Miért gondolják Magyarországon, hogy a sör alacsonyabb rangú ital, mint a bor vagy a tömények?
A miértre ugyan még igai választ nem kaptam, vagyis ezek szerint Magyarországon úgy gondolják, hogy a sör csak meccsnézéshez lehet jó a haverokkal? Kövezzetek meg, de én ebédhez is szoktam karakteres söröket fogyasztani(angol vagy belga ale-ek).
A kézművessörökről... most korlátozzuk a mondandót a magyar kézművesekre. Tehát én eddig a jelenlegi főzdék kínálatának úgy felét kóstolhattam, ennek a fele volt jó, a másik fele rossz, és úgy 25%-uk kiemelkedő. Tehát van rossz kézműves, de az, hogy mind szar, hülyeség, ahogy az is, hogy nincsenek nemzetközileg elismert söreink:Fóti, Legenda, Hopfanatic, Kaltenecker, ezeket mind ismerik és szeretik a külföldiek, már akik ugye értenek a sörhöz. Kedves érvek nélkül fikázó, elmondanád, mely kézműves söröket találtad szarnak és miért, így már tudok majd válaszolni rá érdemben, vita alakulhat majd ki a mocskolódás helyett.
Nem nagyon értek a whiskykhez meg a borokhoz, de nem vagyok szakács sem, mégis el tudom dönteni, ízlett-e egy étel, ez alapján nekem ízlett a kérdés leírásában említett whisky és bor, szóval szerintem minőségiek, de ha valaki ezt érvekkel megcáfolja, akkor azt készséggel elfogadom.
A kommersz sörök közül csak pár van, amit meg tudok inni, véleményem szerint azért vannak a polcokon, mert ad1: nincs igény a jobbra, mivel komolytalan italnak tartják a sört ad2: nagyobb kapacitással való termelésre valóban nincsenek felkészülve a hazai kisüzemek(egyelőre). Elismerem, Csehországban jobb a helyzet, ott vannak olyan kis és közepes gyárak(ha ezt lehet így kategorizálni), amelyek nem tartoznak egyik multihoz sem, de mégis tudnak akkora kapacitással főzni, hogy a helyi hiperekbe is bekerüljenek a termékeik(és nem drágák egyáltalán), plusz külföldre is tudnak exportálni. Ilyenek a Bernard, Primátor, Cerna Hora, Svijani, Konrad, Pardubicky... és még lehetne sorolni. Véleményem szerint ha fejlődne itthon a sörkultúra, akkor egyes magyar kisüzemek ilyen gyárakká nőhetnék ki magukat, egyik másiknak a termékeit szívesen látnám a polcokon. ad3: a magyar kisüzemek kevese képes csak egyenletes minőséget előállítani, tehát a főzet minősége, ezáltal íze változó, ingadozó.
Viszont nem csak magyar kisüzemi sörök és kukoricás multi-borzalmak vannak (szerencsére), cseh, német belga és angol söröket bárki kóstolgathat már hála a szakboltoknak. Illetve érdemes még a skót(Brewdog) és a dán(Mikeller) sörforradalomban elmerülni.
19-es, első kommentemben írtam, hogy megkérdeztem, erre ő azt felelte, mert az csak sör... így akkor mi lenne a válasz?
Amúgy nekem egy szar sör ugyanannyira undorító, mint egy szar bor, sőt talán még jobban, mert rengeteg jó sört kóstoltam, plusz értek hozzá. Amúgy meg én inkább iszom kevesebbet, de minőségit, illetve vannak kompromisszum kész beszerzési forrásaim(Szlovákiában 1 euro a Bernard darabja, plusz 300-400 forintos sörökből is tudok jó párat, ami simán iható, csak ezek általában nem az agyonreklámozott nevek). Szóval ha mondjuk társaságnak kell nagyobb mennyiséget vennem, akkor se ragadok le a silány kukoricás termékeknél.
A magyar sörgyártók áldozatos munkával elhitették, hogy az ő egyre gagyibb söreik jelentik A normális sört, így értelemszerűen az elvárások is leestek. (Persze ez nem csak magyar jelenség, de az olyan országok közé tartozunk, amelyekben ez a leginkább igaz.) Az alkoholnak van az a szomorú tulajdonsága, hogy bármilyen szar italt kedveltté tud tenni, hogyha az elvi indokklás megvan hozzá. (Csak nézd meg, hány – másban igényes – ember szerette meg a tipikus büdös, karcos, full ecetes házipálinkát is, csak mert „azt olyannak kell szeretni”, „nagyapáink hagyománya”, meg ilyenek.) Ezek után sörtől a legtöbben nem várnak semmi egyebet, mint hogy egy „férfias üdítőital” legyen, és sokan nem is tudják értelmezni azt, hogy egy sör ennél többet tudjon. Persze a kézműves sörfőzdék is hibásak abban, hogy egy részük tényleg rossz, illetve hogy extrém vagy legalábbis szokatlan stílusokat erőltetnek (ami „tízéve köbányait iszom” ízléssel értelmezhetetlen, tehát „szar”), és gyakran nincs egy normális mindennapi ivósörük.
