Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért érzem úgy, hogy kifordul...

Miért érzem úgy, hogy kifordul a belem a whisk (e) ytől?

Figyelt kérdés

Azt előre leszögezem, hogy a "whisk(e)y alatt csak két faját értek, mert még nem kóstoltam többet, és most lehet mondai, hogy "akkor minek teszem fel a kérdést". Na mindegy.

A lényeg az, hogy tavaly nyáron töltöttem a 16-ot, egyébként fiú vagyok, és akkor ittam először, megkínáltak üvegből Jim Beammel, és oké, alkohol, meg minden, de elég jól csúszott. Annyira nem volt rossz. Aztán még volt pár buli, és azt vettem észre, hogy egyre rosszabbul csúszik. Pár buli elteltével megvolt az első hányás. Nem volt vészes, utána folytattuk tovább a bulit, csak aminek ki kellett jönni, az kijött, és az volt a baj, hogy a whiskyt éreztem a legjobban, az jött fel, és azóta ha megszagolom a whiskyt, akkor majdnem kifordul a belem, a szemem is felakad még a szagától is. Próbálkoztam még Jack Daniel's-el is, buliban kóstoltam, és próbálam ízlelgetni, de az is majdnem kijött. És nem azért jön ki, mert részeg vagyok. Akkor is majdnem hányok tőle, ha full józanon elém rakják. A kocsmáros előttem bontotta ki a Jack Daniel's-t, kiöntötte, és adta is ide, szóval tényleg az volt. Egyébként ez az undorodás a rossz élményre vezethető vissza, amikor visszajött, és éreztem azt a whiskys, savas, szutyok ízt.

Most 17 vagyok. Nagyon ritkán bulizunk, tényleg nem iszunk szinte semmit. Az első bulin egy kis taknyos voltam még, és annyit megbírtunk inni fejenként, és ráadásul olyan jól éreztem magam, hogy amikor hazamentem, beestem az ágyba, még ott is énekeltem. Most meg rossz a hangulat, a társaság, még az energiaital se csúszik úgy, mint tavaly.

Na de visszatérve a whiskyhez, hogyan lehet azt megszeretni? Mert kifinomult vagyok ilyen téren, szóval mindent, amit csinálok, annak szeretem megadni a módját, mindent úgy szeretek fogyasztani, ahogy elő van írva. Gondolkoztam azon, hogy ha nem buliban innám kapkodva, húzóra, hanem valami tényleg normális whiskyt vennék, és itthon nekiülve, a legnagyobb átérzéssel innám, akkor megízlene. De csak azért mernék adni neki egy esélyt, mert csak Jim Beamet és Jack Daniel's ittam még, semmi mást. Hát a Jim Beam komolyan jobban ízlett, de egyikben sincs semmi karakter, csak a tömény alkohol, és akkor igyad. Volt egy buli, amikor a Jack Daniel's-ben éreztem valami édeskés ízt, és még jól is esett, ahogy elkortyolgattam, és azóta mindig azért veszek, hogy hátha visszajön az az érzés, de nem sikerül visszahoznom. A kérdés most az, hogy milyennel érdemes próbálkozni, ami azért már jó ár/érték arányú. De még azért lassítsunk, a kérdésem először az, hogy ezek után merjek venni egyet?

2016. aug. 21. 15:46
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:
Sőt, soha nem költöttem még üveges piára, csak tavaly karácsonykor vettem ajándékba.
2016. aug. 22. 23:13
 22/29 Phoney ***** válasza:

A kanadai whiskyk nagy része olyasmi, mint egy whisky ízesítésű vodka (jellemzően akár 1:9 arányban állnak hagyományos whiskyből és finomított gabonaszeszből). Vannak persze kivételek az olcsóbbak és drágábbak közt is (pl. Canadian Special Old, illetve Crown Royal). Eddig csak a Crown Royalra mondtam volna, hogy kezdésnek jó ötlet, a többi inkább azoknak, akik a vodkát is szeretik.

