Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy lehet száraz a bor, ha...

Hogy lehet száraz a bor, ha egyszer folyadék?

Figyelt kérdés
2016. aug. 23. 01:23
 1/5 anonim válasza:
49%
A száraz ital a cukor és az alkohol arányától van minősítve. Max alkoholtartalom mellett minimum cukortartalom az száraz ital. Kisebb alkohol több cukor fél száraz és így tovább.
2016. aug. 23. 01:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
82%
Ha rányitod az ablakot olyan száraz lesz hogy ha kiöntöd visszapattan a parkettáról.
2016. aug. 23. 02:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

És a csók hogy lehet édes, ha nincs édes íze? Vagy az édesanya hogy lehet édes, hiszen az íze nem édes. A paprika miért csípős, ha nincs fullánlja? És miért édesnemes, amikor nem is édes? Egy fogalmazás hogy lesz száraz?



Ezeket a kérdéseket nagyjából hároméves korban teszik fel a gyerekek, utána már értik a szóképeket. Kivéve az autusták egy csoportja, vagy az értelmi sérültek. Nekik tényleg magyarázni kell, hogy lehet egy bor száraz, és a száraznak miért édes az ellentéte a boroknál, vagy az édesnek miért száraz, és nem savanyú vagy fanyar.


A száraz szónak több jelentése van, megszokott dolog ez a nyelvben. A metaforák, a metonímiák, szinesztéziák így működnek. Sokkal kevesebb szavunk van, mint amennyire végtelen a világ, mégis le tudunk írni szinte mindent szavakkal. Ha érted, hogy a szőlőnek miért van szeme, holott nem is látószerv, a káposztának feje, amikor abban nincs is agy, a gombának kalapja, amikor nem is jár kalaposhoz stb., akkor talán a bor szárazságának megértése is menni fog :)

2016. aug. 23. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:
79%

A száraz egy szubjektív érzet. Bor esetén a szájban érzett szárazságról beszélünk.


A száraz ruha se teljesen száraz, de ha annak érezzük, akkor annak nevezzük.

2016. aug. 23. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Mojjo ***** válasza:
100%
Az egyes válasszal ellentétben a bor szárazságának az égvilágon semmi köze az alkoholtartalomhoz. Valójában a cukortartalomhoz és a savtartalomhoz van. Minden bor száraz 4g/l cukortartalomig (az üdítőitaloknak olyan 70-120g/l a cukortalma, csak összehasonlításképp). Ezen kívül száraznak minősül minden bor maximum 9g/l cukortartalomig, aminek a borkősavban kifejezett savtartalma (igény szerint kifejthetem, hogy ez mit jelent) 2g/l-nél nem többel marad el a cukortartalomtól. Pl 8g/l cukortartalommal száraz egy bor, ha legalább 6g/l a borkősavban kifejezett titrálható savtartalma.
2016. aug. 23. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!