Hogyan kell kesziteni kukoricabol alkoholt?
Csak durván tudom elmondani mert nekem eddig nem jött össze.
Daráld le, forrázd le, 1 L vízhez adj 20-22dkg cukrot ez asztali, édeshez 24-től felfele. 5L-hez egy-két morzsányi élesztő. Ha asztali akkor kotyogtatni kell nehogy megecetesedjen! Ha édesre készíted ami L/24dkg felett van akkor a cukor és alkohol meg szokta védeni a bort. Kukoricából nem kell sok a lének sztem kb a 1/5-e legyen. ezek után ha leszűrted majd, levonod a tanúlságot és legközelebb módosíthatod.
Lehet, de a módszer attól is függ, hogy konkrétan milyen italra gondolsz.
Másképp kell cefrézni, ha utána vodkának akarod lepárolni, és megint más, ha bozát akarsz készíteni belőle. (A boza egy enyhe alkoholtartalmú, szűretlen frissítő ital, hasonló mint az oroszoknál a kvász, csak kukoricából.) A bozát ha erősebbre készíted, akkor az pedig már inkább kukoricasör.
Az alapja mindegyiknek a kukoricadara, élesztő és víz. A cukor felturbózza a folyamatot, viszont régen semmi ilyesmibe nem tettek cukrot, mert iszonyatosan drága volt. (Még régebben pedig nem is ismerték a cukrot, amikor kukoricasört és kukoricavodkát pedig már készítettek.)
Attól, hogy cukros vizet öntesz a kukoricára, még nem lesz belőle alkohol. Ilyenkor a kristálycukorból lesz alkohol. Az amerikai zugfőzésben élesztőtápnak használják a kukoricát, egymás után több adag cukrosvizet is kierjesztenek rajta, tehát a látszattal ellentétben ez valójában cukorcefre. A kukorica szerepét itt betöltheti még pl. paradicsomkonzerv, szalma vagy akár műtrágya is.
Ha magából a kukoricából akarsz alkoholt csinálni, akkor el kell cukrosítani a keményítőtartalmát, tehát lényegében sört kell főzni belőle. Ehhez legalább 10-15% árpamaláta kell bele, házilag inkább 20. Persze rosszul tárolt, illetve pörkölt, azaz sérült enzimtartalmú malátával nem fog működni.
A bozát túlzás lenne ide sorolni azzal a kb. 1% (vagy kevesebb) alkoholtartalmával, ami a gabona szabad cukortartalmából keletkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!