Miért van kissé technocol ragasztó szaga a cefrének?
Teljesen jó gyümölcsből alakult... Kezdetben nem volt semmi szaga, aztán kezdett szévsavas szimatot adni, aztán az elején éreztem nagyon édeskés szagot, meg gyümölcsöset, ami azután inkább olyan kezdett lenni már, mintha kész pálinkát szagolnék. Eközben végig mellette a szévsavas szimat is megvolt. Majd most, hogy már kevésbé képződik bunda a tetején, (mivel már nem teszek hozzá több gyümölcsöt), most meg kezd leállni benne a mozgás, de egy kissé olyan szaga van, mint a technocol ragasztónak.
Egyébként a szag szó csak idézőjeles, nem volt soha büdös, csak most ez a ragasztószerű ami kellemetlen.
Normális, hogy ez érződik, vagy elrontottam valamit?
Ne gyűjtögesd a gyümölcsöt, ez nem így működik. Vagy egyszerre összegyűjtesz a tárolóedénynek megfelelő mennyiséget, elindítod vagy hagyod, hogy elinduljon az erjedés, majd hagyod végbemenni vagy több, kisebb tárolóedényben erjesztesz, és erjedés után 1 nagyobb tárolóedénybe összeöntöd, de a már erjedésnek indult cefréhez nem lehet gyümölcsöt hozzáadni!
SzéNsav! Szénsav!
Technocol szagról én eddig csak párlatnál hallottam, lefőzéskor jöhet ilyen szag, ha a cefre savanyú. Hogy már cefrénél ilyen szag érződik, arról eddig még nem hallottam, de biztos, hogy nem normális, nálam még elő nem fordult. Hogy elveszti a friss, tisztán gyümölcs illatot egy cefre, az OK, de rossz szagot akkor sem érezhetnél, csak alkohol szagot, s hát gyak. az alkohol szag az, ami elnyomja a gyümölcs illatot, de attól még a gyümölcs aromája benne van a cefrében, ill. benne kellene lennie.
Alap dolgok, amiket be kellene tartanod, az említett gyűjtögetős módszer elkerülésén túl, hogy a cefre hűvös helyen legyen, nem kell laboratóriumi körülmény, mint egy gyárban, de ne legyen melegben! Lehetőleg közel állandó hőmérsékleten legyen. Erjesztő edényben vagy kotyogót használsz, ez házilag is könnyen elkészíthető, vagy pl. csavaros hordót, amire nem csavarod rá teljesen a fedőt, de lényeg, hogy ne legyen tárva nyitva. Ha néha lenyomkodod, a nyomófa mindig tiszta legyen. A cefrébe csak érett és tiszta gyümölcsöt rakj, mindig mosd meg a gyümölcsöt, olyan gyümölcsöt tegyél bele, amit jó ízzel meg is ennél.
Isten ments, hogy cukrot rakjak bele. Attól csak a lefőzéskor nő a mennyisége, minden értelmes ember ezt mondta eddig, és ahogy utána olvastam nincs is semmi értelme. Mennyiségnövelés nem célom.
Muszáj gyűjtögetnem, és beletenni, hogy máshogy csinálhatnám.
Nincs első szedéskor annyi mennyiség, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Kb. 4-5 héten át gyűjtjük az alapanyagot, nincs más lehetőség.
És ha tegyük fel pl. egy heti vagy pár napnyi gyümölcsöt elkezdek erjeszteni, és nem teszek hozzá többet,
hanem más edénybe teszek köveketző héten, és így tovább....
Akkor nem egyszerre érnek be... Az első heti anyag forrása már régesrég leáll, mikor még csak a szedés közepén járunk és frissen erjeszteni kezdem pl. a 3.heti gyümölcsöt...
Azt is mindenütt olvasom, hogy ha kiforrta magát, akkor rögtön le kell főzni, és nem várni vele...
Hogy oldjam meg akkor?
Komolyan a cukortartalmától lesz ez? Hát csak gyümölcscukor, nincs benne semmi plusz. Pedig én úgy tudtam, annyira nem is édes a gyümölcsöm.
Vajon ez a technocol szag a kész pálinkánál is érezhető majd?
Nem tudom mennyi adag jön le 1 szüret után (mert nem írtad), de annak megfelelő edényt válassz és két adag cefrét azért összevárhatsz. Gondolom hetente szüretelsz, 1 hét lesz a két adag cefre között, az nem nagy idő, ha azt nézed, a bérfőzetőkben főzött cefrék min. több hónapot állnak kierjedt állapotban.
Ha meg főzeted, akkor ezen kár aggódnod, ha most kérsz időpontot (ugyan nyilván sok tényezőtől függ), szerintem novemberre kapsz, ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez esetben esélytelen az "azonnali lefőzés".
Az tény és való, hogy az erjedés utáni "azonnali" lefőzés a legideálisabb, de attól még egy jól tartott cefre eláll akár 1 évig is, szóval nem romlik meg, ezen nem kell aggódnod, s ha nincs annyi gyümölcsöd, hogy a főződnek megfelelő mennyiség 1 szüret alatt lejöjjön, akkor inkább várj össze két szüretet, minthogy elrontsd a cefrét ezzel, hogy hozzáadogatsz. Mert ezzel tutira elrontod, ellenben ahogy írtam, ha megfelelően, jól lezárva tárolod a leforrt cefrét annak nem lesz semmi baja.
Ha az 50 liter a kis mennyiség nálad, akkor 60L-es hordót vegyél, ha a 20, akkor 30-ast, ha a tíz, akkor fedeles vödröket.
Azt sem értem, hogy milyen szaporátlan gyümölcsről van szó egyáltalán? Egy alma, körte, szilvafáról "leszedek" egy szürettel 40-50L-t.
A sok cukortól valóban lehetséges, hogy ilyen szaga lesz, erre azért sem gondoltam, mert velem még soha nem fordult elő, nem savazok semmit sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!