Igaz, hogy a rendszerváltáskor még az átlagos egri bikavér meg a tokaji is hasonló színvonalat mutatott, de szerencsére ma már lényegesen kevesebben hiszik normális színvonalnak a 600 forintos bort, mint a 200 fortintos sört (lehet, hogy más országban van korrekt 200 forintos sör, itt nem nagyon). A borászatok nekiálltak komolyabb borokat csinálni, a sörgyáraknak viszont eszébe sem jutott, hogy kellenének értelmes sörök. Pont a kézműves sör volt az, ami miatt az utóbbi években elkezdtek a nagyok is „egy kicsit jobb” sörökkel előállni. Pedig magát a sört előállítani náluk csak valami 30 Ft/félliter, szóval ha 2× ennyit költenének rá, akkor se lenne sokkal drágább a boltban...
Az nem igaz, hogy a hagyomány hiánya teszi ezt. 100 éve Magyarországon a sör még nem számított olcsó italnak, és valszeg nem is léteztek olyan lebutított „munkássörök”, mint a maiak. Akkoriban általánosságban a sör literje volt a legdrágább, a bor kicsivel alatta volt, az olcsó töményszesz pedig (50+ fokos létére) csak harmadennyibe került. Ez a békebeli sörszínvonal minden bizonnyal több lépcsőben butult le a munkásforradalmakkal, aztán a szovjet szocializmussal, aztán a rendszerváltás után. Maximum a nemzetközi trendeket lehetne okolni azért, hogy a bor komoly italnak számít, a sör meg csak üdítő, nem a magyar hagyományokat.
"Pedig eléggé egyszerű. A kézműveseknek nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség egy hiper terítéséhez (épp ezért kézműves), a jobb import sörökre meg kevesen áldoznak, mert az nem abban az árkategóriában van, hogy a haverokkal meccsnézés közben megigyatok egy 2 db 6os pakkot."
Ezt értem. Azt nem értem, hogy a sör manufaktúra, miért nem csinál low budget kategóriát mint eddig és miért nem csinál Minőségi termékeket is. (pedig tudna)
"Aki lepontozta a kézműves söröket fikázó kommentemet, .."
Tegnap is 8 féle kézművest kóstoltam, amit eddig nem. Egytől-egyik mind jók voltak. Érdekes módon ezt nem tudom elmondani a Dreher gyárból kijött bármilyen italról főleg nem a Borsodi gyárról.
" Phoney "
Nem említetted azt, hogy a magyar borászok ma is eladják a hulladék minőséget ugyan annyiért, mint amennyiért a jó minőséget. Egy-egy évjárat nem sikerül. Értem, hogy pénzt akar keresni, de miért kerül ugyan annyiba egy 2014es hulladék, mint egy 2013as vagy a 2015ös, ami iható?
Nem egy 2014-es magyar bort önöttem vécébe, mert félte, hogy valaki bele iszik és engem fog hiteltelennek tartani, mert elé rakom, hogy ez bor, miközben egy hulladék lőre.
Azt magyarázd meg nekem, hogy minek kell eladni a szart is a magyar borászoknak? Vállalják be, hogy szar lett a termés, írják rá, hogy Ez nem jött be, de itt kell a pénz és nem érdekel, hogy leégetem maga és soha többet nem veszel tőlem semmit.
Hát, én nyilván finnyásabb vagyok, nekem nem jó minden kézműves sör, ahogy nem jó mindegyik bor meg pálinka sem. De vannak ilyenek, mint te, hogy nyolcból nyolc jó nekik, és nyilván 100-ból 100 is jó lenne, csak írják rá, hogy kézműves. :D
Amúgy inkább boros vagyok, és igen, ott is vannak különbségek, és az ízlések sem egyformák. A neves pincéknek sem sikerül mindig minden boruk jól, és a "kézműves" sörösök söre sem mindig finom. Lemegyek néha én is a Dezsőbe meg ilyen helyekre, de szigorúan csak egy ujjnyi volumen megkóstolása után iszom bele a kézműves cuccokba, mert volt már, hogy óvatlanul kikértem egy korsóval, és a mosogatóban végezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!