A Lovassy borok milyenek számítanak?
@2: Ugyan, néha ilyen is kell, hogy az ember képben legyen ezzel a kategóriával. Meg amíg nem kóstolt minimum egy-kétszáz féle bort, ki sem alakul benne az, hogy igazán meg tudja különböztetni őket és nagyon zavarja, ha gyenge.
A Lovassy borok tipikusan nagyon szellősek, kevésbé eufemizálva tartalmatlanok. A szőlőtőkék, amikről lekerülnek a szőlők valószínűleg túlterheltek, a szüret alighanem idejekorai, így nem zajlik le az aromás, illetve a fenolos érés, illetve az almasavnak sincs esélye sem lebomlani a szőlőben. Utólagos almasavbontást szinte biztos nem végeznek, sosem éreztem a tejsav jellegzetes ízét és textúráját Lovassy borban, de húzós savakat annál inkább, ami az almasav jelenlétére utal.
A fenolos érés nem szintén nem tud lejátszódni a szőlőben, így a tanninok húzósak, kellemetlenek - lennének, ha lennének. De mivel kötfejtéssel/csömöszöléssel aligha bajlódnak sokat, illetve a magát a héjon sem vihetik túlzásba, alig van tannin a vörösboraikban. Ez is hozzátesz a tartalmatlanság érzéséhez.
Ha esetleg édes Merlot-ot vettél, akkor az egyrészt szinte biztosan fel van turbózva mustsűrítménnyel, másrészt meg idő előtt mesterségesen le van állítva az erjedés, hogy az élesztőgombák ne tudják befejezni a munkájukat és maradjon valamennyi cukor abban a borban - ha megnézed, nagyon alacsony, 10% körüli lesz az alkoholtartalma, ez ennek köszönhető.
Szóval sok baj van. Ugyanakkor, ha valakit hobbiból érdekelnek a borok, vagy szakmabeli, pl sommelier, annak tanulságos, sőt, szinte kötelező néha ránézni erre a kategóriára, aki meg nem nagy boros, az úgyis teljesen ihatónak fogja találni a fentiek ellenére is.
"magát a héjon sem vihetik túlzásba"
Akarom mondani, héjon erjesztést.
Köszi az érdekes és értékes magyarázatod.
Igen, egy édes Merlot bort vettem.
Gondolhattam volna, hogy ebben az ársávban nem igazán lehet a boltból kellemes érzéseket keltő, élvezhető tartalommal bíró kellemes bort venni. Sajna nem vagyok hozzáértő, most így jártam.
Még egyszer kösz a hasznos út mutató segítségedet.
Most botlottam bele egy Lovassy szekszárdi cuvée-be és én is azt mondhatom, hogy ez nem minőségi bor. Bornak bor,de a legalacsonyabb szintje. A szőlőfajták benne vannak,amiket ír a cimke,de a legminimálisabb törődést kap.
Ha 2-300 Ft lenne egy üveg ,akkor lenne kb arányban.
Zárójelben megjegyzem,hogy a magasabb ár nem feltététlenül garancia ,h sokkal jobb egy bor. Tényleg csak a saját tapasztalat a mérvadó és nem az ár.
Boroknál van talán a legnagyobb ízlésbeli szubjektitvitás.
Én pld a legolcsóbb 2 literes müanyag palackos bor és a 1000-1500 Ftos üveges minőségi bor között néha nem érzek különbséget,vagy csak alig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!