Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Honnan jön a rumaroma íze?

Honnan jön a rumaroma íze?

Figyelt kérdés
Lehet szar rumot vettem (Bacardi), de semmi köze nem volt az aromához.
2017. jún. 6. 22:00
 1/9 anonim válasza:
21%
Talán a rumból?
2017. jún. 6. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
De ennek a bacardi rumnak szinte semmi köze nem volt az aromához. Inkább egy gyenge whisky íze volt.
2017. jún. 6. 22:31
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

"Desztillált vízben és etilalkoholban oldott aromaanyag Mesterséges színezékek: E-122, E-102, E-131 (kedvezőtlen hatással lehet a gyermekek figyelmére és teljesítményére) Tartósítószer: E-202, E-211"

[link]


gyártási titok valószínűleg, hogy mi is lehet az aromaanyag :D


De valóban semmi köze a rumaromának a valódi rumhoz, hiszen utóbbi az erjesztett cukor, az aroma meg csak mindenféle adalékanyag, amivel megpróbálnak ízt utánozni, ráadásul alkohol nélkül.

2017. jún. 7. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Phoney ***** válasza:
100%

Az a trükk, hogy a rumaroma nem szigorúan a rumot utánozza, hanem azt a lassan 200 éves hagyománnyal rendelkező osztrák–magyar rumutánzatokat, amik azóta kicsit eltávolodtak a rumtól (persze jellemzően a valódi rumok se olyanok, mint 200 éve!). A rumaroma tehát azt az ízvilágot adja visza, amit a Spitz, Portorico, Sütő és más álrumok ízében megszokhattál.


[link]


Az eszencia egyébként mesterséges, de a rumíz esetében ennek is régi hagyománya van.

2017. jún. 7. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi Phoney! Így már világos. Mert én is azt vettem észre, hogy sokkal "lájtosabb" az íze a Bacardinak, mint mondjuk a Zwack Portorico 60-nak (Ami nyilván ilyen sütőrum). JÓ nyilván a Bacardi se egy csúcsminőség, biztos vannak gazdagabb rumok, de most erre futotta :D
2017. jún. 7. 09:25
 6/9 Phoney ***** válasza:
Igen, a drágább rumok közt vannak ízesebbek is, de azok sem olyanok, mint a rumaroma. Tényleg közelebb állnak a whiskyhez, mint a „sütőrumokhoz”.
2017. jún. 8. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Lehet hülye kérdés, de akkor ez a sütőrum íz mi alapján lett kitalálva? Mert azért valljuk be elég markáns íze van. Vagy a korai rumoknak lehetett ilyen íze és anno azt másolták le?
2017. jún. 8. 10:07
 8/9 Phoney ***** válasza:

Utólag nehéz kideríteni, de valószínűleg a rumok és az álrumok is eltávolodtak már attól, amilyenek a 19. században voltak. Eredetileg biztosan legalábbis jó közelítés volt az igazi rumhoz, de ugye nemcsak ez volt a szempont, hanem az is, hogy finom legyen. Az osztrák inländerrum (Stroh, Spitz) elvileg az akkori karibi rumok ízét hivatott tükrözni, itthon pedig a „Portorikó-” és „Jamaika-rum” néven futottak az népszerűbb utánzatok. Eredetileg fűszerek-gyümölcsök (pl. szegfűbors, narancshéj, vaníliabab) kombinációja adta a minőségi utánzatok ízét (az osztrákokét elvileg ma is), így tökéletes utánzatot nem nagyon lehetett csinálni.


A mai igazi rumok közt csak eggyel találkoztam (Old Monk), aminek kimondottan sütőrumos illata volt, de könnyen lehet, hogy ez régen jellemzőbb volt.


Hogy egyes utánzatoknak erős ízük van, főleg azért, mert ezeket ugye nem önálló italnak, hanem ízesítőnek szánják, süteménybe vagy koktélba, így célszerűbb, ha extra erős ízt löknek bele. Amiket inkább önálló italnak szánnak, azok visszafogottabbak (pl. Portorico 40, Spitz 40, illetve az alsópolcos „kommersz rumok”.)

2017. jún. 8. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Értem! Köszönöm szépen, ma is okosabb lettem! :D Egyébként Egyszer vettem egy Zwack féle portorico-t és csodálkoztam hogy milyen finom, aztán kiderült, hogy ez ilyen sütőrum.
2017. jún. 8. 13:07

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!