Miért érzem úgy, hogy kifordul a belem a whisk (e) ytől?
Azt előre leszögezem, hogy a "whisk(e)y alatt csak két faját értek, mert még nem kóstoltam többet, és most lehet mondai, hogy "akkor minek teszem fel a kérdést". Na mindegy.
A lényeg az, hogy tavaly nyáron töltöttem a 16-ot, egyébként fiú vagyok, és akkor ittam először, megkínáltak üvegből Jim Beammel, és oké, alkohol, meg minden, de elég jól csúszott. Annyira nem volt rossz. Aztán még volt pár buli, és azt vettem észre, hogy egyre rosszabbul csúszik. Pár buli elteltével megvolt az első hányás. Nem volt vészes, utána folytattuk tovább a bulit, csak aminek ki kellett jönni, az kijött, és az volt a baj, hogy a whiskyt éreztem a legjobban, az jött fel, és azóta ha megszagolom a whiskyt, akkor majdnem kifordul a belem, a szemem is felakad még a szagától is. Próbálkoztam még Jack Daniel's-el is, buliban kóstoltam, és próbálam ízlelgetni, de az is majdnem kijött. És nem azért jön ki, mert részeg vagyok. Akkor is majdnem hányok tőle, ha full józanon elém rakják. A kocsmáros előttem bontotta ki a Jack Daniel's-t, kiöntötte, és adta is ide, szóval tényleg az volt. Egyébként ez az undorodás a rossz élményre vezethető vissza, amikor visszajött, és éreztem azt a whiskys, savas, szutyok ízt.
Most 17 vagyok. Nagyon ritkán bulizunk, tényleg nem iszunk szinte semmit. Az első bulin egy kis taknyos voltam még, és annyit megbírtunk inni fejenként, és ráadásul olyan jól éreztem magam, hogy amikor hazamentem, beestem az ágyba, még ott is énekeltem. Most meg rossz a hangulat, a társaság, még az energiaital se csúszik úgy, mint tavaly.
Na de visszatérve a whiskyhez, hogyan lehet azt megszeretni? Mert kifinomult vagyok ilyen téren, szóval mindent, amit csinálok, annak szeretem megadni a módját, mindent úgy szeretek fogyasztani, ahogy elő van írva. Gondolkoztam azon, hogy ha nem buliban innám kapkodva, húzóra, hanem valami tényleg normális whiskyt vennék, és itthon nekiülve, a legnagyobb átérzéssel innám, akkor megízlene. De csak azért mernék adni neki egy esélyt, mert csak Jim Beamet és Jack Daniel's ittam még, semmi mást. Hát a Jim Beam komolyan jobban ízlett, de egyikben sincs semmi karakter, csak a tömény alkohol, és akkor igyad. Volt egy buli, amikor a Jack Daniel's-ben éreztem valami édeskés ízt, és még jól is esett, ahogy elkortyolgattam, és azóta mindig azért veszek, hogy hátha visszajön az az érzés, de nem sikerül visszahoznom. A kérdés most az, hogy milyennel érdemes próbálkozni, ami azért már jó ár/érték arányú. De még azért lassítsunk, a kérdésem először az, hogy ezek után merjek venni egyet?
A kanadai whiskyk nagy része olyasmi, mint egy whisky ízesítésű vodka (jellemzően akár 1:9 arányban állnak hagyományos whiskyből és finomított gabonaszeszből). Vannak persze kivételek az olcsóbbak és drágábbak közt is (pl. Canadian Special Old, illetve Crown Royal). Eddig csak a Crown Royalra mondtam volna, hogy kezdésnek jó ötlet, a többi inkább azoknak, akik a vodkát is szeretik.
Bourbönből egyáltalán nem mind kezdőbarát, bár a legtöbb könnyebben iható, mint a fehér Jim Beam. És persze single malt scotch-ból is van olyan, amit bátran lehet első whiskynek inni (főleg a divatosabbak, pl. Glenlivet, Glenfiddich). Ne dobj ki 15-20 ezret, mert úgysem tudod értékelni, vegyél inkább egy Bushmills 10 évest, az egy tökéletes kezdés 10e körül, ha már egyszer nem olcsót akarsz.
Igazából az ár mindegy, ha olcsón lehet kapni kezdőként is jó választást, akkor miért ne.
A vodkát egyébként volt, amikor megittam, a Finlandia nem volt rossz ízű, de a Kalinka és a Royal kombónak a szaga...az valami nagyon gané. Persze az íze sem a kedvencem.
Ami pedig a Jim Beam-et illeti, jobban csúszik, mint a Jack Daniel's.
Köszönöm a részletes választ!
Téged majdnem minden ehhez hasonló témánál látlak, és mindig részletes és kielégítő választ adsz. Amikor feltettem a kérdést, akkor tudtam, hogy válaszolni fogsz :)
Köszi a válaszokat!
Igazából nem ismerem a szakszavakat egy whisk(e)y jellemzésére, de a Jack az nem jött be, mert túl erős volt. Oké, alkohol szempontjából egyforma, de túl sok íz volt benne, és nagyon nem jól esett az alkohollal együtt. A Jim az egyszerűbbnek hatott, volt az alkohol, meg "sima whisky íz", aztán ennyi. Tényleg nem tudom őket leírni, de a lényeg az, hogy a Jack az fűszeres volt, amit én semmiben, még kajában sem szeretek. Mindenből az egyszerű, letisztult ízeket szeretem. Hallottam már olyat, hogy egy nagyon pici mentes vizet öntenek hozzá, de tényleg csak egy kicsit, hogy az alkohol ne fedje el az ízeket, de nem tudom, hogy Jack-nél ez jó ötlet-e. Azt meg fogom próbálni, amit te írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!