Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy kell bort készíteni...

Hogy kell bort készíteni egyszerűen?

Figyelt kérdés

2016. szept. 10. 23:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
72%
Bort készíteni nem olyan egyszerű mint ahogy azt te elképzeled legalább is szőlővel nem.Ha jó bort és sokat akarsz ahol kell saválló tartály zúzó-bogyozó prés meg ilyesmik.Hát nem tudom milyen bor lenne ha csak simán fogád lepréselnéd és megerjesztenéd,ahoz is kell adni faj élesztőt,és a cukrot szabályozni benne.Viszont házilag tudsz alma bort készíteni ez viszonylag egyszerű csak idő igényes,ugye mint mindeggyik bor :D A recept annyi hogy megfogod a ívánt mennyiségü almát megmosod meg hámozod és beleteszed egy lavorba majd öntessz hozzá vízet és cukrot így néz ki (1kg almához--->3 l víz--->1kg cukor)Ja és citrom savat is adj hozzá de ne sokat ez jól eggyensúlyba hozza az ízeket savakat ;)Majd ha ezek megvannak keverd össze és zárd le légmentessen pl:foliával fontos hogy légmentes legyen.kb 20-25 fokon haggyad 1 hétik állni fontos,hogy ne legyen magasabb höm. mert megecetesedik.1 hét után szűrd le a bort tedd ballonokba vagy 5 l -es befőtes üvegekbe majd a tetejét zárd le úgy hogy legyen rajt egy kis rés de ne érintkezzen levegővel.Én ezt gumikesztyüvel szoktam megoldani ráteszem és eggyik újját kijukasztom és teszek bele szívószálat oda ragasztom nehogy kiessen és ezt belevezetem egy pohár vízbe.Ezt hívják kotyogónak.Ha ez is megvan várj 3 napot .Látni fogod hogy az ajján leülepedett valami ezt hívják seprőnek és a tiszta lét le kell fejteni egy másik ballonba vagy befőtes üvegbe.ezt úgy kell hogy fogsz egy gumicsövet és megszívod úgy hogy elérjen a szádig a lé innentől már magától folyik..de vigyázz hogy a seprőt ne szívd fel .Ha kész vagy tedd újra rá a kotyogót és ezt a fejtés folyamatot még ismételd meg 2x így tiszta lesz a borod és kb 3 hétig kell hagyni erjedni szóval amikor még a lavorban van azt ne számold bele.Írta egy:borász :)
2016. szept. 10. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
59%
Még annyi hogy amior átöntöd a lavorból szűrd is le hogy a reszelék ne mennyen bele csak a lé.Persze a kis darabok nem bajok mert a fejtésnél úgy is kimennek.Egyébként megybort is kb így kell csinálni.Még egy kis titok hogy ha almaborhoz adhatsz szegfüt és fahéjjat is ízlés szerint így finom "karácsony"aromája lesz.Kiváló ajándéknak is :).És bocsi a helyes írási hibákért :C
2016. szept. 10. 23:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
59%
Háh még azt sem írtam bele hogy az almát hámozás után le kell reszelni a csumáját azt azért ne reszeld bele :DÍgy lesz az almalé.Ez olyan mint a szölőnél a must :) Sok sikert
2016. szept. 11. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Adhatsz hozzá FAJ ÉLESZTŐT nehogy sütő élesztőt :D Ha ügyes vagy 12-13 %-os csodát fejlesztessz ki
2016. szept. 11. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy nagy tételben gondolkodsz, ezért vázlatosan, egyszerűen:

Kipréseled a gyümölcs levét, leszűröd és üveg edényben (demizsonban) tárolod. Később többször "le kell fejteni". Ennyi...

Az erjedési idő, a fejtési idő gyümölcsönként változhat, ami a szakirodalomban megtalálható!

2016. szept. 11. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 Mojjo ***** válasza:
100%

@4:

"Adhatsz hozzá FAJ ÉLESZTŐT nehogy sütő élesztőt :D"


Akkor most meglepőt mondok: a sütőélesztő _ugyanaz_ a gombafaj (Saccjaromyces cerevisia, mint a fajélesztők.* És ennek megfelelőwn ugyanúgy végbemegy az erjedés. A fajélesztők bizonyos speciális tulajdonságokra szelektált törzsek, de ennyi.


* = az igen ritkán előforduló Saccharomyces bayanus fajélesztőktől eltekintve, de azzal mezei hobbiborász úgysem találkozik.

2016. szept. 11. 00:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 Mojjo ***** válasza:
100%
@7: írni meg nem tudok... Szóval cerecisiae, nem cerevisia.
2016. szept. 11. 00:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
@7 Azért mondtam hogy faj élesztőt mert az jobban bírja az alkoholt és a sütőélesztőnek van egy rossz mellé íze :D
2016. szept. 11. 01:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
A palota pincsi is ugyanaz a kutyafaj, mint a dán dog, de azért akad némi különbség a kettő között. Ha nem használsz élesztőt akkor is kierjed a gyümölcslében lévő természetes élesztőflóra által. Előttem szólók megfeledkeztek, egy fontos dologról. MINDEN bort kénezni kell, különben idő előtt elöregszik, megromlik. Nem kell sok, literenként 50-60 mg elegendő. Akkor kell beletenni, mikor az erjedés már megállt. A bor gyorsabban tisztul, finomabb ízű, jobb illatú lesz tőle, és tovább eláll.
2016. szept. 11. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
ezt is kifelejtettem :D 9
2016. szept. 11. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!