Az ágyaspálinkaban milyen alma van, nyers vagy sűlt? Mézet lehet bele tenni, mivel ágyazható
„Mézet lehet bele tenni, mivel ágyazható” – otthon mindent lehet bele tenni, ennek az ágyazáshoz semmi köze. A valódi ágyaspálinkába nem kevernek semmit, csak a gyümölcsöt teszik bele.
Sült gyümölcsöt nem szoktak beletenni, csak frisset vagy aszaltat.
Ha beágyazol egy pálinkát, akkor pusztán a gyümölcstől (amit már mások is írtak, hogy nyers gyümölcs) lesz egy enyhén, kellemesen édeskés íze a pálinkának, abba még mézet beletenni szerintem végképp felesleges, mindenesetre egy igazán jól sikerült pálinkába (értsd jól cefrézett, jól főzött, és ideális évben termett gyümölcsből készült pálinkába) teljesen felesleges az ágy, mi több hülyeség.
Egy rosszabbul sikerült pálinkát viszont jelentősen feltud javítani. (Tudtommal) az ágyazás eredendő célja ez volt, csak most tekintünk rá úgy, mintha az valami nemesebb dolog lenne! Ahogy pl. tequila-nál is ez a hülye rítus, hogy citrom-só, narancs-fahéj, ez akkor alakult ki, mikor sz.r minőségű tequilákat is gyártottak, amióta meghatározott, hogy mettől meddig tequila a tequila, azóta igazából ez elhagyható lenne, mert azért ettek hozzá ennyi sz.rságot, hogy elnyomják a kellemetlen ízt, most meg már kellemetlen íz az nincs, ill. ez ízlés dolga, rossz íz még lehet egyeseknél. :)
Beágyazhatod egyébként bármivel, ált. azzal a gyümölccsel szoktak ágyazni, amiből a cefre is készült, de pl. kevésbé intenzív ízű pálinkát (pl. alma pálinka) beszoktak más gyümölccsel is ágyazni, pl. körtével viszont tényleg, ha jól sikerült a pálinkád, akkor ne tégy vele semmi egyebet, mint, hogy megiszod. Szintén hülyeségnek tartom, de ha túl erősnek találod vagy ismerősök, rokonok túl erősnek találják, akkor hűtsd be fagyasztóba, bár én ilyet sosem tennék, de sokan ezt csinálják.
Ha a cél az, hogy valami női piát alkoss pálinkából, akkor akár "ellehet tenni" gyümölcsöt pálinkával. Fogj egy dunsztos üveget, szórd tele gyümölccsel, prampert (szeder) ajánlom. Tegyél rá némi cukrot, majd öntsd fel pálinkával, naponta forgasd meg az üveget. 1-2 hónapig hagyd érni, majd bontsd fel, öntsd le a levet. A gyümölcs íze nem lesz túl kellemes, arra ne számíts, hogy azt megeheted, de a leve egy nagyon könnyűnek tűnő intenzíven ízes rövidital lesz, ami igazából (pálinka szeszfokától függően) lehet nagyon ütős is, csak nem érzed, alattomos, szóval csak módjával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!