Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy lehet rizst erjeszteni?

Hogy lehet rizst erjeszteni?

Figyelt kérdés
!sziasztok!hogyan tudok rizst ejreszteni?

2018. jún. 26. 11:01
 1/5 anonim ***** válasza:
6%

Mihez?

Rizsbor

1,4 kg hantolatlan rizs

2,25 l viz

1,4 kg cukor

2-3 citrom es narancs leve es heja

fuszerek izles szerint

4,5 l viz

eleszto

Aztasd a rizst a 2,25 l vizben 6 napig, keverve.

Egy masik talban a cukorra, a citrus levere es hejara, es a fuszerekre onts 4,5 l forro vizet. Kevergesd jol el.

Szurd ra a rizs aztatolevet. Mikor lehult, add hozza az elesztot, es hagyd 24 oran at allni.

Fejezd be a szokasos modon. (erjeszteskor minden nap, mikor az erjedes kezdene enyhulni, dobj bele egy mazsolat). Mikor teljesen megszunt az erjedes, hagyd 1 evig allni, hogy jol osszeerjen

-----

2018. jún. 26. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Phoney ***** válasza:
100%

A rizst és minden más keményítőtartalmú alapanyagot csak a keményítő enzimes elcukrosítása után lehet megerjeszteni.


Enélkül a rizsből csak egészen minimális alkohol lesz.


A nyugati hagyományban ezt az árpamaláta enzimtartalmával oldják meg a sörfőzés módszerével (házi körülmények közt legalább 15-20% árpamaláta hozzáadásával), a távol-keleten pedig egy enzimtermelő gombakultúrát használnak. Persze ma már előregyártott enzimkészletek is léteznek erre a célra, de ilyet csak ipari kiszerelésben kapni. (Árulnak sörfőző enzimeket kicsiben, de azokkal nem lehet teljesen helyettesíteni a malátát.)



ma 11:34

Attól, hogy cukorcefrébe teszed a rizst, még nem fog megerjedni. Csak a kristálycukorból lesz alkohol, a rizsből nem. Cukorbor lesz, nem rizsbor.


(És főleg nem Martini...)

2018. jún. 26. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 acelsziv ***** válasza:

Azt mondtam, KB. 20 éve nem csináltam Martinit. Csak arra emlékeztem, hogy rizs, citrom és fahéj kellett bele.

Nincs előttem a recept.

2018. jún. 26. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:
100%

ma 12:31

Tudom, hogy milyen „martiniről” beszélsz, de ezt a receptet csak azért nevezhette el „martininek” a feltalálója, mert addig szerencsétlenkedett a „rizsborával”, amíg végül semmire nem hasonlított, és a Martini Bianco jutott róla az eszébe. Ennyi erővel „kumisz” is lehetett volna, ahhoz is pont annyi köze van.

2018. jún. 26. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 acelsziv ***** válasza:

Azt mondtad kumisz?

BROÁHHH!!

2018. jún. 26. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!