Hogyan működik a pálinkafőző? Mi a pálinkafőzés folyamata?
[link] ez a diagram mutatja meg a fizikai hátterét a működésének.
Mire kell figyelni? 1. Ne égjen oda a cefre az első főzésnél. 2. A hűtővíz (amiben a spirál van) ne melegedjen fel. 3. A forró cefre ne menjen a spirálba. 4. A második főzésnél a párlat elejét és végét kidobjuk, csak ártanak a pálinkának.
az üstnek ,mind a sisaknak,mind a deflagmátornak illik vörösrézből lennie a többi lehet saválló.Ez szakkönyvből van akárki akármit mondhat.:
Sólyom Lajos pálinkafőzés online formátumában:
19. táblázat. A pálinkafázó
-
készülék szerkezeti anyagának hatása a pálinka minőségére
Ja... erről meg is feledkeztem.
Izé... Különben kész a pálinkám.
Nagyon finom 46-os meggy lett, melyet egyetlen fáról, a kert végéből szedtem. kb. 40 kiló cefréből lett 5 liter pálinka. 1 kiló cukrot adtam hozzá. Minőség mindenek előtt, sohase mennyiség. Az 5 liter meg amúgy is elég a jövő évig. Télen ki a franc iszik pálinkát? No mindegy. Azt megfogadtam, hogy meggyből soha-soha többet. Magozógéppel történő órákig tartó 1 vödör meggy magozása után és egy felismerhetetlenségig összekent (egykoron szép tiszta) terasz után rájöttem, hogy bas,zok én rá. Fogok én magozgatni 2 órán át 1 vödör meggyet? Nem vagyok én mazochista.
-JAJ! De az úgy nem jó. Hát ráég az üst falára a meggymag és keserű lesz a pálinka.
-Akkor mi legyen?
-Szűrjük le a végén!
-Dani te hülye vagy! Könyékig akarsz turkálni a cefrében?
Mondta a kerítésszaggatón nevelkedett barátom.
Egye bas,sza, megcsináltam. Megfigyeltem,(átlátszó falú mű hordóban) hogy amíg forr a cefre, 3 rétegre osztódik az egész. A cefre tetejére feljön a korábban összenyomkodott, mag nélküli gyümölcshús. Úszik a lé tetején. A hordó aljára leülepedtek a magok. A két réteg között a leves. Leszedtem a tetejéről a húst. Kitúrkáltam az aljáról a magokat, majd mehetett vissza a gyümölcs.
OKé, leforrt a cefre. Jöhet a főzés!
Nem! Nem vagyok megbolondulva. Nem vettem méregdrága főzőberendezést sz@ros 5 liter pálinkához. Bár eszem az lett volna hozzá. Pénzügyi okok miatt úgy döntöttem, hogy jobb lesz az, ha lefőzetem mással. Fentebb említett falusi barátom papája pont szakértője ennek és kedvezményes 1000ft/liter áron lefőzte az én kis cefrémet. Nem lehettem ott a főzésnél, de nem is nagyon akartam volna, azt hallván, hogy az öreg mekkora hisztit csapott azon, hogy csak 1 kiló cukrot raktam a cefrébe. Mert, hát "Nem lesz abbó' lóf,sz se".
Hát lett. És finom lett. Úgyhogy megvan a boldogság. Egyenlőre legalábbis...
Legközelebb barackból főzök. Abban talán nem kell majd turkálnom könyékig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!