Mik a tapasztalataitok az első abszintfogyasztással kapcsolatban?
Leginkább arra, hogy berúgsz! :)
Egyébként óvatosan vele...higítva akár..
Az egyik ismerősöm detoxba került, mivel töményen itta, kb. egy ujjnyit, amúgy aki ezt issza annak tudnia kéne, hogy kell fogyasztani, tehát ne probáld ki húzóra, csak a megfelelő eszközökkel és köritéssel, de még úgy is hallucinációt okoz, nem javaslom, tutira nem innék ilyet, nem véletlenül volt betiltva.
Ezt a filmet nézd meg:
Jó de nem mindegy, hogy hogy fogyasztod kulturáltan, van ennek egyfajta rituáléja:
"A rituálé
Az abszint hagyományos előkészítése a következő: egy pohárba 2-3 cent abszintot töltenek, ráhelyeznek egy e célra tervezett lyukacsos kanalat (abszintkanalat), majd erre egy vagy két darab kockacukrot. Jéghideg vizet töltenek minél lassabban a cukron keresztül az abszintba, ezzel lehetőleg az összes cukrot lemosva a kanálról. A folyamat nem csak az alkoholtartalom csökkentése és a louche miatt érdekes, hanem kibontakoznak tőle olyan ízek, melyeket eredetileg elnyom például az ánizs.
A hígítás általában 1:3-1:5 arányban történt. Eredetileg a pincér egy üvegnyi jeges vizet és cukrot szolgált fel az abszint mellé, hogy a vendég saját ízlése szerint készítse el. A növekvő népszerűség miatt azonban a legtöbb abszintházban elterjedt az abszintcsap, mely egy állványra szerelt tartály volt jeges vízzel töltve, és több kis csappal felszerelve. Ezt az elkészítési módot általában „francia módszernek” nevezik. Az ital jellemzően édeskés-gyógyfüves jellege miatt viszont sok régi és mai absintheur nem cukrozza az abszintját, mivel az sokszor gyengíti az ital karakterét.
A „cseh módszer”, vagy a „bohém módszer” egy modern alternatíva (jellemzően a modern, keveréssel készült abszintfajtákhoz), mely látványossága miatt elterjedt. Egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. (Magas alkoholtartalmú (70%+) abszintoknál, nem érdemes megvárni, amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra.) Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik."
szia! Nekem minden tapasztalatom saját;)
Gondolom az itthon, boltban kapható "abszintra" vagy kíváncsi: berúgásra számíts, semmi egyébre. Ha pancsolnak bele fehérüröm-kivonatot is (néha jelzi az eredeti címke, mert a nagyarra úgyis feketét írnak), akkor max. szokatlanul sokat tudsz meginni belőle.
A valódi abszintnál kb az a különbség, hogy elképesztően finom, és esetleg furcsa "józan részegséget" érezhetsz. Megéri rendelni ha érdekel, mert szállítással együtt sem sokkal drágább a gyagyinál.
A kedves válaszolók ne legyen eltévedve, ma már a leggagyibb abszintoknak is sokszor van FEHÉRÜRÖM-tartalma, az eredeti abszint pedig teljesen EU-konform, miután ma már bizonyított, hogy az egész betiltás műbalhé volt... :)
(Tudom, a wiki-cikk még nem tart itt.)
mikor először ittam, ketten ittunk meg egy üveggel, 1-2 dolog kiesett, de csak apróságok, viszont olyan jól még nem éreztem magam piától:D.
de arra számíts, hogy sokkal nehezebben józanodsz ki mint más piától, én még másnap délben se bírtam egyenesen menni, pedig egyáltalán nem jellemző rám, hogy másnapos legyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!