A pálinkában van nem gyümölcscukor?
A pálinkatörvény szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:
1 100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem);
2 kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak);
3 a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták;
4 minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen (maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is);
5 neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak);
6 a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).
Tehát a törvényes pálinkában nincs hozzáadott cukor. A Házi Pálinka meg ezért veszélyes, mert abban nincs kontroll.
A palinka torvenynek nincs hatalya magyarorszagon kivul, igy barki hasznalhatja csak magyarorszagon nem adhat el palinka megnevezessel innivalot.
Amugy meg mindegy is mert normalis ember nem iszik palinkat.
A gyümölcscukor a kémiában a fruktóz.
Ez egy monoszacharid azaz egyszerű cukor.
A szacharóz (más néven répacukor, vagy nádcukor - vagy közönségesen ezt hívjuk kristálycukornak) ez egy diszacharid, amely 2 egyszerű cukorból áll. Egy fruktózból és egy glükózból épül fel.
A glükóz az is monoszacharid, magyarul ez a szőlőcukor. Ezzel működik a szervezetünk és főleg az agyunk. Ha a vércukorszintről beszélünk, akkor ezt a cukrot, a glükózt értjük alatta.
A gyümölcsökben többféle cukor is van, van fuktóz, de van glükóz és szacharóz is. Néha még plussz szacharózt is tesznek a cefrébe, hogy több alkohol képződjön a saccharomyces gombafajok okozta szeszes erjedés közben.
Amikor a cefrét először lepárolják, hogy a pálinkát kinyerjék belőle, akkor az alkohol és az íz és aroma-anyagok nagyrésze átdesztillál a párlatba - de mindenféle cukor, ami még a cefrében maradt, mert valami kezelési hiba miatt esetleg nem alakult át alkohollá - szóval ezek az esetleges cukrok a cefrében maradnak, ezek nem kerülnek át a pálinkába!
Esetleg az ágyas pálinkában lehet cukor, ami a belehelyezett gyümölcs aszalványokból kerül át a pálinkába. És mint már írtam, lehetséges, hogy az adott gyümölcsben nem kizárólag fruktóz van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!