Szakértőktől kérdezném, milyen minőségűek a sörök, és a borok? Melyik a kevesebb gondot okozó ital?
Az ember ugye általában nézi az árakat,és örül,ha minél olcsóbb az esti sör :)
Én is szoktam fogyasztani,de valójában nem ismerem a sörök közti minőségi különbséget.
Borok esetén szokták mondani,hogy kannás,meg petpalackos olcsó vacak,iszonyúan fáj az ember feje másnap,és nagyon káros is.
Egyik kérdésem az lenne,hogy a sörök esetében is vannak e pocsék minőségek?Pl.egyik elterjedt a Stllf(direkt ítam így),ez milyennek számít,mert elég olcsón szokták adni,vagy például a Lild-s Agrus sör?7.2-es 200 Ft,elég keményen be lehet kanyarodni tőle.Ezek pancsolt ócska sörök,nagyon károsak?
Másik kérdésem,hogy jó minőségű bor előnyösebb e néha néha esti fogyasztásra,mint a sör.
Mindezeket azért kérdezem,mert szeretem meginni a finomat,de nem szeretném magamat tönkretenni az ócska minőséggel.
Köszönöm
Igyad, ami ízlik. Sokat nem veszítesz azzal, ha megkóstolsz pár olcsóbbat. A Lidlben vannak olcsó sörök és olcsó borok is, most egy 3500 Ft-os bort vettem meg 80%-os leáarázban, + 30%, mert valamiért "értékcsökkent" volt. Kérdeztem az okát: azt mondták, ez régebbi szállítás. 480 forint körül fizettem érte. Nem kóstoltam még, majd kiderül :)
Az olcsó sörök általában alacsony alkoholtartalmúak. A boroknál a kénezés az egyik, ami veszélyes, másnaposságot okoz. De kóstolgatni kell, találhatsz jó árban olyat, ami finom.
A borokhoz nem értek, a sörökhöz inkább.
200 forintból normális sört nem lehet csinálni. 300 ból lehet elfogadhatót, ha 4 kontinensre szállítasz, és ennek megfelelő mennyiséget gyártasz. A magyar bolti tucatsörök (kivéve soproni, bécsi, szalon, de ezek drágábbak is) kukoricagrízzel készülnek, ami a legszarabb alapanyag. Ha csak ilyet ittál, nem ittál még sört igazából. Sörből legalább annyi fajta van, mint borból. Van olyan, ami koromfekete, és megáll benne a kanál. Van olyan, amit sóval (!) fogyasztanak. Van, ami magától erjed.
Aki rászokik a jobb kézműves sörökre, az egy idő után már nem tudja meginni az olcsót. Sparban az 500Ft feletti külföldi kategóriából már van sok finom, illetve a kézműves, kisüzemi söröket ajánlom (500-1000Ft). Már vidéken is nyílt sok szakbolt, ahol érdemes az eladó segítségét kérni. A sörösök tudják, hogy ez a kínálat még viszonylag új, örömmel segítenek.
A gyártók természetesen tisztában vannak ezekkel a tényekkel, mégse tudnak a minőség felé elmozdulni. A fogyasztók kb. 80%-a kizárólag ár alapján vásárol, fajtától függetlenül.
köszönöm az eddigi válaszokat,nagyon valószínűsítem,hogy tényleg 200 Ft-ból nem lehet sört csinálni.Hiába árulják olcsón,az ember csak tönkreteszi magát.
Mindezeket azért kérdeztem,mert pénteken fogyasztottam néhány Stffl-t,180/doboz,és szombaton csak pisiltem,hányingerem volt,és alig tudtam enni.És nem rúgtam be pénteken!
Kicsit kezdek rájönni,hogy ezek vízízű,habos,szinte műalkoholos mérgek.
Szeretnék jó minőséget,és talán inkább bort.
Figyelj, a káros hatása nem függ az összetevők 99%-ától, csak az egy dologtól: alkohol. Az alkesz azért veszi a lafiesztát, a dankót és a lidl sört, mert attól olcsón bebahsz. A maradék anyag nem károsabb mint egy séta a városban. A minőségi sör és bor az ízében jobb, de akit ez nem érdekel annak annyit ér, mint süketnek az opera. Egy üveg minőségi sör ugyanannyi egészségügyi gondot okoz, mint egy üveg szar.
Nem attól leszel másnapos mert szar a pia, hanem azért, mert csóró alkesz vagy aki egyszerre 15 sört iszik meg, míg a minőségi sörök kedvelője inkább tart mértéket és nem alkesz.
A koccintós sem azért gyilkol mert annyira káros, csak azért mert két literes palackban nyomják, a nyominger alkesz meg lehúzza az egészet.