Bourbönből egyáltalán nem mind kezdőbarát, bár a legtöbb könnyebben iható, mint a fehér Jim Beam. És persze single malt scotch-ból is van olyan, amit bátran lehet első whiskynek inni (főleg a divatosabbak, pl. Glenlivet, Glenfiddich). Ne dobj ki 15-20 ezret, mert úgysem tudod értékelni, vegyél inkább egy Bushmills 10 évest, az egy tökéletes kezdés 10e körül, ha már egyszer nem olcsót akarsz.

2016. aug. 23. 17:34
 23/29 A kérdező kommentje:

Igazából az ár mindegy, ha olcsón lehet kapni kezdőként is jó választást, akkor miért ne.

A vodkát egyébként volt, amikor megittam, a Finlandia nem volt rossz ízű, de a Kalinka és a Royal kombónak a szaga...az valami nagyon gané. Persze az íze sem a kedvencem.

Ami pedig a Jim Beam-et illeti, jobban csúszik, mint a Jack Daniel's.

2016. aug. 23. 18:31
 24/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ!

Téged majdnem minden ehhez hasonló témánál látlak, és mindig részletes és kielégítő választ adsz. Amikor feltettem a kérdést, akkor tudtam, hogy válaszolni fogsz :)

2016. aug. 23. 18:33
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Vodkából az Absolut és a Russian Standard ajánlott, a Kalinka és a Royal tényleg rettentő szar.
2016. aug. 23. 19:15
 26/29 A kérdező kommentje:
Igen, volt egy időszak, amikor a vodkákért "rajongtam", és venni akartam egy Russian Standard Imperiát, de aztán a végén meggondoltam magam, mert a vodkáknál van egy szint, amikor már nem tudnak jobbak lenni, és lehet, hogy az Imperia az pont a határ, ami legjobb és legolcsóbb egyben. De 12 ezer forint sok egy olyan italért, ami akkor minősül jónak, ha minél jobban semleges, víz íze van. Ki érti ezt.
2016. aug. 23. 19:54
 27/29 anonim ***** válasza:
Én se vagyok nagy vodkás, mint említettem egy korábbi kommentemben, ritkán rövidezek, más a szakterületem, de ha már vodkát veszek, akkor nem Kalinka vagy Royal kerül a kosárba. Mellesleg a vodka remek koktél alapanyag, de koktélba is csak minőségi vodkát szoktam tenni, mert mint tudjuk, szarból nem lehet várat építeni. :)
2016. aug. 23. 21:04
 28/29 Phoney ***** válasza:
10e alatt egyre inkább csak bourbönből tudok olyat, ami jó is, és meg is éri, szóval legyen Bushmills 10 vagy akár a Glenlivet 12. Már csak azért is jó választás lenne ez a két malátawhisky, mert egyrészt, ezeket kb. mindenki meg tudja inni, másrészt abból kiindulva, hogy a Jim jobban ízlett a Jacknél, valószínűleg jobban szereted a testesebb párlatokat, tehát a blended whisky (amilyen a blended scotch vagy a „mezei” Irish whiskey) lehet, hogy nem jönne be.
2016. aug. 23. 22:00
 29/29 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Igazából nem ismerem a szakszavakat egy whisk(e)y jellemzésére, de a Jack az nem jött be, mert túl erős volt. Oké, alkohol szempontjából egyforma, de túl sok íz volt benne, és nagyon nem jól esett az alkohollal együtt. A Jim az egyszerűbbnek hatott, volt az alkohol, meg "sima whisky íz", aztán ennyi. Tényleg nem tudom őket leírni, de a lényeg az, hogy a Jack az fűszeres volt, amit én semmiben, még kajában sem szeretek. Mindenből az egyszerű, letisztult ízeket szeretem. Hallottam már olyat, hogy egy nagyon pici mentes vizet öntenek hozzá, de tényleg csak egy kicsit, hogy az alkohol ne fedje el az ízeket, de nem tudom, hogy Jack-nél ez jó ötlet-e. Azt meg fogom próbálni, amit te írtál.

2016. aug. 24. 20:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!