Alkoholistaként hogy lehet vékonynak maradni?
Ismerek olyan alkeszokat, akik idősebbek mint én és nem kövérek a piától, pedig többet is isznak.
Én most ott tartok, hogy napi 2-3 üveg bort iszok meg (amiknek palackja kb. 300 forint), viszont elég sokat híztam. Konkrétan 195 cm magas vagyok és amikor elkezdtem inni három-négy éve, akkor 80 kg voltam. Most viszont 105 kg vagyok, lett már némi hasam is. De dagadt még így sem vagyok, mert ugye a majd' 2 méteremhez vagyok 100 kiló, ami még nem durva, de úgy érzem már bőven a határon vagyok. Ráadásul a legtöbb a hasamra és a testem közepére ment, de pl az arcomon vagy a végtagjaimon szinte semmilyen hízás sem látszik.
Ha hiszitek, ha nem, az étkezésemre nagyon odafigyelek. Itthon (az albiban) főzök mindig magamnak egy-két naponta, legtöbbször csirkét/halat eszem zöldségekkel mióta eljöttem otthonról (ez még a piálás előtt is így volt). Még köreteket (tészta, rizs, krumpli, stb) sem eszek szinte soha. Ezen kívül még hüvelyeseket (babot, lencsét, stb) szoktam és SOSEM eszek csokikat, édességeket vagy chipseket sem. Általában diákcsemege-mixet vagy szárított gyümölcsöket veszek édességnek magamnak nagy ritkán. Szóval a kajára figyelek.
Látok távolról és ritkábban ismerek is középkorú alkesz embereket, akik vékonyak. Középiskolában én is nagyon vékony voltam ráadásul, a 195 cm-emhez kis 75 kg-os csontváz voltam. Az alkohol miatt volt 1-2 csodálatos évem, amikor rengeteget segített a szorongásom és a szociális gátlásaim feloldásában (nők, barátok, emberi kapcsolatok), de most érzem hogy lassan többet árt, mint használ.
Kérlek legalább a kérdésre IS válaszoljatok, ha már nem tudjátok megállni az egyéb kommentárokat sem
23/f, egyetemista
A borban literenként kb. 800kcal tápérték van. Amíg nem viszel be többet, mint amire szükséged van (mármint kajával együtt), nem kezdesz el hízni.
Ha 2 liter bort fogyasztasz minden nap, és különösebben nem dolgozol, akkor nagyjából még 500kcal-nyi ételt vehetsz magadhoz elhízás nélkül.
Más kérdés, hogy nem fog sokáig tartani.
"középkorú alkesz emberek, akik vékonyak"
Esetükben arról van szó, hogy már szétbarmolták az alkohollal a májukat.
"III. stádium. A betegség sokáig lehet tünetmentes. Általános jelei a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság és a fogyás."
Tehát mire végre fogyna a piától, hamarosan meghal.
No komment, mert azt nem kért az egyetemista barátunk.
Nyuszika megy a sivatagban.
Már majdnem éhen hal, mikor szomjanhal.
Persze mert már alig esznek...
Te meg bizonyára nem mozogsz eleget.
Én is hasonló cipőben járok, mint te. Annyi különbséggel hogy én 4 éve vagyok tartós alkoholfüggő. Pontosan annyi idősen kezdtem el komolyan alkoholizálni, mint amennyi idős most te vagy. Az alatt a 4 év alatt pedig elmondhatom, hogy elég csúnyán leromlott az egészségi állapotom. Anno 180 cm-s és 75 kg-s voltam, most vagyok 100 (legjobban nálam is a hasi táj és az alsó test, ahol látható a hízás).
Eleinte nem ittam olyan nagyon sokat, de az idő múlásával – észrevétlenül – a mértéktelenség kezdett eluralkodni rajtam (már ott tartok ha ivásról van szó, egyszerűen nem tudok magamnak parancsolni és ez csak egyre rosszabb lesz).
Hiába eszik az ember egészségesen, a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a trigliceridek szintjét a vérben, és megnehezíti a felesleges kilók leadását is. A gyakorialkoholfogyasztás előidézi a zsigeri zsírok kialakulását, ami hozzájárul zsigeri vagy más néven viszceláris típusú elhízáshoz.
Zsigeri zsírok mindenkiben vannak: a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet borítják be, ezzel védve őket a külső behatásokkal szemben. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, mekkora mennyiségben képeznek védőburkot. Ezek a típusú zsírok ugyanis jóval veszélyesebbek, mint a bőr alatti zsírpárnák. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat - például stresszhormont, gyulladási faktorokat - termel. Több ezer olyan molekula szabadul fel belőle, amelyek súlyos betegségeket okoznak - olyanokat, amelyek a halálok zöméért felelősek: stroke-ot, infarktust, rákot, kettes típusú cukorbetegséget.
Nekem a tartós és viszonylag nagy mennyiségű alkohol napi elfogyasztása gyomor, máj és bélpanaszokat kezdett el okozni (főleg azért mert gyakran éhgyomorra ittam sokat). További tünet az állandó kimerültség, az emlékező tehetség és a koncentrációs felfogóképesség folyamatos romlása. Ráadásul nálam már az alkoholmegvonása is depressziós tüneteket eredményezett.
Nálam is elég gyakori jelenség a szorongás, a stressz és gyakran küzdök depresszióval (többnyire a boldogtalan és kilátástalannak tűnő élet eredménye). Azért is ittam mértéktelenül, nem törődve az egészségemmel. Ráadásul az alkohol csak felerősítette bennem egy idő után a mindenféle kényszereket, késztetéseket (pl. öngyilkossági késztetés, evési kényszer, pánikrohamok stb). Meg sem említem a szociális élet folyamatos romlását (család és ismerősök terén is).
Tehát rövidtávon nekem is jó feszültségoldóként funkcionált, viszont hosszú távon többet ártott, mint használt. Ezért is fogadtam meg, hogy ha valami „isteni csoda” folytán kikerülök a mostani sz*r élethelyzetemből, egy életre felhagyok az alkoholizálással.
Szerencsére úgy tűnik, hogy talán most volna esélyem kitörni ebből a nyomorúságos helyzetből és a dolgok is jobbra forduljanak. Ha sikerülne, már nem lesz igényem arra hogy az üveg után nyúljak.
Csupán arra szeretnék rámutatni kedves kérdező, hogy ne cseszd el így te is az életedet. Minél előbb sikerül neked is lejönnöd a piáról és próbálsz helyette más módot találni a feszültséglevezetésre (amivel természetesen nem ártasz magadnak és a környezetednek) a te életed is annál jobb lesz.
A vékony, "majd' átszakad" alkoholisták jó pár lépcsővel előrébb járnak, mint te. Te odafigyelsz az étkezésedre, egészségesen eszel, az alkohol miatt mégis hízol. Ők már egyáltalán nem esznek. Sőt, nem is nagyon isznak.
Mivel a májuk és egyéb szerveik romokban vannak, nekik nem szükséges 2-3 palack bor ahhoz, hogy fenntartsák a megfelelő tudatállapotot. 2 palackba talán bele is pusztulnának. Az ilyen lerobbant alkeszek - hiszed vagy sem - napi 2-3 pohár borral húzzák ki és így is aranyosan szalonspiccesek folyamatos jelleggel. Ezen kívül pedig gyakorlatilag egyáltalán nem esznek.
Ha összesen ennyit ennél-innál, te sem híznál, de mivel még működik az anyagcseréd, természetes, hogy jönnek felfelé a kilók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!