Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen a pálinka, ha nem...

Milyen a pálinka, ha nem higítják?

Figyelt kérdés

Milyen az íze? Lesz valami baja valakinek, ha megissza?

Válaszotokat előre is köszönöm!

2016. dec. 3. 14:22
 1/8 anonim ***** válasza:
Szokták higítani?
2016. dec. 3. 14:44
 2/8 Phoney ***** válasza:
100%

Nem az a fő kérdés, hogy hígították-e, hanem hogy hány fokos. Nem minden pálinka ugyanolyan erős főzés után. Néha akár 50% alkoholra is leengedik (bár az általában olyan is), és van, ahol 80%-nál is erősebb. A hígítás csak ezután jön.

Általánosságban igaz, hogy a hígítatlan pálinka túl erős, de hogy a túl erős szesztől lesz-e valakinek baja (azon kívül, hogy jobban/gyorsabban berúg), az attól is függ, hogyan issza. Végül is a tisztaszeszt is el lehet kortyolni úgy, hogy nem lesz tőle különösebb bajod, de ha féldecinként kapkodod be, akkor már az 50 fokosat sem biztos, hogy megköszöni a gyomrod.

Az íze a pálinkától függ. Bizonyos erősség fölött a szeszjelleg kezdi elfedni a többi ízt, de ez a bizonyos erősség is pálinkánként eltér. Van, amelyiknek már a 45 fok is sok, és van, amelyiknek az 52 is jó.

2016. dec. 3. 14:56
 3/8 A kérdező kommentje:
Oh köszönöm!!
2016. dec. 3. 15:42
 4/8 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy már a 70%-os pálinka is annyira tönkreteszi a nyálkahártyát, hogy nem működik jól az ízérzékelés. Ezért szokás 40-50 % közé hígítani, akkor jön ki a zamata.
2016. dec. 3. 15:59
 5/8 anonim ***** válasza:

Én sem igazán értem ezt a hígítást. Lefőzik a pálinkát 80-90 fokosra, aztán utána desztillált vízzel fölhígítják ízlés szerint 40-50 körülire.

Pedig a gyümölcs ízanyagainak csak egy része oldódik az alkoholban, a másik része vízben oldódik. Ezt is szépen le kell párolni, előbb lejön a töményebb szesz, majd a végén a vizes oldat, nem kell megszakítani a folyamatot az elején. Sokkal ízletesebb a pálinka, ha nem csak a szesztartalma aromás, hanem a víztartalma is ízanyagokkal van tele, nem pedig csak íztelen desztillált víz.

Ősi pálinkafőző faluban nőttem fel :) de már vénülő fejjel hallottam róla először, hogy sokan hígítják a pálinkát.

Egyetlen egy gyakorlatias oka lehet ennek, hogy így sokat lehet spórolni a tüzelőanyaggal, mintha a hígabb részt is lepárolja az ember.

2016. dec. 3. 17:25
 6/8 anonim ***** válasza:

Én sem értem a kérdést a hígításról.

A főzdéből kiadott pálinka 50 fokos, vagy picit gyengébb, de azt már nem szokás otthon tovább hígítani, vizezni.

Akinek erős az 50 fok, az kérheti, hogy gyengébbre párolják a főzdében, a későbbi víz hozzáadás már nem olyan (opálossá válhat)

A tiszta szesz 98 százalékos, a pálinkafőzés során a rézelő 70-80 fok közötti, de lényegében élvezhetetlen, sőt veszélyes.

Élvezhetetlen, mert a gyümölcs ízeket nem adja ki ilyen erősen a pálinka, veszélyes, mer erősen maró hatású, tönkre teszi a nyálkahártyát, és ha a fogyasztónak gyomorfekélye van, akár életveszélyesen roncsolhat az erős szesz.

50 fokon kiadja a pálinka a gyümölcs ízeket, de ismerek olyat, aki 45 fokosra szokta kérni a főzdében, úgy még kevésbé karcos, lágyabb, élvezhetőbb számára.

Pálinkát 40 fok alá nem illik lefokolni, az már likőr.

2016. dec. 3. 17:54
 7/8 Phoney ***** válasza:

ma 17:25

Amikor 80 fok fölötti pálinkát főznek, akkor az nem azért olyan erős, mert hamar elvágják, hanem mert finomítófeltéttel (vagy esetleg túl erős deflegmációval) készült. Egyszerű kisüsttel csak 60-70 fok környéki pálinkát főznek.

Nem tudom, mikor nőttél fel, de gondolom a 20. század második felében valamikor, és hát ez a korszak nem a pálinka fénykora volt, finoman fogalmazva. (Persze, amúgy létezni biztos léteztek nagyon finom pálinkák, de ez a fehér hollókra is igaz.)

A valódi gyakorlatias oka az, hogy a pálinka 50 fokig leengedve egyszerűen nem jó (nem tudom utópárlatról hallottál-e már). Persze, minden ízt meg lehet szokni, ha alkoholról van szó, és állítólag tényleg léteznek olyan varázslók is, akik 50 fokra engedve is képesek jó pálinkát csinálni, de ez a kivétel.

A bérfőzdének éppenséggel az éri meg jobban, ha nem vízzel hígítják, hanem pörög a szeszmérő és a kliens kifizeti az utópárlat lefőzését is. Tehát ha egy bérfőzde vízzel hígít (márpedig sok igen), akkor az az egy érdeke fűződhet hozzá, hogy így tud jó minőségű pálinkát kiadni. Persze ez nem midnen főzdénél szempont.

ma 17:54

Az főzdéknként eltér, hogy a kért erősségre hígítják, vagy addig főzik bele az utópárlatot, amíg olyan gyenge nem lesz. Hagy idézzek ezzel kapcsolatban egy fórumról:

„Geszten az a több évtizedes legenda él, hogy a geszti hígító víz miatt jó a helyi pálinka. A valóság meg az, hogy a főzdében korábban addig főzték a pálinkát, amíg el nem érte a késztermék az 50 °-ot, utópárlattal hígítottak.

Jött egy új főzőmester, aki elválasztotta az up-t és geszti csapvízzel állította be a szeszfokot. Általánosan sokkal jobb lett a pálesz minősége. A geszti víz legendája azóta is tartja magát.”

Egyébként a likőr nem gyenge szeszt jelent, hanem édesített és ízesített szeszt. A likőrök általában 40 alattiak szoktak lenni, de nem ettől likőrök. A 55%-os Chatreuse is likőr.

2016. dec. 3. 19:13
 8/8 anonim ***** válasza:

Én azért ismerek néhány olyan varázslót, akik a kisüstinél lemennek jóval 50 alá, és mégis annyi oklevéllel rendelkeznek ( Ongától-Gyuláig ), hogy egy kisebb szobát ki tudnának tapétázni. :)

Amúgy figyelemmel kísérem a hozzászólásaid, és azt kell mondanom nagyon korrektek, és csak ritkán találok benne kisebb tévedéseket. :)

2017. máj. 30. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!