Hogyan kell paradicsom párlatot készíteni?
Paradicsom és répa párlatot van ahol sütéshez használják. Nem kell ezen megbotránkozni, csak nem feltétlen kell mindjárt arra gondolni, hogy ezt "önmagában" kellene fogyasztani. Bár nálunk így tesznek zöldség párlatokkal is, (zeller, cékla, stb.)
Úgy kell készíteni a cefrét, mint a többi gyümölcscefrét. Pépesíted, esetleg irányított erjedést használsz. Én még nem csináltam soha, ismerősöm minden évben csinál, nem is kóstoltam még soha, de nem is vágyom rá (őszintén szólva). Ismerősöm elmondása alapján ideális körülmények között is meglehetősen bűzös a cefréje, erre számíts, továbbá nem egy ízorgia elfogyasztani.
Úgy egyébként ha valami különleges párlattal akarsz próbálkozni inkább ajánlom a vad bogyós gyümölcsöket, akár kökény, áfonya, csipkebogyó, som, berkenye, homoktövis, bodza, vadszeder (bár ember legyen a talpán, aki annyit összegyűjt).
Ezek közül a bodza az, amiből a legjellegzetesebb párlat készül. Ha az jól van megcsinálva, akkor legalább 20-30 óra munkád van 1l párlatban, de ízben, illatban szinte "kiugrik" a pohárból a bodza. Ezek közül idénre már csak a csipkebogyó maradt. :) Azt akkor szedd, ha már felpuhult. Jellegzetes, fanyarkás illata és íze van, ízben visszaköszön a csipkebogyó, így azoknak ajánlott, akik egyébként is szeretik akár lekvárként pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!