Aki meg kiad érte 5000-et és mértékkel élvezi, annak nem lesz semmi baja. Csak ennyi a kulcs. Az alkohol az alkohol, csak a mennyiség számít.
potenciazavar, cukorbetegség, szívritmus zavar, elhízás, magas vérnyomás, vérszegénység, csontritkulás, daganat, depresszió. Minőségtől függetlenül.
Ha ez felháborít, az már az alkoholizmus...
Nos, én sörökhöz értek, és gyorsan le kell szögeznem, nyilván létezik pocsék sör, a hiperek kínálatának 70%-a ihatatlan, 90%-a nem igazán jó sör. A Steffl konkrétan egy kukoricás ipari hulladék lager, az Argusból a Maestic egy korrekt cseh pilsner, illetve mostanában hoztak még két cseh Argust, ezekről egy másik kérdésnél már leírtam a véleményemet, belinkelem ide: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
A dobozosak lengyel pancsok, nálam az "ingyen még elfogadom, ha muszáj, de nem veszek többet" kategóriába kerültek.
Éppen nemrég írtam egy gyors listát, mert valaki alkohlos italt keresett ajándékba, ezt a kérdést is belinkelem, innen nyugodtan lehet szemezgetni, de még ez a lista is csak a teljesség igénye nélkül készült, ezeken kívül is rengeteg jó sör van(pl.: Schneider Weisse meg Mikeller nem került fel), de kezdésnek neked jó lesz: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
(Igen, tudom, fura a kérdés címe, meg minden, de ha lejjebb görgetsz, megtalálod a hsz-t, amit keresel).
Az már egy fogasabb kérdés, hogy a hiperek kínálatából mi az, ami jó, és főleg mi az, ami olcsó és jó. Erre most írok egy listát, először azokkal kezdem, amelyek megtalálhatóak szupermarketekben, de nem olcsók:
Belga sörök: Intersparban viszonylag nagy a választék belga sörökből, illetve tartják a La Trappe Dubbel-t is, ami egy holland trappista sör, és igencsak finom. Ezenkívül a Delirium Tremens, a Corsendonk Agnus még ami jó, a Mongoose söröket meg a trollosat kerülni kell. Tescoban Duvel meg Kwak szokott lenni, ami jó, a Leffe-ket érdemes kerülni, kukoricás InBev pancsolmányok. Metroban van még La Trappe Quadrupel meg wit is, sőt kék Chimay-t is láttam már ott, ezek is finomak. Hoegaarden meg van mindenhol, ami szintén InBev termék, de ettől függetlenül nagyon finom witbier, én rendszeresen szoktam fogyasztani. :)
Német import sörök: a hangsúly az importon van, mert a liszensz főzetek pocsékok egytől-egyig, tehát a TILTÓlista: Spaten, HB, Steffl(jó ez osztrák volt valamikor, de most ide íróm), Löwenbrau.
Ami viszont AJÁNLOTT: az a német pilsek, tehát Radeberger, Wernesgrüner, Berliner Kindl, Krombacher. Ivósörnek jók a német schwarzbier-ek, Auchanban van legjobb áron, itt az Oettingert kell keresni(mellesleg ennek a márkának van a legolcsóbb iható búzasöre.), plusz Tescoban van a Zahringer(ebből a búza nekem nem jött be, de attól még te megkóstolhatod, ha akarod).
Aztán vannak a búzák, hiperből gyakorlatilag csak az Erdinger ami jó, de ebből Tescoban van barna is, plusz télen volt Schneeweisse, nekem az is ízlett, meg most Metroban asszem van Oktoberfest-es limitált kiadású sörük is.
Külön kategória az Eichbaum család elég változatos palettával, ugyanakkor jó ár/érték aránnyal, érdemes ezeket is végigkóstolni.
Cseh import sörök: itt is fontos az import szó, lásd fentebb... csak itt egy kicsit bonyolultabb is a dolog.
Pilsner Urquell: import sör, és a hazai piacon tényleg jó ár/érték arányt képvisel, mégsem tudom nyugodt szívvel ajánlani, mert a hozzánk érkező főzet minősége ingadozó, és ami jó is, még az is rosszabb minőségű, mint amit Szlovákiából szoktam hozni.
Krusovice: A Cerny és Svetly nálam itthon tiltólistára került, mióta a Heineken forgalmazza, a régi Liquid Gold-os Cerny jó volt, meg szintén Szlovákiából lehet beszerezni a Liquid Gold-os Svetly-t, szerintem nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy az is jobb, mint amit ide hoznak. Amiért felírtam a listára az az, hogy épp nemrégiben láttam egy City Sparban Liquid Gold-os forgalmazású Krusovice Imperialt. Így pedig hogy a PU nem olyan jó, mint régen, hajlok rá, hogy az Argus Maestic mellett a könnyen beszerezhető cseh pilsnerek közt az egyik legjobb. Igaz egy százassal drágább, mint Szlovákiában, de ez most mindegy.
