30 kg kajszibarackbol kb mennyi palinka keszitheto?
#5 Elmet az eszed?
Ui: Én egy másik 66%-os vagyok.
Olyanok vagytok, mint a kommunizmus "borászai". :D
Kajszibarack kihozatala viszonylag alacsony, 4.5-5.5% elvileg, valahol meg azt írják, hogy 100kg-ból 10-12L lesz. Tapasztalatom szerint a kettő között, 6-8%-ot lehet kinyerni, úgyhogy ez a 4.5-5.5% is egy kicsit kevés, ami egyébként a neten fellelhető, a 10-12L pedig túlzás. Nyilvánvalóan tapasztalatra alapozza ezt egy szeszfőzde, csak azzal nem számol, hogy halálba van cukrozva az összes cefre, amit visznek hozzájuk.
Ezt abban az esetben tudom max. elképzelni, ha tökéletes körülményeket teremtünk az erjedésnek, irányított erjedés, továbbá megfelelő pH értékre állítjuk a cefrét, de így is erősek a kétségeim. Otthoni körülmények között, gondosan készült cefrénél is a 7-8% a reálisabb, azaz 30kg kajsziból a 2,4L pálinkát kapunk, amennyiben nem cukrozzuk. ÉS nem cukrozzuk! No és persze a lefolyt párlatot nem sajnálva választjuk el megfelelően az elő és utópárlattól a középpárlatot. Mert fellehet ezt tornászni akár 4-5L-re is, csak abból valamiféle szar lesz, nem pálinka.
Szóval ezeknek a táblázatoknak nem hiszek, ami a neten fellelhető, eleve egymásnak mondanak ellent. Pl. ahol 4.5-5.5%-ot írnak, ott helyes az az állítás, hogy viszonylag alacsony a cukortartalma a kajszinak (mihez képest persze), és az az állítás is helyes, hogy kiemelkedően magas a cukortartalma a cseresznyének. A másik oldalon, pedig ahol 10-12L-t írnak a kajszihoz, ott a cseresznyéhez pedig 9-10L-t írnak. Na ez az állítás közel igaz, valóban kb. 7-8L, de hogy előzheti meg akár a kajszi a cseresznyét kihozatalban, az rejtély.
Ez a táblázat jár talán a legközelebb az igazsághoz, talán 1-2L-rel lehet többre számítani a csonthéjasoknál.
Nem tudom, hogy egy főzetésre milyen szabályok vonatkoznak, de meg kellene vizsgálni minden gyümölcsnél hogy a legideálisabb évben mi a max. kihozatal 1 gyümölcsnél, rá kellene számolni 1-2% tűrést és meghatározni, hogy miből mennyi pálinkát lehet kinyerni, tehát hol az a határ, ami fölé lehetetlen menni (ill. csak cukrozással lehet), s ha efelett van a kihozatal, azt megtiltanám, hogy kiadja egy főző a tulajnak. S akkor egyszer és mindenkorra végre vége lenne ennek a cukrozós műsornak, mert iszonyat feltudja nyomni az agyamat az, hogy egyesek pálinkának merik nevezni azt a szart, amit előállítanak, s bátran, büszkén kóstoltatják meg ismerősökkel, majd annak egy teljesen hibás elképzelése lesz a pálinkáról, mi több akár ezen dőlhet el, hogy a jövőben iszik-e pálinkát vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy szinte verseny zajlik a falvak, kis városok lakói között, hogy kinek mennyit "adott". S akkor kiröhögik egymást. :D
-Neked mennyi lett idén?
-20L
-20L a 300 kiló cefréből? Te balf....
-Nekem 35L lett! Figyelj, csinálj inkább lekvárt!
-Zoli, neked?
-Nekem 40, úgyhogy a pofádat befogod.
Kb. ez megy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!