Mi a különbség a rosé és a cuvée között?
Régen azt hittem, hogy a színe, de láttam, hogy egy borra mindkettő fel vort írva így: ROSÉ CUVÉE
Mit jelentenek ezek a szavak?
Teljesen mást jelent a kettő. :)
A rosé, vagy magyarul rozébor a harmadik nagy kategória a vörösbor és a fehérbor mellett. Ez ugyanúgy kékszőlőből készül, mint a vörösbor, csak nem a héjával együtt erjesztik, hanem rögtön préselik, így a szőlő héjában lévő színezőanyagok kevésbé vannak hatással a végtermékre, ezért lesz világosabb színű. Egyébként pedig az íze is könnyedebb, üdébb általában, mint a testesebb vörösboroké.
A cuvée kifejezés pedig azt jelenti, hogy több, különböző fajta szőlőből kevert, "házasított" borról van szó. Vannak ugye az egyfajta szőlőből készült borok, tehát például a cabernet sauvignon, vagy a merlot az egy szőlőfajta is, és a 100%-ban ezekből készült borokat hívják cabernet sauvignonnak, illetve merlot-nak. Az olyan borok, amelyekhez többféle szőlőfajtát használnak fel, mind cuvée-k tulajdonképpen. Ha az adott borász maga fejleszti ki a kombinációt, akkor mondjuk ad neki egy fantázianevet is, és/vagy ráírja a palackra, hogy cuvée. De léteznek közismert cuvée-k is, mint például az egri bikavér, amely kékfrankos és más egyéb, meghatározott szőlőfajták házasítása, és jogszabály írja elő, hogy minek kell benne lenni, illetve hol termeszthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!