Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Bornyitás nem sikerül?

Bornyitás nem sikerül?

Figyelt kérdés
Soha nem próbáltam még bort nyitni, de mindig láttam hogy csinálják, gondoltam nem nagy dolog. Addig eljutottam, hogy szépen beletekerem a cuccost és elkezdem húzni. Másnál ilyenkor csak egy kis húzás és kinn is van. Én fél órája erőlködök, de sehogy nem akar kijönni. Mit lehet elrontani egy dugóhúzásnál?
2016. nov. 18. 08:31
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha nincs a dugóhúzódnak valami bizgentyűje, amivel meg tudod indítani a dugót, akkor a nyers erődre kell hagyatkoznod!
2016. nov. 18. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Közben sikerült, de akkora volt a dugó, hogy visszatuszkolni is tíz percig tartott. Amúgy egyszer csak ugyanakkora erőre megindult, nemtudom hogy csináltam.
2016. nov. 18. 08:59
 3/10 ritmikus_csimpifon válasza:
Ha nem a két karos dugóhúzod van, hanem a klasszikus, izomból húzós, akkor előfordulhat ilyen. Volt olyan, hogy nem bírtuk kihúzni, s akkor egy fakanál végével benyomtuk az üvegbe úgy, hogy óvatosan a fakanál fejére ütögettünk egy könyvvel vagy egyéb célszerszámmal kicsiket. Így bekerül a dugó az üvegbe sajnos, de meg lehet inni a bort :-)
2016. nov. 18. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Igen gondoltam rá, csak reggel kilenckor még nem akartam vedelni csak megkóstolni :D De a fakanalas módszert mi is alkalmaztuk már.
2016. nov. 18. 09:22
 5/10 anonim ***** válasza:
82%
Visszadugáskor remélem megfordítottad a dugót!
2016. nov. 18. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Na igen, visszafelé fordítva kell dugni! :)


Amúgy ajánlom az ilyen típusú bontót:

[link]


2 akasztója van, így kevésbé feszül meg a dugó, optimálisabb az erőkar helyzete, könnyebb a nyitás.

(Illetve a sörbontó részét könnyebb 1 kézzel használni, bár ez neked nem annyira fontos)

2016. nov. 18. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

A videóban láthatóan egy felbontott üveget bontanak fel még egyszer, hogy zökkenőmentes legyen, szóval ilyen könnyen nem fog menni, csak az elv miatt mutatom, ezért jó a 2 lépcsős bontó:

https://www.youtube.com/watch?v=sUasTmpb2kw

2016. nov. 18. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Ja, ki az #5-öst lepontozta, ossza már meg velünk ostoba népéggel, miért nem fordítva kell visszadugni a dugót, hagy tanuljunk már!
2016. nov. 18. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 szaszaa11 ***** válasza:

Útolsó: bár ha már visszadugjuk a dugót, valóban fordítva kell tenni, esetleg lefaragni, de nem tanácsos bort visszadugózni, meg kell inni, vagy párszáz forintért kapható szilikondugó - ez sem 100%os, de valamire jó.

Egy normális pincér nyitó, köznyelven drekó kb 1000-1500 forint, és egyáltalán nem kell kétlépcsős, az egylépcsős is megteszi a dolgát, én sokáig azzal dolgoztam, pedig naponta 5-10 bort nyitottam.

2016. nov. 19. 00:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

A dreko egy márkanév, és nem szinonímája a bontónak.


Egy "normális" bontó pedig 2 lépcsős.

Illetve olyan, ami a legjobb, legpraktikusabb, legstrapabíróbb.


30 évvel ezelőtt az 1 lépcsős dreko volt az.


De ez az idő már régen elmúlt, nem hogy nagyrészt már mindenki ilyet használ, gyakorlatilag évek óta kizárólag ilyeneket látok, mindenki lecserélte, hiszen nagyságrendekkel jobb.


Ja, én meg Tokaj-hegyalján dolgozom, csak a környékbeli pincészetekből van vagy 10 amibe rendszeresen járunk kitelepülni, plusz a saját egységünk felszolgálói...

szóval néhány száz bornyitóval összefutottam az utóbbi időben, de régi dreko egy sem volt köztük.


Ha már itt tartunk, a szilikon dugó semmivel nem jobb, mint a parafa!

Mivel (ha már vissza kell dugózni a bort)

akkor a bor szintje fölött lévő levegőnek az O2 tartalma teszi tönkre a bort.

Magát az üveget hiába zárjuk le, (légmentesen, akár parafával akár szilikonnak)

túl nagy felületen érintkezik túl sok levegővel.


Nincs különbség a két végeredmény között.


Ahol különbség van, az pl argon gázzal működő lezáró rendszer, ami kiszorítja az üvegből a levegőt az O2 tartalmával együtt, de nem lép reakcióba a borral.


Tisztelettel...

2016. nov. 19. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!