A kajszibarack pálinka hány fokon adja ki legjobban az aromáit?
18-22 fokon.
Alkoholfokban meg szerintem 45-47.
Az nemcsak a gyümölcsfajtátől függ, hanem a finomítás (értsd deflegmáció, párlatelválasztás) részleteitől is. Ha csak kisüsti házipálinkában gondolkodunk, az „ideális” alkoholfok akkor is 40-48° között mozoghat egy érleletlen baracknál, főleg, hogy pár fokot beleszól ebbe az egyéni ízlés is.
Ha pl. az utolsó válaszolónak igen magas a deflegmációja, neked meg igen alacsony, és még a párlatelválasztást is tök másképp csináljátok, akkor az ő tanácsát követve könnyen kaphatsz vizes-olajos lónyálat.
Gyakran nem is az a fontosabb kérdés, hogy az aromákat hol adja ki a legjobban, hanem hogy hol lesz a legkellemesebb a szájérzet (azaz se nem vizes, se nem szeszes-száraz érzetű), mert ha az rossz, akkor az egész élmény rossz. Szigorúan véve gyakran 20-30%-ra vizezve adná ki a legtöbb aromát, de ettől még nem lesz jó élmény.
Szóval a legjobb, ha hígítasz 1-2 fokonként kisüveges mintákat, aztán egy kis pihentetés után meglátod, melyik a legjobb. Vagy esetleg válaszd a 45 fokot, azzal nagyon nem ronthatod el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!