A Brut feliratú pezsgő, száraz pezsgő?
@3: majdnem, de pár kategória kimaradt :)
Valójában a sor így néz ki:
Brut nature -> extra brut -> brut -> extra dry/extra sec -> demi sec -> doux
Ami az érdekessége ennek a sornak az az, hogy egy brut nature egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb cukrot tartalmaz, mint egy brut, illetve egy extra brut meg brut is takarhat pöccre ugyanolyan cukortartalmat.
A brut nature (avagy magyarul nyerspezsgő) annyit jelent, hogy a másodlagos erjesztés végeztével nem küldik meg a pezsgőt az ún. expedíciós likőrrel (másnéven dosage likőrrel), ami alapból a pezsgőkészítésnél az édességszint beállítására szolgál. Ugyanakkor a másodlagos erjesztést elindító, ún. tirázslikőr cukortartalma nem mindig forr ki 100%-ig, ezért akkor is maradhat valamennyi cukor a pezsgőben, ha nem kap expedíciós likőrt. Viszont a brut nature/nyerspezsgő felirathoz ennek az esetleges, a tirázslikőrből ottmaradt maradékcukornak kevesebbnek kell lennie, mint 3 gramm litereknént.
Az extra brut azt jelenti, hogy 6 gramm per liter alatt van a pezsgő cukortartalma, a brut pedig azt, hogy 12 gramm alatt. Ugyanakkor pl egy 5g/l cukortartalmú pezsgőre rá lehet írni azt is, hogy brut és azt is, hogy extra brut - ez a két kategória részben (0-6g/l tartományban) átfedi egymást. Illetve egy brut/extra brut pezsgőnek lehet 0g/l a cukortartalma (azaz lehet csontszáraz), míg egy brut nature, ahogy írtam, tartalmazhat 3g/l cukrot.
A többi kategória nem fed át, és nincs ilyen kavar köztük, ott szépen megy felfelé a cukorszint.
A kérdező kérdésére egyébként az a válasz, hogy igen, száraz.
Vááhh, és én is kihagytam egy kategóriát...
Szóval a sor immáron tényleg helyesen:
Brut nature -> extra brut -> brut -> extra dry/extra sec -> dry/sec -> demi sec -> doux
Ez egy hazánkban tradicionálisan palackban erjesztett rendkívüli brut, tehát száraz pezsgő finom buborékokkal. Ínyenceknek javaslom kóstolását!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!