 1L-t kellett volna elvegyél, de nem így működik. Vizsgálni kell a lefolyó párlatot. Akár úgy, hogy alá raksz mondjuk egy mérőtégelyt s fél decinként alátartasz egy kupicát, (egy keveset belefolyatsz), megszagolod! (ekkor a kupicát érdemes mindig elöblíteni!) Ha megszűnnek a kellemetlen szagok (hígítóra emlékeztető szag) majd mikor a gyümölcs jellegét érzed ki a párlatból, no onnantól középpárlat (ettől a ponttól gyűjtheted a pálinkát). Meddig engedted egyáltalán, ha az elején nem végeztél érzékszervi vizsgálatot, akkor az utópárlatot miként állapítottad meg?
Klasszikus ajánlott módszer az 5 (fél decis) poharas módszer, csak hát lehet 2.5 decinél több az előpárlat, s akkor már nem elég 5 fél decis pohár, de kezdőként érdemes a poharas módszert választani (akár 5-nél több legyen), legalább az első évben, azért, hogy tudj különbséget tenni a kettő között (előpárlat - középpárlat), s ott legyen előtted kvázi mindkettő, összetudd többször is hasonlítani, hogy érezd és rögzüljön mi a különbség!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!