Milyen száraz, félszáraz minőségi fehérborok a legnépszerűbbek?
A fehérborok közül a száraz vagy félszárazat szeretem, de így név szerint nem sokat ismerek a kocsmában csak kiadnak valamit arra hogy "kérnék száraz fehérbort" :)
Tapasztalatlan vagyok még e téren.
Ha bemész egy mezei kocsmába akkor ott vehetsz folyóbort vagy minőségi bort, 1-1 félét sajnos többnyire, szóval egész egyszerűen a minőségit kell kérni. Pesten a nagykörúti kocsmákban már nagyobb választékkal találkozhatsz, rendszerint az 1000-1600 forintos kategória legnépszerűbb márkáit árulják pl Nyakas, Frittmann, Bodri stb.
Ha viszont egy borbárba mész ott tényleg végigkóstolhatsz 100 félét és nem szégyen kérdezni a pultostól hogy mit ajánl.
Bocsánat hogy konkrét bort nem ajánlok, de így éjjel fél kettő fáradt vagyok hozzá, Mojjo majd ír helyettem.
@1: hehe, na igen. De Mojjo nem szokta nézegetni ezt a kategóriát, csak a "bor" címszóra be van állítva neki figyelés. Ha a kérdés kiírója nem teszi ki a bor címkét a címszavakhoz, nem nagyon fogja megtalálni a kérdést. Most totál véletlen, hogy idenéztem mégis, és megtaláltam a kérdést.
Egyébként több okból sem nagyon fogok tudni erre a kérdésre válaszolni. Egyrészt miért a legnépszerűbbet keressük? Miért nem inkább a jókat? Másrészt mit akar a kérdező: Szőlőfajtát? Pincészetet? Vagy mi alapján kéne rangsorolni.
Na mindegy, próbáljuk meg. Mi szokott népszerű lenni, amire talán a minőség szó is használható? A reduktív, könnyű, technológiai fehérborok. Amik totál lélektelenek, 12 egy tucat belőlük, de kb pont erre is gyúrnak. Ilyen borokból tényleg a Nyakas, ami nagyon népszerű, esetleg Taschner, bár az általad említett Frittmann is jó tipp - bár ott néha még egyénisége is van a bornak, szóval kilóghatnak a sorból. Aztán a jobb ("prémium") Ostoros borok, a Juhász testvérek borai. Meg bármi, ami reduktív, könnyed. Ha valaki komolykodni akar, az meg vesz egy Nyakas Chardonnay-t. A magyar borkultúra a béka feneke alatt van, nehéz lesz innen kihúzni magunkat...
Én azt mondom, hogy ha a kérdező jó, technológiailag tiszta, könnyen értelmezhető, jól csúszó fehéreket akar, nem horror áron, akkor egyrészt felejtse el az eddig felsorolt neveket, és a Kreinbacher illetve a Tornai pincék alapborait kóstolgassa, vagy mondjuk a Kősziklás pincéjét. Nem a legnépszerűbbek, de jók és legalább már van valami karakterük, nem élelmiszeripari egyentermékek. És könnyen hozzáférhetőek. Ha meg valami komolyabbra vágyik, pontosítson kicsit a kérdésen, és annak megfelelően tudok ajánlani.
Meg kell kérdezni, mi a ház bora. A helyek nagy részében száraz olaszrizling, vagyis igazi fröccsbor.
Ha olyan helyre mégy, ahol van borlap, akkor az alapján is válogathatsz. A jobb helyeken, borbárokban hagyják, hogy kóstolj. Szóval elmondod, az elképzelést: pl. gyümölcsösebb vagy minerálisabb, testesebb, könnyebb stb., és keresnek valamit. Ha tetszik kóstolás után, kérsz még. A nevét meg megjegyzed. Ennyi kb.
Útolsó: A ház bora a legtöbb helyen valami nagyon jól menő, de olcsó, könnyed fehér vagy rozébor, direkt azért, mert azt a legkönnyebb eladni. Ezek át vannak címkézve az étterem/vendéglátóhely saját gyártásu címkéjével és pont. Ahol én dolgozom ez például a taschner kékfrankos rozéja, mivel nem szeretném lebukni, merre dolgozom (egyáltalán nem azért mert szégyenlem, sőt... csak jó nekem így anonímként) ezért nem írom le milyen fiktív néven.
Persze van ahol a ház bora igazi minőségi, kiemelkedő bor, de ez a ritka, és ahol ilyennel találkozik az ember, oda bizony már fel kell készülni dollárral, meg euróval (haha, értitek.) namármost, ugye a ház borának alapkövetelménye sajnos, hogy árulják kimérve, itt az igazán minőségi borok már ki is estek, mert mondjuk egy 5-10 ezer forintos bort bűn felbontva tárolni, romlik a minősége, és amúgy is... Na ezt egy taschnerral mondjuk el lehet játszani, vagy egy silányabb pfneiszlel, hogy csak kettőt említsek. Mert észre sem lehet rajta venni, hogy most az frissen bontott, vagy 2 napja nyitva álló, visszacsavart kupakú üvegből van. Esetleg neadjisten kancsóból kiöntve - ami még az alap borokkal szemben is pofátlanság (nem a folyó kategóriára gondolok)
Ha népszerű borokat keresel, amit kb. mindenki ismer, és nem kifeje6etten rosszak ( nem is túl jók, de árban viszonylag korrektek, még ha az ár érték arány kicsit el is van túlozva ) akkor tascchner pince irsaia, varga pincészet olcsóbb fehérei, esetleg Iváncsis merlot rozéja tökéletes választás számodra. Ha kicsit feljebb akarsz menni, nagyon tudom ajánlani Luka Enikő borait innen a szomszédból, nagyon korrekt borokat csinál, és ellentétben Taschner úrral a technológiája nem merül ki a reduktívnál.
Ja, amúgy csak egy szösszenet Mojjonak: Képzeld, pár nap múlva rendelhető a 2016-os taschner irsai olivér :D
@4: hehe, na igen, nem lep meg... De inkább kihagyom. Irsaiból is lehet borszerűt csinálni, de én inkább megmaradok a Kősziklás, a Benedek pince, a Kúcs Gyula féle Irsaiknál. Valahogy a túltolt aromásító fajélesztővel, 16 mustfokos borsószerű szőlőszemekből készült izék annyira nem jönnek be :DD
Luka Enikőnek meg hajrá, az egyik legjobb magyar borásznak tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!