Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A cefrének hány napkell hogy...

A cefrének hány napkell hogy jólegyen? Pl a szilvacefrem már leves de a tetején a bogyók nem rohadtak bele? Almát is csináltam de az olyan mint a püré nem enged levet? Pls

Figyelt kérdés

2018. aug. 31. 20:02
 1/5 anonim ***** válasza:
Három naponta bele kell forgatni a tetején lévő gyümölcsöt. Én így szoktam. Ha leül a gyümölcs az aljára na akkor van kész a cefre. Ha olyan a gyümölcs alma birsalma ami nem enged levet akkor önts rá jó tömörítés után annyit cukros vizet ami a levegőt kiszorítja a gyümölcs közül. Pektinbontót is tegyél ezekre.
2018. aug. 31. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
69%
Érdemes elolvasni egy szakkönyvet, mert azért ennek a dolognak is van tudománya. A gyümölcsöt fel kell aprítani, bizonyos dolgokat ki kell belőle szedni (pl. magok, kocsányok stb.). Vízzel úgy kell hígítani, hogy a lehető legtöbb cukor alakuljon át szesszé (az erjedés ugyanis 10% szesztartalom felett már gátolt, hiába van még benne cukor).
2018. aug. 31. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

A cefrébe nem rohad a gyümölcs!!! Ha nem leveses az alma, akkor igen, érdemes akár vizet önteni a cefrére. Pektinbontót is érdemes használni, az elfolyósítja a cefrét, még most sem késő használni. Ha szilvánál az összes szemet megtörted volna, magvaválót kimagoztad volna, akkor a tetején max. a héj, ami úszkál. Mitől esne szét egy lében a szilva, ha az ép? Úgy egyéb iránt, ha már különösebben nincs gáztermelődés, akkor leállt az erjedés. Ha kotyogót építesz a hordódba ez szemmel látható lesz. Ha veszel egy cukorfok mérőt, azzal is megállapíthatod, mikor érdemes már kifőzni, ha kvázi alig van már benne cukor, akkor kész a cefre.

Nem lehet megmondani hány nap kell egy cefrének, függ a cukortartalomtól, az erjedéstől is, nagy átlagban irányított erjedés során (élesztővel beoltott cefre) kb. 3-5 nap a főerjedés, és pár nap az utóerjedés. Gyümölcstől is függ, pl. bodzánál nálam akár 7-8 nap is a főerjedési időszak. Ha a vadélesztőkre van bízva a történet, akkor akár több hét, 1 hónap is lehet.

Ha bent hagytad a magokat, akkor főzés, pláne főzetés előtt okvetlen szűrd át a cefrét, ha így viszed a főzdébe, gyorsabban engedik ki az üstből, mint amilyen gyorsan befolyt.

Főerjedés során a bundát naponta legalább egyszer érdemes lenyomkodni, de a cefrét nem ajánlatos kevergetni, turkálni benne, keverőgéppel keverni meg végképp nem!

2018. szept. 1. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Pár éve már úgy vagyok vele, hogy minden magvaváló gyümölcsöt ledarálok, teljesen mindegy, hogy az egyébként könnyen szétesik, mint a szilva, kajszi... Azonnal pép a végeredmény, héj nem marad egyben, nem tart semeddig átszuszakolni egy húsdarálón, plusz 1-2 óra meló, az már semmi ahhoz képest mennyi időt szán az ember a szüretre, mosásra, magozásra. Amíg kézi húsdarálóval daráltam, addig azért meggondoltam ezt a kérdést. 200 kiló alma után pl. egy hétig nem tudtam felemelni a karom! :)
2018. szept. 1. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Nekem egy régi cukorrépa darálóm van. Motorizáltam. Először csak birsalmához de most már szinte mindenhez használom. Percek alatt több mázsát ledarál.
2018. szept. 1. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!