Mennyire rentalisak a boraszatok ettermei?
Sok boraszatnak van etterme is.
Eleg soknak like olom is a facebook profiljat. Van tenyleg sok olyan jellemzoen badacsonyi vagy balaton kornyeki boraszatok amiknek az ettermei fullon vannak.
Vannak olyanok is mint pl a Szeremleyek hogy kiirtak az etterem nem fog kinyitni s kov. Szezonra. Ez egyertelmu.
De pl somlon meg tallya kornyeken nehezen tudom elkepzelni hogy az a sok igenyesen kialakitott etterem rgesz evben rentabilisan tudjon mukodni.
Mi van a dolog mogott? Presztizs vagy annyi ceges egyeb foglalasuk van hogy nem az utca forgalomra vannak utalva?
Egyrészt a borvidékeken jóval több a borászat mint az étterem, a borászatok pedig rengeteg kisebb nagyobb csoportot szerveznek, bemutatókra, üzemlátogatásra, akár több napos, egész hétvégés programra.
Ezekből mindig csurran cseppen akár egy pár fős borvacsora, akár egy nagyobb társaság komolyabb menüsorral, amit 1-1- borászat rendel az étteremtől.
Azok kitelepülnek, vagy készen viszik oda a kaját, vagy ha van a borászatnak valami kis alap konyhája, akkor félkészen, vagy majdnem készen, és ott fejezik be.
Tehát nem csak a saját borászatát látja el.
Mivel a borászok a borhoz értenek, a vendéglátáshoz nem, az ilyen éttermek nagy része ki van adva valami hozzáértőnek, aki tudja is, hogy kell üzemeltetni.
A bérlők viszont biztos, hogy nem vennék ki úgy, ha nem szervezhetnének kitelepüléseket, akár más borászatokba, akár nyáron fesztiválokra, piacokra, stb stb.
Másrészt a nyár- ősz ilyen helyeken elég húzós szokott lenni.
Ezt valahogy túl kell élnie a személyzetnek, pár plusz beugrós emberrel, de alapvetően a főszezon nem arról szól, hogy 1 kezet zsebre dugva kényelmesen eldolgozgassanak az egységben, akkora apparátussal, hogy a végén csak épphogy marad pénz.
Az üzemeltetők ezzel tisztában vannak, ahogy egy Balaton-parti üzletvezető is tisztában van vele, hogy a nyári forgalmából egész évben meg kell hogy éljen.
Ha főszezonban 5 hónap alatt mondjuk kivesz tisztán a boltból 30 milliót, az nem azért van, hogy a főszezon után 3 héttel már egy fillér se legyen belőle.
Pontosan tisztában vannak vele, hogy lesz január is, meg február is, amit túl kell élni, és ez a bevétel részben erre kell.
Összességében az éves forgalmat kell nézni, hogy úgy érje meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!