Miért kell citromsav vagy borkősav az élesztőnek az erjedéshez?
Figyelt kérdés
Mi célt szolgál?2017. jan. 14. 20:02
1/4 anonim 



válasza:





Nem kell sav az élesztő erjedéséhez. Azért szokták mégis savazni, hogy az egyéb gombák és baktériumok számára kedvezőtlen legyen a közeg pH-ja, és ezért az élesztőgombák végezzék a dolgukat, ne mindenféle egyéb organizmus.
2/4 anonim 



válasza:





"Azért szokták mégis savazni, hogy az egyéb gombák és baktériumok számára kedvezőtlen legyen a közeg pH-ja, és ezért az élesztőgombák végezzék a dolgukat, ne mindenféle egyéb organizmus."
Ennek így nem sok értelme van, mert a gombák a lúgos közeget kedvelik, így a savak valóban gátolják a szaporodásukat, de ez az élesztőgombákra is igaz.
A baktériumtörzsek zöme viszont inkább a savas közeget kedveli, így azok fognak elszaporodni, ha savazod a közeget.
3/4 Phoney 



válasza:





„azok fognak elszaporodni, ha savazod a közeget.” – hát, ennek se sokkal több értelme volt, mivel a savazott cefrében sem a baktériumok szaporodnak el, lúgos kémhatású gyümölcscefre pedig nem is létezik. A szakmában a cefrét igenis savazni szokták, ha 3,2 pH fölött van, és tényleg azért, mert így jobban ellenáll a fertőzéseknek. Az a nagy titok, hogy a 3 körüli pH az élesztőnek még nem okoz gondot, bizonyos más gombáknak viszont igen.
4/4 anonim 



válasza:





Na egy szónak is száz a vége a sav nem az élesztőhöz kell. Az azért kell mert ha alacsony a savtartalom az alkoholos erjedés rossz irányba indulhat el. Ez az agyoncukrozott cefréknél gyakoribb. Ekkor a cefre kifőzhető de acetonos lesz. Vagyis technokol szagú . Nem javítható. Nem ártalmas csak rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!