Bernard sörök: független, tehát nem multik kezébe került cseh sörgyár, ráadásul fiatal kézműves sörfőzde, a '90-es években alapították... de a ami a lényeg nekünk, hogy nagyon finom söröket főznek(az ízesített alkoholmenteseik kivételek, de azokat itthon úgysem kapni, szóval mindegy... ), és Auchanban meg Metroban megtalálhatóak.
Primator Premium: szintén független cseh sörgyár terméke, konkrétan az alapsörük. Ennek a gyártónak vannak sokkall jobb sörei is, de ez is finom, Tescoban megtalálható.
Budweiser sörök: a 12-es pilsnerük, tehát a B: Original az utóbbi időben elég jellegtelen lett elveszítette karakterét, a 10-essel nem foglalkozunk, mert idehaza nincs... de a Dark, na az egy ajánlott tmavy.
Staropramen: a Premium és a Dark liszensz, tehát tiltólistás, a Granat viszont import és ajánlott tétel.
Kozel: a 10-es világosat liszenszelik, ebből az eredeti se nagy szám, az itthoni egyenesen katasztrófális. A barnát a lengyelek pancsolják(mármint, ami hozzánk eljut), de iható, ha tényleg nincs más, akkor oké.
Angol sörök: Fullersből sokféle van Intersparban, hiperből ezek a kedvenc angol söreim. De ajánlott még a Metroból a Wychwodd két söre is, plusz talán CBA Prímában van W&Y Double Chocolate Stout, ami szintén nagy kedvenc. Viszont attól a gyártótól a többi nem igazán jó, bár töredelmesen bevallom, mindet nem kóstoltam, de az biztos, hogy a Bombardier csak egy átlag bitter, a banános sörük meg egyenesen szar. Lidl szokta még hozni a Sheaperd Neame söreit, ebből Bishops Finger korrekt, a Spitfire nem túl jó...
Magyar: hááát... kézművest lehetőleg ne hiperből vegyünk, az indokot kifejtettem a linkelt listánál... nagyüzemiből meg gyakorlatilag hármat tudok, ami iható: Dreher Bak, Dreher Hidegkomlós, Soproni 1895. Illetve csapolt változatban a Démon se rossz.
Egyéb: Tesco Finest néven árulják a Karpat néhány sörét mostanság a Tescoban, ezek közül gyakorlatilag egyet ajánlanék jó szívvel, ez pedig az ALE(igen így csupa nagybetűvel), ami igazából egy APA, de egy jól sikerült APA! Lehet szentségtörés, de szerintem van olyan jó, mint a Pokerface.
Azt hiszem nagyjából ennyi, ha van kérdések sörökkel kapcsolatban(akár összetevők, típusok, konkrét márka... stb.), nyugodtan írj! :)
Se az italszakma, se a tudomány nem igazán foglalkozik azzal, hogy az italok egymáshoz képest mennyire károsak. Az italszakértő nem orvos, az orvos pedig normális esetben nem ért se az italokhoz, se a szóban forgó kongenerek krónikus hatásához.
Papírforma szerint ami a boltokba kerül, annak kulturált mennyiségben nincsen a minőségéből fakadó plusz káros hatása – aki sokat iszik, az meg úgyis tudja, hogy nem tesz vele jót. Persze nem állítom, hogy kis mennyiségben biztosan nincs különbség, de ma még abban sincs igazi konszenzus, hogy a minőségi alkoholból mennyi biztonságos, vagy esetleg mely italfajták lehetnek károsabbak, szóval szerintem messze állunk a kérdésed pontos megválaszolásától.
Persze, mindig is voltak egészségtelenebbként beállított italok, de ebben az is tetten érhető, hogy leginkább a fogyasztási szokások miatt „károsak”: a töményet pl. túl gyorsan isszák, az olcsóból pedig túl sokat tudnak megvenni az emberek. (Ezt a kettőt összeadva lett a leggonoszabb alkohol az olcsó rövid.) Lehet károsabb az ital attól, hogy gyenge minőségű, de túllihegett dolog ez egy kicsit.
Nem életbiztosítás, de asszem még mindig az a legbiztosabb mérce, hogy mennyire vagy tőle rosszul másnap.
„hogy tényleg 200 Ft-ból nem lehet sört csinálni.” – a magyar sörgyárakban fél literenként kb. 30 forintból csinálják meg magát a sört, ezt nemrég valamelyik hazai sörgyár tüntette fel egy infografikán. Nagy tételben, jó felszereléssel sok mindent lehet hihetetlenül olcsón csinálni. A nagyüzemi sörnél többekz közt azon tudnak spórolni, hogy a lehető legtöbb féle cukrot kierjesztik a sörléből. Ettől egyrészt vízízű és gyakran rosszabb illatú lesz, viszont több alkohol is erjed, meg a komlóból is kevesebbet kíván.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!